Hoe kan Twitter mijn bedrijf succesvol maken? 7 tips!

Social media zakelijk inzetten

Het is inmiddels geen geheel nieuw fenomeen meer, maar nog steeds een groeiende trend: Twitter. Niet alleen vele consumenten, maar ook vele bedrijven hebben het voordeel van dit vrijwel nieuwe sociale medium ontdekt.

De gebruiksvriendelijkheid van het medium, de snelheid waarmee updates en berichten verstuurd kunnen worden en de interactie die Twitter met zich meebrengt, zijn voor vele bedrijven goede redenen om aan de slag te gaan met het populaire sociale medium. Je zult jezelf natuurlijk wel eerst de vraag moeten stellen “Twitter inzetten als bedrijf of als personal brand” wat ik uitleg in het blog. Als jij het zakelijk wil inzetten lees dan verder.

Omdat er steeds meer bedrijven actief zijn op Twitter, stijgt ook de vraag naar tips en tricks, do’s en don’ts en best practises voor Twitter. Bovendien willen veel marketeers weten hoe zij meer volgers op Twitter kunnen krijgen. Uiteindelijk draait het namelijk altijd om het werven van zo veel mogelijk volgers, aangezien dit het bereik vergroot.

Waar bedrijven voorheen nog wel eens volgers kochten om zo veel mogelijk bereik te genereren en bovendien soort status uit te stralen, hebben marketeers nu wel in de gaten dat dit niet de manier is om volgers te werven en status uit te stralen. Nu weten marketeers dat ze beter 100 actieve volgers kunnen hebben op Twitter, dan 1000 inactieve volgers.

In dit artikel lees je de beste, meest effectieve tips die jij kan toepassen om jouw (zakelijke) account succesvoller te maken. Door deze tips toe te passen, is de kans groot dat je op een natuurlijke manier meer volgers genereert. In plaats van volgers te kopen, kun je dan volgers werven door Twitter op een effectieve (en eerlijke) manier in te steken.

Hoe zet ik Twitter zo effectief mogelijk in?

Er zijn zeven verschillende randvoorwaarden te onderscheiden die je in ieder geval moet implementeren om jouw Twitteraccount succesvol in te steken. Het doorlezen en implementeren van deze randvoorwaarden kost niet veel tijd en energie, maar kan wel de inzet van Twitter voor jouw organisatie een stuk effectiever en succesvoller maken. Neem dus even de tijd om onderstaande tips goed door te lezen en deze ook door te voeren, want het is zeker de moeite waard.

Tip 1: start met het volledig vullen van jouw profiel

Voor je start met het versturen van Tweets en het volgen van interessante Twitter gebruikers, is het belangrijk dat je eerst je profiel helemaal vult. De eerste stap die je moet volgen om jouw profiel te vullen, is een goede profielfoto kiezen. Een profielfoto zorgt ervoor dat men jouw organisatie gemakkelijk kan herkennen en dat je opvalt tussen andere bedrijven op Twitter. Als je geen profielfoto instelt, krijg je standaard de afbeelding van een eitje. Dit is niet echt opvallend of representatief, dus deze kun je beter direct vervangen.

Houd bij het uitkiezen van je profielfoto in je achterhoofd dat deze de identiteit van jouw organisatie uitstraalt en dus representatief moet zijn. Ook moet je profielfoto gemakkelijk herkenbaar zijn. De meeste bedrijven gebruiken hun bedrijfslogo als profielfoto op Twitter. Zelf ben ik voorstander om Twitter in te zetten vanuit je persoon, dit omdat je zaken doet met de vent en niet met de tent.

Als je een profielfoto hebt ingesteld, kun je jouw profiel verder vullen door een biografie (bio) in te vullen en een achtergrondafbeelding in te stellen.

Tip 2: niet alleen zenden, maar ga de interactie aan

Veel bedrijven denken dat Twitter een leuk platform is om te zenden, te zenden en te zenden. Je hebt veel volgers, een groot bereik en veel te vertellen aan je doelgroep, dus waarom zou je dit niet doen? Het klinkt misschien als een goede invulling van Twitter, maar dit is het zeker niet. Twitter is namelijk niet de plek om alleen maar te zenden, maar juist de plek om de conversatie aan te gaan met je doelgroep. Niet alleen zenden dus, maar ook luisteren naar anderen en echt gesprekken voeren. Probeer dus te voorkomen dat je op en top commercieel overkomt op Twitter, maar positioneer je eerder als behulpzame expert die altijd benaderd kan worden bij vragen/problemen.

Tip 3: gebruik je hersenen, of gebruik humor in je communicatie via Twitter

Uit verschillende onderzoeken onder gebruikers van Twitter, is gebleken dat gebruikers het liefst berichten lezen waar zij 1) slimmer van worden of 2) om kunnen lachen. Kortom: gebruik Twitter om content te verspreiden die de doelgroep wat bijbrengt, of ze op een andere manier vermaakt. Ben je bijvoorbeeld actief in de wereld van webdevelopment? Schrijf dan artikelen over het verbeteren, onderhouden of aanpassen van websites, zodat eigenaren van websites hiermee aan de slag kunnen.

Ook kun je artikelen schrijven over het zoeken van een goede webdeveloper, waarbij je subtiel kan verwijzen naar je eigen producten en diensten. Naast informatieve Tweets, kun je ook Tweets plaatsen met een grappig element. Grappige Tweets worden niet alleen gewaardeerd door je doelgroep, maar bovendien ook vaker geretweet. Hierdoor is je bereik groter en kun je in korte tijd veel volgers werven.

Tip 4: deel nieuwswaardige, vernieuwende content

Twitter is een speciaal sociaal platform, dat niet te vergelijken is met andere social mediaplatformen. Bij Twitter staat namelijk actualiteit en snelheid centraal: meer dan bij andere social medianetwerken. Plaats je een Tweet over een nieuwsbericht van vorige week, dan wordt dit vaak niet gewaardeerd. Men zal dan eerder vinden dat je achter loopt, aangezien je pas een week na de verschijning van het nieuwsbericht iets over dit bericht vertelt. Deel op Twitter daarom altijd nieuwswaardige, actuele content die liefst vandaag nog is verschenen. Realiseer je goed dat relevantie niet alleen geldt voor Twitter maar dat relevantie de basis is van jouw succes met internetmarketing.

Lees je een interessant nieuwsbericht dat vorige week is gepubliceerd, dan kun je deze beter niet noemen op Twitter. Wat je in dit geval wel kan doen, is het schrijven van een blogbericht over deze actualiteit, waarin je het nieuwsbericht uitdiept, om deze door te plaatsen op Twitter. Zo maak je creatief gebruik van oud nieuws, wat wel weer gewaardeerd wordt door gebruikers van Twitter.

Tip 5: wees een goede gesprekspartner

Deze tip sluit een beetje aan op tip 2, waar werd benadrukt dat je als bedrijf op Twitter niet alleen moet zenden, maar ook de interactie met je doelgroep aan moet gaan. Een tip die hier weer op aansluit, is dat je een goede gesprekspartner moet zijn voor jouw doelgroep. Een goede gesprekspartner praat niet alleen over zichzelf, maar stelt ook vragen, laat anderen meedenken en luister naar reacties en suggesties. Het is belangrijk dat je laat zien dat je luistert naar anderen, hier op reageert en ook iets doet met de feedback, reacties, complimenten of klachten van klanten.

Tip 6: profileer jezelf via Twitter als professional met kennis van zaken

Ook deze tip sluit aan bij een eerder gegeven tip, namelijk tip 3. Twitter is namelijk de ideale plaats om jezelf en je organisatie te profileren als professional, met veel ervaring en vakkennis. Je kan jezelf profileren als professionele organisatie met veel kennis, door interessante Tweets te plaatsen over de branche. Als je vaker dit soort informatieve Tweets plaatst, krijg je een soort status of autoriteit in het vakgebied waar jij actief bent. Hierdoor wordt je betrouwbaarheid groter en zullen consumenten sneller diensten/producten bij je aanschaffen.

Tip 7: zorg dat jouw informatie altijd deelbaar is

Als Tweets gedeeld worden (door middel van een Retweet), genereren deze een groter bereik. Een groter bereik betekent meer lezers, meer geïnteresseerden en eventueel zelfs meer volgers. Door je te verdiepen in wat jouw doelgroep interessant vind en je Tweets zodanig op te stellen dat deze een Retweet uitlokken, kun je gemakkelijk meer bereik genereren op Twitter. Leer dus te begrijpen waarom Twitter gebruikers bepaalde content delen en pas je Tweets hierop aan.

Ik heb alle tips geïmplementeerd in mijn Twitteraccount. Wat nu?

Als je alle tips goed hebt doorgelezen en deze bovendien hebt doorgevoerd in je (zakelijke) Twitteraccount, wil dit zeggen dat je tijd, energie en moeite hebt gestoken in het verbeteren van jouw zakelijke account op Twitter. Het is logisch dat je wil weten of deze investering daadwerkelijk succesvol is gebleken, of dat je de investering van tijd, moeite en energie voor niets hebt gedaan. Maar hoe weet je of jouw investering succesvol is geweest?

Dit weet je ten eerste door te kijken of jouw Tweets worden geretweet of worden aangemerkt als Favoriet (in de Engelse versie van Twitter heet dit Favourite). Worden jouw Tweets duidelijk beter geretweet en heb je ineens ook veel volgers die jouw Tweets toevoegen aan hun favorieten, dan is dit een goed teken. Bovendien kun je het bereik van jouw Twitteraccount testen door een promotieactie op te zetten. Door een Twitter only promotieactie op te zetten, waarbij je bijvoorbeeld een prijs verloot, kun je gemakkelijk zien hoe groot jouw bereik daadwerkelijk is geworden sinds de verbeteringen in je Twitteraccount. Ook kun je uiteraard gewoon aan je volgers vragen wat ze van jouw activiteiten op Twitter vinden. Wat vinden je volgers leuk en waarom? Wat kan er verbeterd worden om Twitter nog beter in te zetten? Wat kun je beter laten zitten? Vraag het je volgers, dan ga je meteen het gesprek gaan (zie tip 2 en 5!).

Tot slot kun je uiteraard kijken of er een stijging is in het aantal volgers dat je hebt op Twitter, sinds de verbetering van je profiel. Heb je veel tijd gestoken in het verbeteren van je profiel, maar ben je er niets mee opgeschoten? Dan is het belangrijk dat je nogmaals kritisch naar je profiel kijkt. Heb je wel veel meer volgers sinds de verbetering van je profiel? Dan is dit een bevestiging dat je goed op weg bent en zeker zo door moet gaan, om jouw online bereik nog meer te vergroten.

Wil je meer weten? Volg dan een Twitter training of een andere social media training om maximaal rendement te halen uit je online marketing.

Meer online nieuws?

Lees alle blogs

Online marketing lijkt wel marketing! Waarom merken Winnen!

Als online marketeer moet je niet alleen kijken naar technische SEO of AdWor...

Gratis Mastermind Internetmarketing in Enschede!

Meer rendement halen uit je site en weten hoe andere specialisten naar je si...

Nieuwe website lanceren? Verwijs je URL's met 301 redirects!

Binnenkort live met je nieuwe website. Een mooi moment, maar zorg wel dat he...

Linkedin gebruiken als bedrijf en zakelijk netwerk? 5 tips!

Wil je meer halen uit je Linkedin contacten of dit netwerk beter zakelijk ge...

AdWords beheren als Russian Roullete? Ken de gevaren!

Wil je aan de slag met Google Adwords of beheer je al campagnes, zorg dat je...

Twitter zakelijk inzetten voor je bedrijf? 7 tips!

Twitter zakelijk inzetten voor je bedrijf. 7 tips hoe je rendement kunt maken uit Twitter.

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt