Het verschil tussen een Google Algoritme Update en Penalty?

verschil tussen google penalty en algoritme

Om goed te scoren in Google kun je SEO toepassen. Zoekmachine marketing is geen magic maar een bepaalde manier van denken en het kennen van de richtlijnen van Google.

Maar toch kan het fout gaan en kun je doorslaan of kun je wat over het hoofd hebben gezien. Het gevolg is dat je lager in de zoekresultaten komt te staan en slechter gaat scoren.

Om dit op te lossen is het van belang om het verschil tussen een Google Algoritme Update en een Google Penalty te kennen.

Wat is een Google Algoritme Update?

De resultaten van Google worden gerangschikt door een ultra geheim algoritme. Een deel van die regels zijn bekend, maar een groot deel ook niet. De bekendste algoritme updates betreffen binnen SEO wel de penguin, panda en hummingbird updates.

Dat zijn algoritmes die op specifieke onderdelen kijken naar je website. Zo let panda op website teksten en penguin op geplaatste links en hummingbird meer op context dan op specifieke zoekwoorden.

Op het moment dat je de regels van deze Google algoritmes overtreedt kom je lager te staan in de zoekmachine. Kom ik dan nooit meer hoger? Nee, pas nadat jij weer wijzigingen toepast zodat je weer voldoet aan de regels van het algoritme zul je weer omhoog komen in de zoekmachine. Ben je dus benadeeld door een Google algoritme dan kun je de problemen dus fixen en is het een kwestie van tijd voordat je weer beter scoort.

Let op dat er duizenden regels zijn binnen het algoritme waarvan een groot deel bekend is. De kracht van een SEO specialist is dat hij websites kan analyseren om zo te kijken op basis van welke algoritmes je lager scoort. Door deze problemen op te lossen zul je weer meer website bezoekers krijgen.

Wat is een Google penalty

Veel website eigenaren verwarren een algoritme update met een Google penalty. Dit is vaak niet het geval. Een Google penalty is een stuk heftiger. Je moet het dan wel heel bond hebben gemaakt.

Een Google Penalty is een handmatige benadeling van je website. Een medewerker van Google heeft dus besloten dat jouw website lager moet komen te staan. Bij een Google Penalty kan het zelfs zo heftig zijn, dat je niet eens meer gevonden wordt op je eigen bedrijfsnaam! Maar hoe weet ik nu of het een penalty betreft? Indien jij een penalty hebt gekregen krijg je daarvan een melding in je Google webmaster tool waarbij staat vermeld wat de reden is.

Hieronder een afbeelding van waar in de Google webmaster tool de meldingen kunt vinden:

meldingen van google penalty

Bij een Google penalty kan het zijn dat je gehele websites is getroffen of slechts een enkele pagina.

Hoe los ik de Google penalty op?

De eerste stap is het verhelpen van de overtredingen van de meldingen. Nadat je dit hebt gedaan kun je een verzoek indienen bij Google om de site te heroverwegen. Als het verzoek opnieuw is bekeken en het probleem is opgelost zul je weer beter gaan scoren. Dit is echter wel een kwestie van tijd.

Denk je dat jij bent getroffen door een Google update of een Google penalty laat mij je site dan eens checken. Een SEO scan zal de problemen ook zichtbaar maken.

Meer online nieuws?

Lees alle blogs

5 toepasbare tips bij het inzetten van contentmarketing!

In het blog vertel ik je wat je wel en niet moet doen als je gebruik maakt v...

Terug naar de basis van online marketing!

Terugwoordig zijn er vele manieren om traffic naar je website te genereren o...

De basis van zoekmachine marketing in 4 stappen

Goed scoren in Google en top posities haal je niet zomaar. Een goede basis b...

Twitter zakelijk inzetten voor je bedrijf? 7 tips!

Twitter zakelijk inzetten voor je bedrijf. 7 tips hoe je rendement kunt maken uit Twitter.

Content marketing wat levert dat op? Een kijkje in de keuken!

Er wordt veel geschreven over content marketing maar hoe werkt het precies? ...

10 tips om snel de conversie van je website te verhogen!

De makkelijkste manier om snel meer rendement uit je website te halen is doo...

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt