Geld verdienen met Adsense of Affiliate marketing?

Succes met Adsense of affiliate marketing

Veel internet marketeers hebben hier een andere mening over. De een beweert dat Google Adsense de beste optie is terwijl de ander claimt dat via Affiliate marketing grotere winsten behaald kunnen worden.

Ik ga voor jullie alles op een rijtje zetten, beginnend met wat beide inhouden. Daarna vertel ik over ieders voor- en nadelen. Uiteindelijk kun je zelf een conclusie trekken en kiezen wat voor jou het beste gaat werken of nog meer leren in de affiliate marketing training of Google Adsense training.

Let wel op dat je pas geld kunt verdienen met Google Adsense of affiliate marketing als je bezoekers genereert (het liefst zo veel mogelijk). Dat kun je bijvoorbeeld doen door het inzetten van social media voor je bedrijf of zoekmachine marketing voor top posities in Google.

Wat is Adsense?

Google Adsense is het advertentiesysteem van Google. Wanneer je een code op jouw website plaatst verschijnt er een advertentieblok. Dit blok kan een tekstadvertentie zijn maar ook een afbeelding. Elke keer als een bezoeker van jouw website op de advertentie klikt, krijg je hier een vergoeding voor.

Hieronder een voorbeeld van Adsense om mijn eigen website Jobselectie.nl

Geld verdienen met AdSense

Iedere keer dat er iemand op de advertentie klikt krijg ik een deel van de AdWords click vergoeding.

De advertenties kunnen in allerlei soorten, maten en kleuren ingesteld worden. Het is erg fijn dat deze advertenties aangepast kunnen worden aan de huisstijl van jouw website. Er zitten wel regels aan verbonden, zo mag je bijvoorbeeld geen Adsense advertentie in een menu plaatsen.

Deze regels kun je allemaal hier vinden: https://support.google.com/adsense/answer/48182?hl=nl

Het bedrag dat je ontvangt per klik is steeds verschillend. Dit ligt aan de niche waar je website over gaat. De kosten per klik, officiële term: cost per click(CPC) zijn bijvoorbeeld bij “verzekeringen” en “geld lenen” erg hoog. Bij andere zoekwoorden is dit bedrag lager. Via de Google Keyword Tool kun je kijken hoeveel een zoekwoord gezocht wordt én hoe veel een klik oplevert. De tool is te vinden op http://gkwt.nl. Google past de advertenties aan aan jouw website. Als het over verzekeringen gaat, komen er ook advertenties over verzekeringen. Wanneer je onderwerp fietsen is, gaan de advertenties daar over.

Wat is affiliate marketing?

Het affiliate systeem werkt als volgt: Je zet een link op jouw website neer naar een webshop. Wanneer een bezoeker op de link klikt en vervolgens iets koopt in de webshop krijg jij daar een bepaalde commissie voor. Meestal is dit een % van het aankoopbedrag maar het kan ook een vast bedrag zijn. Dit wordt gedaan via cookies. Die zorgen ervoor dat de webshop eigenaar en jij weten dat de bezoeker via jouw site komt. De advertenties zijn bij iedere webwinkel anders. Sommigen bieden veel promotiemateriaal, anderen slechts weinig.

Het zoeken naar affiliate partners kan soms lastig zijn. Daarom raad ik het aan om je website bij een groter bedrijf aan te melden. Voorbeelden zijn TradeTracker.com of DaisyCon.com. Dit zijn een soort tussenpersonen. De websites hebben duizenden klanten die maar al te graag willen dat jij ze gaat promoten. Beide websites werken erg handig. Je kunt statistieken zoals het aantal kliks en het aantal sales gemakkelijk bekijken en vergelijken met vorige periodes. Een slim systeem zorgt dat alles in grafieken en/of tabellen zichtbaar is. Zo heb je een duidelijk beeld van je verdiensten, wat er verbeterd kan worden en wat er juist goed gaat.

Website uitraling:

Omdat je toch wilt dat je website er mooi uitziet is dit punt erg belangrijk. De website mag niet te veel reclame hebben: dit zorgt ervoor dat de bezoeker minder geïnteresseerd is. Hij of zij zal zich er aan ergeren en minder lang op de website blijven. Met affiliate advertenties kun je zelf bepalen, hoe het eruit ziet en welke advertenties er getoond worden terwijl je daar bij AdSense minder invloed op hebt. De tekstlinks kun je gemakkelijk in de content plaatsen waardoor het een deel van de website lijkt.

Bij Google Adsense kies je zelf niet welke advertentie er vertoond wordt. Dit verandert constant en is vaak bij elke bezoeker anders. Je kunt de kleuren van tekst Adsense advertenties gemakkelijk aanpassen zodat de kleuren hetzelfde zijn als de huisstijl van jouw website. Toch ben ik van mening dat deze advertenties meer de irritatie oproepen dan in-content links en afbeeldingen in bijvoorbeeld de sitebar.

Gebruiksgemak van de website

Google Adsense wint deze met gemak. Je kunt codes ophalen voor advertenties van verschillende formaten. Denk aan de populaire 250×300 of misschien een grote banner van 120×600, er zijn in totaal ongeveer 25 verschillende groottes. Ook kun je zelf een formaat instellen. Dit is alleen nadelig omdat er minder advertenties zijn van unieke groottes. De advertenties kun je vervolgens simpelweg met een HTML-code op je website plaatsen.

Bij affiliate marketing ben je heel erg afhankelijk van de webshop en het promotiemateriaal dat die webshop aanbiedt. Je kunt wel kiezen uit tekstlinks, wat bij Adsense niet kan, maar toch vind ik persoonlijk dat Adsense makkelijker werkt.

AdBlock

Iedereen kent de bekende Google Chrome extensie “Google AdBlock” wel. Het is erg bekend en een doorn in het oog van iedereen die met zijn of haar website wat geld via advertenties wilt verdienen. De extensie blokkeert alle Google Adsense advertenties. Ook andere browsers kennen een vergelijkbare advertentieblokkeerder. Gelukkig heb je hier geen last van als je gebruikmaakt van affiliate. Deze afbeeldingen die links bevatten worden niet geblokkeerd. Dat is een groot voordeel van affiliate, je verliest geen inkomsten door Adblocks.

Mobiele bezoekers

Helaas werkt affiliate alleen wanneer een bezoeker via jouw website naar een webshop gaat en vervolgens iets koopt. Wanneer iemand met een mobiele telefoon of tablet over een bepaald product leest en vervolgens het product bestelt via de PC, verdien je hier als affiliate geen geld mee. Met Google Adsense krijg je ook geld voor mobiele kliks, persoonlijk klik ik redelijk vaak per ongeluk op een advertentie, waardoor de eigenaar van de website geld krijgt. Daarom wint Adsense deze ronde.

Conclusie geld verdienen met je website: Adsense of Affiliate marketing

Hoewel Google Adsense meer geld haalt uit mobiele bezoekers én het een stuk makkelijker werkt, wint affiliate het op Adblock en uiterlijk. Het blijft een persoonlijke keuze, iedereen vindt wel iets anders fijn. Je kunt ook kiezen voor een combinatie. Dit is misschien we de beste optie: zo haal je het beste uit beide systemen. Bepaal per site welke je gaat gebruiken, want je mag niet beide gebruiken op één site!

Wanneer je hier wat handigheid in hebt gaat het allemaal een stuk sneller. Probeer steeds te veranderen tot het perfect is: zo haal je het maximale uit je bezoekers. We willen allemaal hetzelfde met een informatieve website en dat is geld verdienen. Dat kan met deze advertentiesystemen.

Lever je een product of dienst aan particulieren of bedrijven via een webshop of website dan is het interessant om te kijken hoe je meer rendement kunt halen uit je bestaande bezoekers. Voor webshop eigenaren check dan beslist 7 tips om je webshop te verbeteren of de 10 tips om je website snel te verbeteren voor website eigenaren.

Succes met de zaken!

Meer online nieuws?

Lees alle blogs

De 5 grootste oerstomme SEO fouten en blunders!

Ja ook in de online marketing worden stomme fouten gemaakt. Lees de grootste...

Ook meer dan 100.000 bezoekers per maand? Ik vertel je mijn geheim!

Niet doorvertellen want maar weining mensen weten hoe je snel meer bezoekers...

Jong en dynamisch bedrijf? Voor bedrijven zonder identiteit!

Wat is de indentiteit van jouw bedrijf. Trek klanten aan die passen bij jou ...

Zwemmen in de pauze?! Mijn leven als Digital Nomad!

Vanaf de start van mijn bedrijf droom ik altijd al van ultieme vrijheid. Het...

Online marketing lijkt wel marketing! Waarom merken Winnen!

Als online marketeer moet je niet alleen kijken naar technische SEO of AdWor...

Online marketing uitbesteden? Succes gegarandeerd!

Gofunky internetmarketing heeft 8 jaar ervaring als full service internetbur...

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt