Verbeter de structuur van je website en ga actief aan de slag met SEO!

Website structuur en SEO

We kunnen wel honderden blogberichten over schrijven over Search Engine Optimalization (SEO), of zoekmachine marketing. Niet alleen omdat het een vrij omvangrijk onderwerp is, maar ook omdat het een interessant onderwerp is binnen de internet marketing, dat voor iedereen die een eigen website heeft echt van toegevoegde waarde kan zijn.

Zoekmachineoptimalisatie, of afgekort SEO, speelt namelijk een grote rol in het succes van jouw website. Is jouw website niet goed vindbaar in zoekmachines, dan kost je dit veel traffic op je website, maar ook wellicht veel conversie.

Een goede voorbereiding is het halve werk, ook bij zoekmachine marketing

Helaas komen veel eigenaren van websites er te laat achter dat ze nog niets hebben gedaan om de SEO van hun website te verbeteren. De website is al gebouwd en opgeleverd, de teksten zijn al geschreven en de website staat vaak zelfs al online, als men erachter komt dat deze eigenlijk helemaal niet goed vindbaar is in zoekmachines. Zonde! Je kent het oude gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’, vast wel. Dit gezegde slaat niet alleen op het voorkomen van lichamelijke kwaaltjes door gezond te leven, maar zeker ook op het verbeteren van jouw website. Want waarom zou je slechte vindbaarheid proberen te ‘genezen’, als je het ook kan voorkomen door de zoekmachines een paar stappen voor te zijn? Juist, je kan beter vroeg beginnen met SEO dan er na het opleveren van de website erachter komen dat je alles weer moet veranderen.

Een perfecte manier om te voorkomen dat jouw website niet in zoekmachines wordt opgenomen, is het direct starten van het SEO-proces bij het bouwen van een nieuwe website. In de meeste gevallen, start het bouwen van de website bij het opstellen van een structuur voor jouw website. Daarom leggen wij in onderstaand artikel uit hoe je SEO kan toepassen om jouw website te verbeteren, door dit direct toe te passen bij de eerste stap van het bouwen van jouw website: het bouwen van de structuur.

Ook kunnen wij je een handje helpen met het maken van een website scan. Je weet dan direct hoe goed jouw website is geoptimaliseerd voor Google.

Waarom is de website structuur zo belangrijk?

Nu heb je misschien wel eens ergens gelezen dat de vindbaarheid van jouw website in zoekmachines, vooral wordt bepaald door de teksten van jouw website. Dit is niet helemaal waar. Natuurlijk zijn de teksten van je website belangrijk voor SEO, maar het is niet zo dat het zoekmachine vriendelijk maken van je teksten de enige manier is om de vindbaarheid van je website te verbeteren.

Naast websites met goede, zoekmachine vriendelijke content, zijn zoekmachines zoals Google namelijk ook altijd op zoek naar structuren bij het indexeren van websites. Hierbij kun je denken aan structuur in routing, structuur in opmaak, structuur in content, structuur in links, et cetera. Een goede website structuur maakt het voor zoekmachines namelijk veel gemakkelijker om jouw website te indexeren, waardoor je positie in deze zoekmachines snel zal stijgen.

Kortom: al schrijf je nog zulke goede webteksten die vol interessante zoekwoorden en tags staan, als jouw website een slechte, onoverzichtelijke structuur heeft, wordt je website alsnog niet gevonden en geïndexeerd door Google. Start bij het (laten) bouwen van je website dus altijd met het implementeren van een duidelijke structuur. Hoe je dit doet? Dat lees je in onderstaande tekst.

Het verbeteren van de structuur van je website: hoe doe je dat?

De structuur van een website bestaat, zoals al eerder vermeld, uit vele elementen. Al deze elementen moeten op elkaar afgestemd worden, om een perfecte, duidelijke en overzichtelijke structuur te creëren. Dit is prettig voor de zoekmachines die jouw website moeten indexeren, maar zeker ook voor de bezoekers van jouw website. Bezoekers van jouw website vinden het namelijk óók prettig om zich te navigeren in een website met een goede, duidelijke structuur, in plaats van te verdwalen in een doolhof van verschillende pagina’s en niveaus. Zie onderstaande tips dus als een win-winsituatie, waarbij je niet alleen zoekmachines tegemoet komt, maar ook bezoekers van je website helpt zich een weg te banen door jouw online visitekaartje.

Simpel staat aan  de basis van een succesvolle website

Een eerste belangrijke tip die je in je achterhoofd moet houden van het tekenen van de structuur van je website, is dat deze zeker niet te complex moet worden. Met een complexe website bedoelen we een website met tientallen verschillende niveaus, die allemaal via aparte links in het menu of submenu te bereiken zijn. Dit soort websites voelen niet alleen voor bezoekers aan als een doolhof, maar worden ook zeker niet gewaardeerd door zoekmachines. In het blog 6 ingrediënten voor een succesvolle website komt ook naar voren dat succes vaak voorkomt door zaken simpel te houden.

Een website met vele verschillende niveaus, submenu’s en onderliggende linkjes, worden namelijk minder goed geïndexeerd door zoekmachines omdat deze alle pagina’s, links en menu-onderdelen apart moet indexeren. Een minder complexe website volstaat vaak ook, wordt meer gewaardeerd door je bezoekers en wordt ook nog eens beter geïndexeerd en dus beter gevonden in zoekmachines. Aanrader!

Een toegankelijke website is een betere website voor SEO

Een andere tip is dat je ook de toegang naar jouw website zo eenvoudig mogelijk moet maken. Sommige websites maken bijvoorbeeld gebruik van prachtige doorways (zoals subwebsites of toegangssites) als soort toegangspoort naar de hoofdwebsite. Dit ziet er vaak wel indrukwekkend uit, maar het is zeker niet goed voor de zoekmachine vriendelijkheid van je website. Doorways kunnen nog wel zo mooi vormgegeven en opgemaakt zijn: het verslechtert wel de zoekmachine optimalisatie van jouw website. Dit komt omdat zoekmachines moeite hebben met het indexeren van doorways. Kortom: een doorway kan indrukwekkend zijn, maar wij adviseren alleen een doorway te gebruiken als deze écht toegevoegde waarde heeft voor jouw website en je het waard vindt hierdoor de SEO van jouw website te verslechteren. Goed voorbeeld: Heineken maakt gebruik van een doorway om te controleren of bezoekers oud genoeg zijn om de website te bezoeken, in verband met de producten die Heineken verkoopt. Dit is een goed voorbeeld van een website die een doorway op een goede, nuttige manier inzet. In dit soort gevallen zijn doorways dan ook geoorloofd, mits je SEO op andere manieren inzet om de vindbaarheid van jouw website te verbeteren.

Naast doorways, kun je beter ook het gebruik van frames vermijden. Frames zijn gedeeltes van webpagina’s met een eigen inhoud en opmaak. Door op een frame te klikken, kan de inhoud van een ander frame veranderen. Het gebruik van frames zie je vaak terug bij menu’s en submenu’s. Het gebruik van frames kan je website zeker op een bepaalde manier interessanter en diepgaander maken door de veranderende inhoud en opmaak, maar voor de zoekmachine vriendelijkheid van je website is het gebruik van frames geen goede zet. Als je wel frames gebruikt, loop je namelijk het risico dat de content in deze frames helemaal niet wordt herkend door zoekmachines. Zo kun je met jouw mooie, diepgaande website helemaal onderaan op de laatste pagina van zoekmachines zoals Google en Bing eindigen.

Dat een indrukwekkend design van een website niet altijd positief uitwerkt op de zoekmachine vriendelijkheid van jouw website, blijkt weer uit de volgende tip. Naast het gebruik van doorways en frames, is het namelijk ook niet verstandig te veel afbeeldingen en video’s te gebruiken op jouw website. Hierbij leggen we de nadruk op te veel afbeeldingen en video’s. Natuurlijk mag je afbeeldingen en video’s in jouw website verwerken (graag zelfs! Anders wordt je website zo saai), maar sla hier niet in door. Afbeeldingen en video’s zijn namelijk lastiger te indexeren dan SEO-technische teksten, waardoor een groot aantal afbeeldingen en video’s jouw positie in Google kan verlagen. Vraag jezelf daarom eerst altijd af voor je een afbeelding of video op jouw website zet, of deze echt meerwaarde geeft aan de website en of je al niet te veel afbeeldingen of video’s op je website hebt toegevoegd. Zo blijf je kritisch en heb je meer kans dat jouw website hoog in zoekmachines terecht komt.

Gaat dit jou allemaal de pet te boven dan is een training zoekmachine marketing misschien wel interessant voor jou?

Kies zoekwoorden in de URL zorgvuldig

Een laatste tip die we je willen meegeven, is dat je niet zomaar een domeinnaam kiest voor jouw website. Niet alleen de domeinnaam naar jouw homepage is belangrijk, maar ook zeker de domeinnamen voor de unieke onderdelen van jouw website moeten zorgvuldig gekozen worden. Heb je bijvoorbeeld een blogbericht geschreven over leuke uitjes in Amsterdam? Gebruik dan eerder een domeinnaam zoals www.gofunky.nl/uitjes-amsterdam dan www.gofunky.nl/uitje123834y4ftwef of iets dergelijks. Door zoekwoorden in jouw domeinnaam te gebruiken, worden jouw pagina’s beter geïndexeerd door zoekmachines omdat je het voor zoekmachines gemakkelijker maakt sleutelwoorden in je website te ontdekken. Een simpele verandering in jouw website, die voor veel resultaat kan zorgen!

Waar wacht je nog op? Ga aan de slag met de seo van jouw website

Nu je weet hoe je op een eenvoudige en snelle manier jouw website kan verbeteren op het gebied van SEO, kun je direct aan de slag om daadwerkelijk jouw website te verbeteren. Want let op: zoals al eerder vermeld, slaat het bekende gezegde ‘voorkomen beter dan genezen’, ook op het verbeteren van de zoekmachine vriendelijkheid van jouw website.

Kortom: zorg ervoor dat de structuur van jouw website direct helemaal klopt, zowel voor bezoekers als voor zoekmachines, dan hoef je later je website niet meer te verbeteren om SEO-technische fouten in de structuur te ‘genezen’. Dit kost je tijd, moeite en energie en is dus zeker aan te raden. Niet alleen zoekmachines, maar ook bezoekers van jouw website zullen blij zijn als je bovenstaande tips implementeert.

Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag met bovenstaande tips, maak de achterliggende structuur van jouw website zoekmachine vriendelijk en zorg ervoor dat jouw website op de eerste pagina van de populaire zoekmachines komt te staan. Succes!

Misschien is het goed om ook te weten wat je beslist niet moet doen wat ik uitleg in het blog over zoekmachine marketing en ruzie maken met Google.

Zoekmachine marketing draait dus om technische aspecten maar ook andere zaken die we behandelen in de training zoekmachine marketing.

Meer online nieuws?

Lees alle blogs

Hoe lang moet een blog zijn? Focus op de inhoud!

Vaak krijg ik de vraag hoe lang een blog moet zijn. In dit blog laat ik zien...

Wat is het verschil tussen een Google penalty en algoritme?

Om goed te scoren in Google kun je SEO toepassen. De reden dat jij niet goed...

6 Email Marketing Trends die JIJ gewoon moet weten!

Waar gaan we heen met email marketing? Oordeel zelf of je nog wel de laatste...

Ga toch bloggen: 5 redenen waarom jouw blog mislukt!

Misschien vind je het niet leuk om te horen maar veel ondernemers trappen in...

Actieve Instagrammer? Vanaf vandaag verlies JIJ bereik door een Instagram notification update!

Ben je actief op Instagram en heb je al je tijd en energie gestopt in de pro...

De beste tijd om een nieuwsbrief te sturen? Wij geven je tips!

Je staat op het punt om een nieuwsbrief te verzenden maar wat is het beste t...

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt