Website bouwen: Open source vs maatwerk (custom cms)? Pas op en wordt geen gevangene!

Gevangen door je ict leverancier

Je hebt de knoop doorgehakt en besloten om een nieuwe website te laten bouwen. Vol enthousiasme ga je op zoek naar een partner die je kan ondersteunen bij de bouw van je nieuwe website. Maar welke partij past het best bij jouw wensen. Ga je voor een open source website of een maatwerk website met custom CMS waarbij niet gebruik gemaakt wordt van een basis framework?

De eerste vraag is natuurlijk door wie laat je jouw website bouwen. Een gerenommeerd bureau, een freelancer of de buurjongen in ruil voor een kratje bier. Die keuze moet je zelf maken want in dit blog belichten we alleen de voor- en nadelen van maatwerk systemen waarbij de ict partij een eigen CMS heeft ontwikkelend vs een open source software waarbij je gebruik kan maken van bijvoorbeeld Drupal, WordPress of Magento en de basis door de community is gebouwd.

Wat zijn de afwegingen die je moet maken bij de keuze tussen een open source website of maatwerk website met custom CMS?

Je portemonnee: Geld genoeg vs beperkt budget

De regel is dat maatwerk sites vaak duurder zijn dan open source websites. Dit komt omdat maatwerk websites veelal iedere keer opnieuw gebouwd worden en iedere functionaliteit custom is, terwijl een open source website iedere keer weer gebruik maakt van een stabiele basis gebouwd door de community. Je begint met open source websites dus meestal op het niveau waarbij je bij maatwerk al de eerste paar duizend euro kwijt bent.

De winnaar: Open source (voor iedereen die graag op de euro’s let)

Afhankelijkheid: Overdraagbaar vs vendor lockin (voor eeuwig en altijd afhankelijk van je web bureau)

Open source websites worden gebouwd vanuit een vaste basis en vaste structuren. Het is dan voor programmeurs lastiger om daar van af te wijken waardoor zij gedwongen worden te werken binnen de kaders van het open source systeem.

Voor veel programmeurs een pain in the ass maar voor jou een groot voordeel. Je bent redelijk zeker dat een ander ook verder kan bouwen aan jouw website. Erg prettig als je gaat switchen van leverancier om welke reden dan ook. Jij wilt niet afhankelijk worden van je web bouwer of wel soms? Door te kiezen om een website te laten bouwen in open source verklein je het risico van afhankelijkheid.

“Daar gaan wij niet mee werken” / “spaghetticode” zijn veelgemaakte opmerkingen als je met jouw maatwerk website aanklopt bij een andere website bouwer. Ze willen niet werken met het werk van een ander want iedere programmeur heeft zijn eigen manier van programmeren, ze vinden het niet prettig om te werken in de broncode van een ander. Een goed gebouwde site in open source heeft dezelfde structuur waardoor een ander bureau daar eerder verder met kan programmeren (het is beter overdraagbaar).

Pas helemaal op als het ict bedrijf waar jij zaken mee doet een eigen software heeft ontwikkeld en deze niet beschikbaar stelt aan derde. De enigste optie om weg te gaan is de site helemaal opnieuw te bouwen. Kosten technische vaak geen optie en je bent voor eeuwig en altijd gebonden aan je leverancier, ook wel een vendor lockin genoemd (gevangen worden door je leverancier).

De winnaar: Open source ( voor iedereen die niet graag gevangen wil worden door zijn leverancier)

Complexiteit van je website: Welke functionaliteiten wil je laten bouwen?

Voordat je besluit je website te laten bouwen zul je jezelf moeten afvragen welke functionaliteiten jouw website moet hebben. Zijn dit zeer complexe functionaliteiten of zeer standaard zoals de meeste B2B websites, bestaande uit enkele pagina’s en een contactformulier. Indien jouw site simpel is opgebouwd zou mijn voorkeur gaan naar open source zoals bijvoorbeeld WordPress. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan en tegen relatief lage kosten met open source?

Heb jij een complexe website met veel functionaliteiten die niet eerder zijn gebouwd in de community dan zou je maatwerk kunnen overwegen. Zelf heb ik een vacaturesite met maandelijks 350.000 bezoekers. Deze website is gebouwd in Drupal, een open source systeem wat prima functioneert. De website is redelijk complex met verschillende gebruikers, verschillende rechten, externe partijen die data inschieten of ophalen. Kortom een complexe website gebouwd met open source technologie waarbij ik heb gekozen voor Drupal omdat dit systeem perfect past bij gebruikers met verschillende rechten. We hebben vooraf gekeken welke standaard open source oplossingen het best aansloten bij de wensen voor de website. Drupal kon daar relatief snel mee koppelen (net lego).

Heb jij een website waarbij je functionaliteiten moet ontwikkelen die niet eerder zijn gebouwd door de open source community, dan kun je overwegen om een maatwerk website te laten bouwen. Maar houdt in je achterhoofd dat je vaak diep in de buidel moet tasten omdat iedere functionaliteit vaak vanaf scratch gebouwd moet worden. Kortom veel uren en hoge kosten!

De winnaar: Open source (in zeer uitzonderlijke gevallen maatwerk indien zeer, zeer, zeer specifieke wensen vereist zijn)

Je duldt geen concessies en het moet precies zoals je het voor ogen hebt

Een nadeel van open source is dat je soms gebonden bent aan de structuren van het desbetreffende systeem. Voor sommige functionaliteiten moet je gekke capriolen uithalen om deze precies te realiseren zoals jij het voor ogen hebt. Voor het oog simpele functionaliteiten kosten soms een vermogen om te bouwen in open source software. In deze case volstaat een maatwerk systeem beter omdat de programmeur veel flexibeler is met de mogelijkheden van maatwerk systemen.

Als je eenmaal hebt gekozen voor een open source website zou ik je adviseren om soms gewoon concessies te doen. Daarnaast heeft de community vaak goed nagedacht over functionaliteiten en waarom iets op een bepaalde manier is opgelost.

De vraag is dus of jij wel de meest slimme oplossing hebt bedacht. Ben jij zoveel slimmer dan die duizenden programmeurs in de community? Het kan, maar meestal is dit niet van toepassing op de meeste van ons. Zie de beperking als een soort van stok achter de deur om te voorkomen dat je niet functionele software laat bouwen.

De winnaar: Maatwerk (als je geen concessies duld en denkt dat je slimmer bent dan de community)

Zoekmachine marketing: SEO website optimalisatie met open source of custom CMS

Hier kan ik vrij kort in zijn. Als SEO specialist denk ik (durf ik bijna met zekerheid te zeggen) dat websites die zijn gebouwd met open source vaak beter scoren op het gebied van zoekmachine marketing dan sites gebouwd in een custom CMS. Waarom dan Vincent? Omdat de community achter open source systemen beter in staat is om schone codes te schrijven wat positief is voor jouw SEO. Ook logisch als duizenden mensen samenwerken aan 1 systeem.

Een ander voordeel is dat nieuwe SEO ontwikkelingen en mogelijkheden snel worden opgepakt door de community en worden verwerkt in de open source software. Alle nieuwe SEO features krijg je er bij een nieuwe update voor jouw website er gewoon gratis / voor noppes bij.

Ook zie je dat bedrijven die werken met een eigen CMS vaak technische clubjes zijn waarbij techniek het belangrijkste is. Deze techneuten hebben vaak geen kaas gegeten van zoekmachine marketing en het interesseert ze ook geen moer. Das dan even dikke vette pech voor jou want wij weten beide dat het je veel geld kan opleveren.

Daarnaast heeft Matt Cutts, verantwoordelijk voor het anti spam team van Google aangegeven dat WordPress goed is voor SEO, dus dan zal dat ook wel zo zijn lijkt mij.

Wil jij dus echt goed scoren met je SEO website optimalisatie kies dan voor een open source website!

De winnaar: Open source (als je zoekmachine marketing ook belangrijk vind)

Kwaliteit: De community vs jouw leverancier (programmeur)

Laat je niet gek maken als je software partij zegt dat open source niet goed is of van slechte kwaliteit! Een gemiddeld web bureau kan niet op tegen de open source community die vaak bestaat uit tien duizenden ontwikkelaars. Of je moet echt een topper hebben die beter is dan al die andere programmeurs uit de community.

De winnaar: Open source (als je de kracht van de community inziet)

Conclusie: Open source is mijn ogen de absolute winnaar

Zoals je leest ben ik groot voorstander van websites bouwen met open source systemen waarbij je web bouwer slim kijkt welke functionaliteiten beschikbaar zijn in de community en hoe je deze kunt integreren of verder kunt ontwikkelen.

Op deze manier kun je gebruik maken van de kracht van de community en de expertise van je ict leverancier. Daarnaast ben je niet afhankelijk en kun je relatief eenvoudig extra kennis inkopen of een externe partij een code review laten maken.

Ook krijg je met open source website vaak veel waar voor je geld en biedt het veel meer mogelijkheden om met zoekmachine marketing aan de slag te gaan.

Wil je echt alle vrijheid en ben je bereid om daar flink voor te betalen dan past maatwerk beter bij jou.

Wie hebben de toekomst? Open source websites vs maatwerk websites?

In mijn optiek zullen software bedrijven die handig gebruik maken van open source software, harder groeien omdat zij bij de start al vaak met 1-0 voorstaan en al een halve site voor je hebben gebouwd zonder ook maar 1 uur geprogrammeerd te hebben (hulde aan de open source community).

Zoals je dus leest ben ik groot voorstander van open source websites en zie ik daar ook de toekomst in. Een zeer kleine groep ondernemers zal blijven kiezen voor maatwerk websites. Dit zijn veelal de bedrijven die zeer specialistische software laten ontwikkelen of grote corporated die daar ook flinke budgetten voor beschikbaar stellen. Hoewel er misschien ook wel een tendens is want het Witte huis en nu ook Thales (sinds 21-10-2013) draaien op Drupal!

Ga verstandig om met je euro’s en laat je website bouwen in open source! Dit artikel is geschreven op basis van de ervaring die ik heb met maatwerk websites, Drupal, WordPress en ervaringen van andere ondernemers om mij heen.

Geen jouw mening over open source websites vs maatwerk / custom CMS websites

Hoe denk jij over open source oplossingen of over maatwerk websites? Laat het weten of overtuig mij waarom maatwerk websites beter zouden zijn dan open source websites?

Wil je dat ik vrijblijvend met je meedenk over de mogelijkheden van jouw nieuwe site? Spreek mij aan of stuur een mail. Wees niet bang want ik verkoop zelf geen websites en kan je daarom goed en onafhankelijk adviseren.

Of je nu uiteindelijk kiest voor het bouwen van een website met open source of in een custum CMS (maatwerk), ik wens je i.i.g. veel succes!

Meer online nieuws?

Lees alle blogs

Hoe een blog succesvol maken? Geef meer gratis!

In dit blog leg ik uit hoe je meer succes haalt door meer te geven. Vind je ...

Content marketing is de bom! Weet jij wel wat het is?

Content marketing wordt veel over geschreven, maar wat is het eigenlijk?

Website bouwen? Open Source of Maatwerk website

Wij zijn al op onze bek gegaan! Wees gewaarschuwd en lees het blog met de vo...

Website User experience, waar moet je op letten?

User experience en stof tot nadenken voor jouw website als we het hebben over travestieten.

Social media Twitter tips voor bedrijven

Wat doe je WEL en wat doe je NIET op Twitter. Voorkom zakelijke blunders op social media!

Social Media Webcare Treds die JIJ moet kennen!

Webcare is tegenwoordig onderdeel van ieder bedrijf. Zorg dat jij dit tip to...

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt