Hoewel steeds meer consumenten de overgang hebben gemaakt van offline, fysiek shoppen naar online shoppen in webshops, zijn er zeker nog enkele nadelen aan online shopping.
Vele consumenten hekelen het feit dat het lastig is om webshops te beoordelen op betrouwbaarheid, in ieder geval lastiger dan bij gewone, offline winkels. Want waar je als consument weet dat je beter niet bij een donkere, stoffige en duistere winkel naar binnen kan gaan voor de dagelijkse boodschappen maar beter net een blokje om kan lopen voor een meer betrouwbare aanbieder, is het online vaak veel lastiger te zien of een webshop te vertrouwen is of niet.
En dat terwijl vertrouwen zo’n grote rol speelt bij het online koopproces van de consument. De beslissing van de consument of hij/zij jouw webshop vertrouwt is namelijk al snel gemaakt en als men heeft besloten jouw webshop niet te vertrouwen, wordt er direct op het rode kruisje geklikt. In dit geval kopen consumenten liever bij concurrerende webshops, die wel de moeite hebben gedaan net dat beetje extra vertrouwen te wekken. Consumenten zijn namelijk bang op een teleurstelling bij het online bestellen van producten, zowel op financieel als emotioneel gebied. Omdat online shoppen nu eenmaal wat lastiger is dan offline, is men extra huiverig bij het bestellen van producten bij een webshop. Staat er nét iets op je webshop dat wantrouwen bij je klanten wekt, dan heb je het in feite al verpest. Consumenten zijn streng en kritisch, dus jij hoort dat ook te zijn, met oog op je eigen webshop.
Maar hoe zorg je er dan voor dat jouw webshop bij die weinige webshops komt te zitten, die wél vertrouwd worden door consumenten? Dit heb je helemaal zelf in de hand. Er zijn vele verschillende factoren die invloed hebben op het vertrouwen van consumenten. Het kan lastig zijn dit online vertrouwen van de consument te winnen, omdat er nu eenmaal geen tastbare producten zijn die men kan vasthouden, bij een verkoper waar men face-to-face contact mee heeft en die men kan aankijken. Toch heb je het online vertrouwen dat jouw webshop uitstraalt, zelf onder controle. Hoe je het online vertrouwen dan kan beïnvloeden? Dat lees je in onderstaand artikel.
Zoals al eerder vermeld, heb je zelf invloed op het online vertrouwen dat jouw webshop bij bezoekers uitstraalt. Hoe je dit online vertrouwen vergroot, wordt hieronder beschreven in zeven tips. Het implementeren van deze tips hoeft helemaal niet veel tijd te kosten, maar het kan wel veel verschil maken. Een webshop die meer vertrouwen uitstraalt, is vaak namelijk ook een webshop die meer producten verkoopt. Investeer dus even de tijd en de moeite in het implementeren van onderstaande tips, want het kan jouw online vertrouwen en de voortgang van jouw webshop alleen maar vergroten.
Je hebt het vast wel eens vaker gehoord: een eerste indruk is alles. Slechts in enkele milliseconden bepalen we al of iemand, of iets, betrouwbaar is of niet. Dit oordeel wordt slechts gebaseerd op uiterlijke kenmerken: een hard oordeel, maar vaak wel terecht.
Dat een eerste indruk een grote invloed heeft op het oordeel van anderen (bijvoorbeeld op het gebied van vertrouwen), geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor websites en webshops. Waar het bij mensen om uiterlijke kenmerken draait, draait het bij websites en webshops voornamelijk om vormgeving en design. Zorg er dus voor dat de vormgeving of het design van jouw webshop er professioneel uit ziet, service en klantvriendelijkheid uitstraalt en er bovendien overzichtelijk uit ziet. Geen drukke, onoverzichtelijke pagina’s vol foutieve content met spelfouten, maar nette, professionele pagina’s met kwalitatief hoogwaardige content die vertrouwen oproepen. Wil je weten hoe je web teksten schrijft, lees dan ook het blog de basis van website teksten schrijven waarin in 5 stappen wordt uitgelegd hoe je dat doet.
Naast een betrouwbare, professionele en overzichtelijke website die door bezoekers direct vertrouwd wordt, kun je nog meer kanalen of middelen inzetten om jouw online vertrouwen te verbeteren. Vaak wordt de mate van vertrouwen die consumenten voelen bij jouw webshop, namelijk voor een groot deel gebaseerd op andere, externe factoren. Voorbeelden van deze factoren, zijn:
1. Merkbekendheid: bekende merknamen zorgen voor vertrouwen, minder bekende merknamen worden vaak met enig wantrouwen benaderd. Iets wat nieuw is, wordt helaas minder vertrouwd dan normaal. Heb je een kleine, wat onbekende webshop en wil je toch vertrouwen opwekken door middel van merkbekendheid? Probeer dan gewoon mee te liften op een andere bekende merknaam.
2. De overdracht van vertrouwen: dit klinkt wat vaag, maar het idee achter de overdracht van vertrouwen is eigenlijk erg eenvoudig. Bijvoorbeeld: stel dat jouw bezoeker op jouw webshop terecht komt via een betrouwbare vergelijkssite zoals Kieskeurig.nl, of een betrouwbare website als Beslist.nl. Het vertrouwen dat de bezoekers in websites als deze heeft, wordt automatisch overgedragen naar jouw website of webshop in dit geval. Zorg er daarom voor dat jouw webshop vertegenwoordigd wordt op dit soort, door jouw doelgroep als betrouwbaar ervaren, websites.
3. Persoonlijke eigenschappen: uiteraard is de mate van vertrouwen die men voelt, ook afhankelijk van de persoon zelf. Sommige personen zijn nonchalanter dan anderen, andere personen zijn goedgeloviger dan anderen, et cetera. Hier kun je niet veel aan veranderen, maar je kan uiteraard wel de goedgelovige bezoekers proberen te beïnvloeden om wat bij jouw webshop te kopen, om de minder goedgelovige bezoekers zo te beïnvloeden dat zij jouw webshop ook als betrouwbaar gaan ervaren.
Probeer te achterhalen waar bezoekers zich onzeker of onveilig voelen, om hier iets aan te veranderen. Bijvoorbeeld: op informatieve pagina’s zullen bezoekers zich minder onzeker voelen, dan wanneer zij echt een product aan het bestellen zijn. In het laatste geval wordt er vaak altijd nog even driedubbel gecheckt of de webshop geloofwaardig en betrouwbaar is, of alles klopt en of er geen addertjes onder het gras zitten.
Als je inzicht hebt in de pagina’s waar bezoekers zich onveilig voelen (en dus extra voorzichtig handelen), kun je hier gemakkelijk iets aan veranderen. Dit kun je al erg eenvoudig doen door onder- of bovenaan dit soort pagina’s een overzicht van keurmerken die jouw webshop in zijn bezit heeft, te plaatsen. Keurmerken geven bezoekers, terecht, het idee dat zij zich geen zorgen hoeven te maken en dat alles goed en eerlijk geregeld is bij de betreffende webshop. Zo wordt door middel van een simpel logo al snel het vertrouwen van bezoekers gewonnen.
Zoals al eerder vermeld in tip 2, is niet iedere bezoeker even geloofwaardig. Waar sommige bezoekers van jouw webshop zonder enig wantrouwen voor honderden euro’s aan producten bestellen, zijn er ook veel bezoekers die bij een bestelling van een tientje de gehele webshop al doorpluizen op betrouwbaarheid en geloofwaardigheid. Om ervoor te zorgen dat ook deze bezoekers uiteindelijk vertrouwen krijgen in jouw website of webshop, moet je hen zo eerlijk, transparant en specifiek mogelijk benaderen. Met zo specifiek mogelijk benaderen, wordt bedoeld dat alle achterliggende details en gegevens van jouw webshop, netjes op tafel komen te liggen.
Door te vertellen hoe jouw webshop ontstaan is, wie er achter de webshop is, waarom je de webshop bent gestart en wat jouw doel is met je webshop, krijgen wantrouwige bezoekers meer inzicht in jou en jouw webshop, waardoor het vertrouwen automatisch stijgt. Het blog over je website snel verbeteren met 10 tips kun je ook lezen omdat je dit ook kunt toepassen op je webshop.
Een andere belangrijke tip, is dat je bezoekers niet confronteert met onverwachte verrassingen. Zorg er altijd voor dat je bezoekers weten waar ze aan toe zijn en dat men nooit tegen (vervelende) verrassingen aan lopen. Voorbeelden van dit soort (vervelende) verrassingen, zijn extra kosten die pas op het eind van het betalingsproces worden gecommuniceerd, het moeten aanmelden voor een bepaalde nieuwsbrief om een transactie te kunnen doen en het achterlaten van persoonlijke gegevens die men niet had verwacht, omdat dit niet eerder gecommuniceerd werd.
Vertel daarom altijd wat de bezoeker van je website of webshop kan verwachten: welke gegevens men moet invullen, wat men moet doen om de transactie te voltooien en welke kosten er eventueel bij het eindbedrag worden opgeteld, zoals administratieve kosten, boekingskosten of verzendkosten.
Consumenten zijn vaak niet zo happig op het achterlaten van persoonlijke, privacygevoelige informatie. En terecht, want er wordt helaas vaak genoeg misbruik van gemaakt. Jij bent natuurlijk niet van plan om misbruik te maken van de privacygevoelige informatie van jouw website- of webshopbezoekers, maar dit moet je hen wel duidelijk vertellen.
Laat je bezoeker daarom, kort maar krachtig, weten wat er met de persoonlijke gegevens van consumenten gedaan wordt. Gebruik geen ellelange, saaie verhalen in vakjargon, maar korte, begrijpelijke teksten in de taal van de consument.
De laatste tip die ik je wil meegeven, is misschien wel de belangrijkste en meest effectieve tip van de zeven tips. Als een gebruiker zelf namelijk geen ervaring heeft met jouw website of webshop, vinden zij de ervaringen van andere consumenten extra waardevol. Deze ervaringen, vaak in de vorm van reviews, maken jouw producten net even wat tastbaarder, wat vertrouwen opwekt bij de consument. Zorg daarom voor zo veel mogelijk positieve reviews, die jouw betrouwbaarheid enorm kunnen versterken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door consumenten die een product bij jou hebben besteld, een week na ontvangst van de bestelling vragen een review op te sturen. Een simpel, kort mailtje naar tevreden klanten kan al voldoende zijn om de betrouwbaarheid van jouw website of webshop enorm te doen stijgen.
In de internetmarketing trainingen leren we je meer over het verbeteren van je website of webshop.
De makkelijkste manier om snel meer rendement uit je website te halen is doo...
Oude vormen van marketing zijn verleden tijd. Tegenwoordig draait het niet m...
Wil je meer halen uit je Linkedin contacten of dit netwerk beter zakelijk ge...
Maak van Twitter een zeer krachtig kanaal door rekening te houden met een aa...
Wil je ook geld verdienen op het web? Leer dan hoe je dat kunt doet, door he...
Wil je meer verkopen? Tuurlijk wil je dat, lees daarom deze Google Analytics...