Leren programmeren: Waarom ik als online marketing specialist mijn kennis wil vergroten

code kloppen als online marketeer

De afgelopen tijd twijfel ik wel vaker: wel of niet leren programmeren. Ik heb altijd de filosofie gehad dat ik 100% online specialist wilde zijn en alles daarbuiten wilde overlaten aan andere specialisten. Ieder zijn eigen expertise maar toch heb ik besloten dat ik wil leren code kloppen.

Waarom leren programmeren?

Als je al wat langer met online marketing bezig bent, kom je erachter dat een groot deel van je online marketing succes op technisch gebied ligt. Schone codes schrijven, een snelle website realiseren, goed converterende landingpages maken, meten van resultaten met analytics, het koppelen van handige externe software die je site verbeteren of helpen om online doelstellingen te behalen.

SEO succes ligt voor een groot deel in de techniek!

Ook geeft de Google webmaster tool geregeld technische meldingen, of meldingen waar je niet van begrijpt waar ze vandaan komen of moet ik in codes kijken waar eventuele technische SEO fouten liggen.

Op het moment dat er code aan te pas komt haak ik af. Dan bedoel ik niet even iets kopieren en plakken maar het echt lezen van codes. Ik vind het vervelend dat ik op dat gebied analfabeet ben, ik wil het op zijn minst kunnen lezen.

Beter kansen kunnen waarnemen en samenwerken met IT specialisten

Als je code kunt lezen begrijp je veel technologien beter en sneller. Dat stelt mij in staat om sneller een gefundeerd advies te kunnen geven. Ik denk dat door het kunnen lezen van code een wereld opent.

Daarnaast kom je sneller op een lijn met de programmeur want je spreekt letterlijk zijn taal. Doordat je kunt lezen wat programmeurs doen kun je meedenken en eventuele richting geven.

Kosten besparen door betere keuzes

In ben regelmatig bezig met websites en met platformen en heb in het verleden ook redelijk moeten investeren in code kloppers om iets custom te laten bouwen. Iets wat veel geld heeft gekost en achteraf anders had gekund als ik beter de techniek begreep.

Kennis van code en techniek had mij behoed voor fouten en had mij in staat gesteld beter te kunnen aansturen, waardoor het resultaat beter zou zijn geweest.

Stiekem schuilt er een autist in mij

De afgelopen tijd heb ik mij verdiept in het verbeteren van website performance, maar dan kom je er al snel achter dat je echt de diepte in moet en code moet kunnen lezen om verder te kunnen verbereren. Tijdens dit proces kwam ik erachter dat ik het fasinerend vind hoe je met technische aanpassingen, enorme verbeteringen kunt aanbrengen.

Ik weet dat ik een fascinatie heb voor data, want dagelijks neus ik in Google Analytics data of AdWords cijfers om ratio’s te vergelijken en kansen te analyseren. Wie vindt dat leuk?! Nou ik dus!!

Als data freak leek het mij dus helemaal niet zo gek om eens binnen een ander vakgebied te kijken.

Wat wil je leren programmeren Vincent?

De eerste stap leek mij om te starten met het leren van HTML, CSS en JavaScript. Als ik dat onder de knie heb en overtuigd ben dat ik meer wil zal ik overwegen om PHP te leren.

Maar laten we starten met HTML, CSS en JavaScript want dan zijn we al een heel eind. En misschien ben ik over 10 jaar in staat om de eerste bouwstenen te leggen voor de nieuwe Facebook! Who knows!

ICT biedt zoveel kansen en mooie mogelijkheden. De fascinatie om vanuit het niets iets te bouwen. Ik heb er zin in en ga vol goede moed aan de slag met leren programmeren.

Hoe denk jij erover en heb je nog goede tips? Laat het weten!

Meer online nieuws?

Lees alle blogs

Zoekwoord onderzoek & SEO optimaliseren

Je website verbeteren door het uitvoeren van een zoekwoord onderzoek kan met...

Linkbuilding en Google producten, gaat dat samen?

We weten allemaal dat we links moeten verkrijgen. Maar hoe doen we dat zonde...

Leren programmeren als online marketing specialist?

Ik heb wel vaker getwijfeld, maar het is nu echt tijd om te leren programmer...

Geld verdienen met alleen zoekmachine marketing (gevaarlijk)

Google levert mij bakken geld op. Zoekmachine marketing en advertising is ee...

URL of website pagina verwijderen uit Google? Hoe dat je dat?

Het gebeurt iedere marketeer wel eens, er staat een website pagina online di...

8 stappen om te starten met content marketing

In het stappenplan content marketing laat ik zien hoe je eenvoudig kunt star...

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt