10 tips om je website snel te verbeteren

Website verbeteren met 10 tips

Als je echt wat wilt halen uit je website, moet je er wel voor zorgen dat deze van voor tot achter helemaal klopt. Een website is een soort online visitekaartje, dus zorg ervoor dat dit online visitekaartje ook de goede indruk achterlaat bij bezoekers. Hierbij is de gebruiksvriendelijkheid van je website erg belangrijk.

Je gaat toch ook geen visitekaartjes uitdelen waar alle informatie door elkaar staat, teksten te klein worden gedrukt of als het kaartje er over het algemeen gewoon onprofessioneel uit ziet?

Net als bij een echt visitekaartje, moet ook je online visitekaartje er goed uit zien. En om dit te bereiken, moet je website in ieder geval gebruiksvriendelijk zijn. Hoe je de gebruiksvriendelijkheid van je website kan verbeteren om de conversie van jouw website te verhogen, lees je in dit artikel.

Zo worden er in dit artikel tien tips gegeven om jouw website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en zo meer conversie te genereren bij je doelgroep. Geen afhakende bezoekers meer, maar een stijging in het aantal verkopen. Dat wil toch iedereen?

Tip 1: je homepage moet helemaal kloppen

Een overzichtelijke homepage is echt de eerste stap van een overzichtelijke, gebruiksvriendelijke website. Op de homepage van je website moet in één klap een aantal belangrijke zaken duidelijk laten zien aan je bezoekers, zoals met wat voor bedrijf men te maken heeft, wat voor diensten/producten je aanbiedt en hoe geïnteresseerden je kunnen bereiken. Zorg dat deze zaken gemakkelijk vindbaar zijn, bijvoorbeeld in een overzichtelijk menu. Zorg dus dat de belangrijkste zaken in het menu getoond worden, maar laat liever niet meer dan zeven onderwerpen zien in het menu. Doe je dit wel, dan wordt het menu te uitgebreid, waardoor je website minder gebruiksvriendelijk wordt.

Tip 2: niet te veel informatie

Natuurlijk heb je veel te vertellen aan de bezoeker van je website en ben je enthousiast over jouw eigen bedrijf en de producten/diensten die je verkoopt, maar probeer je in te houden. Als je te veel informatie toont op je website, en dan voornamelijk op je homepage, geeft dit een rommelige, onoverzichtelijke en onprofessionele indruk. Bovendien zullen bezoekers deze lange teksten echt niet helemaal lezen.

Houd teksten daarom kort maar krachtig en eerder algemeen dan te specifiek. Wil je meer vertellen over één onderwerp, maak hier dan een aparte webpagina voor aan.

Tip 3: een goede navigatie is alles

Verdwalen op een website is een grote bron van irritatie bij webbezoekers. Als je een aantal keer hebt doorgeklikt en je geen idee meer hebt waar je je bevindt op de website of hoe je terugkomt op de eerste pagina, ben je eerder bereid de website weg te klikken dan dat je moeite wil doen om terug te komen op je vertrekpunt. Als bezoekers doorklikken naar dieper liggende pagina’s, is het dan ook belangrijk dat je altijd laat zien waar de bezoeker zich bevindt en hoe de bezoeker terug komt naar eerder bezochte pagina’s. Toon ook altijd duidelijk een link naar de homepage, zodat bezoekers altijd terug kunnen naar de homepage.

Tot slot: zorg er bovendien voor dat je bezoekers niet te veel hoeven te klikken om bij de juiste pagina te komen. Maak liever een platte website, dan een website met tientallen onderliggende pagina’s en een onduidelijk menu.

Tip 4: zorg dat je website mobiel ook toegankelijk is

Tegenwoordig worden websites steeds vaker bezocht vanaf een smartphone of tablet. Is je website niet geschikt voor deze apparaten, dan ben je al snel vele bezoekers kwijt. Deze bezoekers gaan dan liever naar de website van je concurrent, die wel geschikt is voor een smartphone of tablet. Zonde!

Tip 5: denk niet alleen aan de bezoeker, maar ook aan zoekmachines

Door ook rekening te houden met zoekmachines, houd je indirect rekening met je bezoekers. Veel bezoekers komen namelijk op jouw website terecht via zoekmachines zoals Google. Is jouw website niet goed ontwikkeld en houdt deze geen rekening met de zoektermen zoals deze in zoekmachines gezocht worden? Dan loop je onnodig bezoekers mis.

Een eerste stap om jouw website zoekmachine vriendelijk te maken, is het bedenken van enkele zoektermen waar je op gevonden wilt worden in zoekmachines. Verkoop je design fietsen? Stel dan zoektermen in zoals ‘design fiets kopen’, ‘design fiets bestellen’ en ‘design fiets online kopen’. Als je dit consequent instelt op iedere webpagina, is de kans groot dat er meer bezoekers op je website zullen komen via zoekmachines zoals Google.

Wil je weten of jouw website goed is geoptimaliseerd? Doe dan een gratis SEO scan zodat je direct weet of je goed gevonden kunt worden in Google.

Tip 6: wees transparant

Het is verstandig om de NAW-gegevens van je bedrijf duidelijk op je website te vermelden. Niet alleen omdat dit verplicht is, maar ook omdat dit beter overkomt op de doelgroep. Door de NAW-gegevens van je bedrijf te tonen en deze gemakkelijk vindbaar te maken (bijvoorbeeld op de Contactpagina) kom je namelijk beter, eerlijker en transparanter over dan een bedrijf die de NAW-gegevens verstopt. Daarnaast moeten ook de Privacy Statement, de algemene voorwaarden en de Disclaimer altijd gemakkelijk vindbaar zijn.

Tip 7: houd rekening met scanners, niet met lezers

Op een beeldscherm, wordt er op een totaal andere manier gelezen dan op papier. Teksten die worden opgesteld om op beeldschermen gelezen te worden, zoals webteksten, moeten dan ook anders geschreven worden dan teksten die op papier gelezen worden. Bezoekers van websites lezen namelijk niet een hele tekst, maar scannen meer door een tekst heen om te vinden waar men naar op zoek is. Test het maar eens uit door zelf een website te bezoeken. Lees je alle teksten, of scan je snel door teksten heen om datgene te vinden waar je naar op zoek bent? De kans is groot dat je de teksten hebt gescand, in plaats van alles te hebben gelezen. Je bent niet de enige, dit doet namelijk vrijwel iedereen die online teksten leest.

Je maakt het scannen van teksten voor je bezoekers gemakkelijker door korte alinea’s te gebruiken, structuur te creëren door tussenkopjes te gebruiken in je webteksten en je tekst zo te lineren dat deze gemakkelijk te lezen is. Lineer je teksten niet over het gehele beeldscherm, maar gebruik maar een deel van een beeldscherm. Dit leest namelijk prettiger, waardoor jouw website in één klap een stuk gebruiksvriendelijker is.

Tip 8: houd rekening met het surfgedrag van bezoekers

Uit verschillende eyetracking-onderzoeken is gebleken dat bezoekers van een website deze op een bepaalde manier verkennen. De route van webbezoekers begint linksboven op de webpagina, om vervolgens naar rechts te gaan, langzaam diagonaal naar beneden te gaan en weer rechtsboven te eindigen.

Houd hier rekening mee, bijvoorbeeld door het menu altijd aan de linkerkant te zetten. Heb je informatie die je echt graag onder de aandacht wil brengen? Plaats deze dan ook altijd aan de linkerkant, want dan wordt deze informatie simpelweg meer bekeken en gelezen.

Tip 9: implementeer een zoekfunctie in je website

Je website kan nog zo overzichtelijk en gebruiksvriendelijk zijn, sommige mensen zijn nu eenmaal niet zo handig met websites en hebben ondanks de kwaliteit van je website alsnog moeite met navigeren. Andere bezoekers van je website hebben haast en hebben helemaal geen zin om in je menu te zoeken naar datgene waar ze naar op zoek zijn. Speciaal voor deze mensen, kun je een zoekfunctie implementeren in je website. Bezoekers van je website kunnen door middel van deze zoekfunctie jouw website doorzoeken op specifieke zoekwoorden, waardoor men direct terecht komt bij de juiste pagina’s of informatie.

Let op: zorg ervoor dat deze zoekfunctie goed werkt. Als een bezoeker zoekt op ‘prijs fiets X’ en hij/zij komt op een pagina over de geschiedenis van je bedrijf, dan kan deze bezoeker geïrriteerd raken en je website direct wegklikken. Test je zoekfunctie daarom zelf altijd op verschillende zoekwoorden, om te kijken of deze naar behoren werkt.

Tip 10: test je website regelmatig

Als aanvulling op tip 9, waarbij geadviseerd wordt de zoekfunctie van je website te testen, is het sowieso

verstandig om je website in zijn geheel regelmatig te testen. Een website is namelijk nooit af en er is altijd ruimte voor verbetering. Test daarom zelf je website regelmatig, maar laat je website ook eens testen door bekenden om van hen feedback te ontvangen.

Of beter nog: laat je doelgroep of bestaande klanten je website eens in zijn geheel testen, om feedback te geven. Deze feedback kun je weer meenemen om de gebruiksvriendelijkheid van je website te verbeteren.

Aan de slag met de gebruiksvriendelijkheid van je website!

Als je alle bovenstaande tips implementeert in je website, zal je merken dat de gebruiksvriendelijkheid van je website er zeker op vooruit gaat. Dit kan resulteren in een stijging in het bezoekersaantal, een daling van het bouncepercentage van je website, een stijging van de bezoekduur van je website en zelfs een stijging van je conversiepercentage.

Het is dus zeker de moeite waard om even wat tijd en energie te steken in het implementeren van bovenstaande tips. Het kan even duren, maar het resultaat zal het zeker waard zijn. Neem dus even de tijd om jouw website te verbeteren, want zoals al eerder vermeld, is een website als een online visitekaartje. En dit visitekaartje moet helemaal kloppen.

Je hebt het hele blog gelezen. Jeetje mieneetje, jij bent leergierig! Dan zijn de 6 ingrediënten voor een succesvolle website ook zeker interessant voor jou.

Meer online nieuws?

Lees alle blogs

Zwemmen in de pauze?! Mijn leven als Digital Nomad!

Vanaf de start van mijn bedrijf droom ik altijd al van ultieme vrijheid. Het...

Domeinnaam kopen? Doe een domeinnaam onderzoek!

Voordat je geld betaalt voor een goede domeinnaam, is het verstandig om de g...

Gratis Mastermind Internetmarketing in Enschede!

Meer rendement halen uit je site en weten hoe andere specialisten naar je si...

De basis van zoekmachine marketing in 4 stappen

Goed scoren in Google en top posities haal je niet zomaar. Een goede basis b...

Succesvol online business, bedrijf of platform opzetten!

Wil je ook online ondernemer worden? Handige Tips om de kans van slagen te v...

Linkbuilding en Google producten, gaat dat samen?

We weten allemaal dat we links moeten verkrijgen. Maar hoe doen we dat zonde...

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt