Kopen van een domeinnaam? Doe eerst onderzoek!

domeinnaam kopen kat in de zak

Soms lijkt het heel aantrekkelijk, het kopen van een domeinnaam. Een mooie naam die je graag in je bezit wilt hebben om je bedrijfswebsite er op te runnen, maar doe wel eerst een onderzoek naar de domeinnaam die je wilt kopen.

Als jij een domeinnaam koopt is het van belang dat je de geschiedenis kent. Een domeinnaam kan eerder zijn ingezet zijn door een bedrijf met alle nadelige gevolgen van dien.

Waarom is een domein naam geschiedenis van belang?

Voordat jij een domeinnaam koopt wil je weten wat er mee gedaan is. De geschiedenis van een domeinnaam kan een grote invloed hebben op jouw online marketing succes.

Heeft er al eerder een website gedraaid om het domein die relevant is voor jouw niche?

Indien er eerder een website heeft gedraaid op de domeinnaam die jij wilt kopen, dan is het van belang om te achterhalen wat voor een soort website er op heeft gedraaid.

Je domeinnaam heeft misschien al bekendheid verkregen binnen de branche waar het actief was. Die bekendheid kan zich uiten in online publiciteit op verschillende sites, blogs en fora.

Als die relevant zijn aan jouw business, kun je daar van profiteren en de domeinnaam in waarde herstellen.

Heeft de domeinnaam nog backlinks?

Als je een oude domeinnaam koopt die al eerder is gebruikt zal deze links hebben van andere websites. De backlinks bepalen voor een groot deel voor welke zoektermen jij wordt gevonden en hoe populair je website zal zijn. Indien de domeinnaam dus goede links heeft binnen jouw branche dan profiteer jij daar van. Indien de domeinnaam in het verleden voor een andere branche was ingezet dan werkt dat in je nadeel.

Stel dat de links van hele lage kwaliteit waren of misschien zijn verkregen door het kopen van backlinks. Jij krijgt dan de geschiedenis van jouw voorganger mee. Indien deze er een puinhoop van heeft gemaakt met linkbuilding, dan ben jij daarvan de dupe.

Het is dus van belang om te achterhalen welke links er naar de website zijn geplaatst en te bepalen of deze relevant zijn aan jouw dienstverlening en wat de kwaliteit daarvan is. Het achterhalen van links kun je doen middels een backlink checker.

Is de domeinnaam ingezet voor spam activiteiten?

Dikke vette pech als jij een domeinnaam koopt die door spammers is gebruikt. Er hebben activiteiten op de domeinnaam plaatsgevonden die de richtlijnen van Google hebben overschreven. Dit kan tot gevolg hebben dat de website een penalty heeft gekregen of is getroffen door het anti spam algoritme van Google.

Op het moment dat jij je site plaatst op de domeinnaam, krijg je de geschiedenis zo cadeau. Het kan daardoor extra lang duren voordat Google doorheeft dat er nu een serieuze ondernemer gebruik maakt van de domeinnaam.

Hoe lang bestaat de domeinnaam al, wat is de leeftijd van het domein?

Als een domeinnaam al enkele jaren actief is binnen jouw branche, dan heeft deze een autoriteit opgebouwd op basis van leeftijd. Domeinnamen die al jaren actief zijn zonder dat er gekke dingen mee zijn gebeurd worden door Google eerder vertrouwd. Dit verklaart ook waarom nieuwe domeinnamen tijd nodig hebben om te scoren in Google.

Google wil eerst zeker weten of het domein te vertrouwen is. De leeftijd van de domeinnaam bepaalt dus voor een deel de betrouwbaarheid. De “quarantaine periode” is mede ingebouwd om te voorkomen dat spammers domeinnamen inzetten om tijdelijk snel te scoren in Google.

Is het verstandig om de domeinnaam over te nemen?

Of het verstandig is om de domeinnaam te kopen en welke waarde de domeinnaam heeft, kun je dus voor een groot deel bepalen door rekening te houden met bovenstaande aspecten. Check de geschiedenis en voorkom dat jij een kat in de zak koopt!

En mocht je ondanks de foute geschiedenis van het domeinnaam toch de deal sluiten, dan kun je altijd nog het domein herstellen.

Heb je nog tips of vragen? Laat het weten!

Meer online marketing nieuws?

Lees alle blogs

Zoekmachine marketing tips: Maak geen ruzie met Google!

Aan de slag met zoekmachine marketing? Voorkom dat je ruzie krijgt met Googl...

Hoe kijkt Google naar een website? Handige SEO tips!

Als je online marketing wilt inzetten om klanten te werven is het belangrijk...

Website links achterhalen met een backlink checker

Wil je weten welke externe sites naar jouw website linken? Gebruik een backlink checker.

Online marketing uitbesteden? Succes gegarandeerd!

Gofunky internetmarketing heeft 8 jaar ervaring als full service internetbur...

Blog starten? Jazeker! 10 goede redenen Waarom

Bloggen een tijdverspilling? Mis! Een blog starten levert je vele voordelen ...

Linkedin gebruiken als bedrijf en zakelijk netwerk? 5 tips!

Wil je meer halen uit je Linkedin contacten of dit netwerk beter zakelijk ge...