Steeds meer bedrijven hebben een zakelijk account op Facebook. Niet alleen de grote namen, zoals de Bijenkorf, HEMA en Albert Heijn doen met deze trend mee, maar ook kleinere bedrijven, zoals de plaatselijke bakker, de plaatselijke supermarkt of de antiekzaak om de hoek zijn tegenwoordig op Facebook te vinden.
Dit geldt niet alleen voor business-to-consumer bedrijven, maar ook voor vele verschillende business to business organisaties.
En dit is niet zo raar, want het zakelijk inzetten van Facebook is belangrijk voor de naamsbekendheid, het imago en de branding van jouw bedrijf. Daarnaast wordt ook jouw bereik en interactie met jouw doelgroep groter, door Facebook zakelijk in te zetten. Kortom: het aanmaken van een zakelijk account op Facebook voor jouw bedrijf is zeker een aanrader.
Heb je geen idee hoe je Facebook zakelijk op de juiste manier in kan zetten? Neem dit artikel dan goed door, want hier geven wij tien tips om Facebook succesvol in te zetten voor jouw bedrijf.
Voor je naar Facebook surft om een zakelijk account aan te maken, is het belangrijk eerst te bepalen wat je precies wilt doen met dit zakelijke account. Kortom: voor je start met Facebook, stel je doelstellingen op. Wil je bijvoorbeeld meer producten verkopen door Facebook in te zetten, of ga je voor een grotere naamsbekendheid? Wil je het imago van jouw bedrijf positief beïnvloeden, of wil je meer leden van jouw doelgroep bereiken? Hoe concreter en duidelijker jouw doelstelling of doelstellingen zijn, hoe beter je weet hoe jij Facebook in kan zetten om deze doelstellingen te realiseren en hoe groter de kans dat het realiseren van jouw doelstellingen uiteindelijk ook zal lukken. Tot slot is het opstellen van doelstellingen verstandig omdat dit de meetbaarheid van jouw Facebookpagina vergroot. Door doelstellingen op te stellen en de resultaten van jouw acties te meten, weet je of de inzet van Facebook voor jou succesvol is geweest, of niet.
De header, de profielfoto en de achtergrondinformatie vormen de basis van jouw Facebookpagina. Deze moeten dan ook helemaal kloppen en met elkaar samenvallen. De header moet professioneel en onderscheidend zijn, de profielfoto moet duidelijk zijn en jouw bedrijf dekken en de achtergrondgegevens moeten volledig zijn en uiteraard ook kloppen. Zie jouw Facebookpagina als een pitch: je hebt enkele seconden om jouw bezoeker te overtuigen om te liken, dus zorg dat alles klopt.
Facebook is een platform, en jij bent hier als het ware te gast. Je hebt je dus te houden aan de regels die Facebook opstelt, net als alle andere gebruikers van het platform. Eén van de regels van Facebook is dat je mensen niet spamt met commercieel getinte berichten. Uiteraard kun je wel eens een commerciële post plaatsen (je bent ten slotte een commerciële organisatie), maar sla hier niet in door. Doe je dit wel, dan zal jouw aantal likes snel afnemen. Tot slot is het belangrijk dat je een zakelijke pagina aanmaakt en geen persoonlijke pagina. Het verschil tussen beide is dat je op een zakelijke pagina likes verzamelt, waar je op een persoonlijke pagina vrienden verzamelt. Een bedrijf met een persoonlijke pagina wordt niet geaccepteerd door Facebook, dus als je een persoonlijke pagina hebt aangemaakt voor jouw bedrijf en Facebook ziet dit, is je pagina slechts in enkele seconden verdwenen. Daar gaat al je harde werk!
Natuurlijk zijn de header, de profielfoto en de achtergrondinformatie op de Facebookpagina van jouw bedrijf belangrijk, maar Facebookgebruikers baseren hun keuze om te liken of niet te liken, op de content van jouw Facebookpagina. Zorg er dus voor dat jouw content aansluit op de wensen en behoeften van jouw doelgroep en dat je bovendien voldoende afwisselt in de content die je plaatst. Plaats bijvoorbeeld de ene dag een informatieve post, enkele dagen later een grappige post en daarna weer een mooie (relevante) foto of video. Wat je precies deelt is uiteraard aan jezelf, maar houd in ieder geval rekening met jouw doelgroep. Zij moeten je pagina namelijk liken!
Probeer je eens voor te stellen hoe jij zelf, als privégebruiker van Facebook, door jouw nieuwsoverzicht scrolt. Vraag jezelf af: waar let je op en waar scroll je direct overheen? Waarschijnlijk is het antwoord dat je afbeeldingen en video’s direct onderscheidt van andere content, maar lange teksten direct overslaat. Je moet je voorstellen dat jouw doelgroep ook zo met Facebook omgaat. Foto’s en video’s hebben namelijk een hoog klikratio, in tegenstelling tot lange lappen tekst. Wij adviseren daarom om iedere post van jouw bedrijf te ondersteunen met passend en relevant beeldmateriaal, zodat deze meer opvalt in de drukke, overvolle tijdlijn van jouw doelgroep.
Het is zonde om een Facebookpagina aan te maken en hier vervolgens nauwelijks iets mee te doen. Door consequent te posten, blijf je onder de aandacht bij jouw doelgroep en komt jouw Facebookpagina echt tot zijn recht. Hoe vaak je iets post, ligt natuurlijk helemaal aan jezelf. Er zijn bedrijven die drie berichten per dag plaatsen, maar er zijn ook bedrijven die slechts één keer in de week iets van zich laten horen op Facebook. Probeer in ieder geval niet minder dan eens per week een bericht te plaatsen, want anders is de kans groot dat je doelgroep jouw bedrijf allang vergeten is en over je berichten heen scrolt. Spreek daarom met jezelf af hoe veel berichten je wekelijks ongeveer wilt sturen, en probeer je aan deze afspraak te houden.
Uiteindelijk wil je, net als iedere ondernemer, zo veel mogelijk likes op jouw Facebookpagina. Je kan beginnen met het verzamelen van likes door je huidige Facebookcontacten uit te nodigen jouw zakelijke pagina te liken. Ook zakelijke contacten kun je een e-mail sturen dat je een Facebookpagina bent gestart. Dit kost vrij weinig tijd en moeite, maar kan je wel veel likes opleveren. Bovendien kun je de url naar jouw Facebookpagina in jouw e-mailhandtekening implementeren en een Facebook Like Box op je website plaatsen, om nog meer likes te scoren.
Heb je bovenstaande tips opgevolgd, maar stromen de likes nog niet echt binnen? Probeer dan eens een leuke Facebookactie op te zetten. Veel Facebookgebruikers zijn namelijk kritisch: zij liken jouw pagina niet zomaar. Door gebruikers een beloning te bieden bij het liken van jouw pagina, neem je een drempel weg. Hierdoor zullen meer gebruikers jouw pagina liken. De meest gebruikte actie om likes te verzamelen, is het weggeven van cadeautjes of kortingen. Heb je een webwinkel? Geef dan eens één van jouw producten weg in een like-actie. Ben je een business-to-business bedrijf en heb je niet echt iets om weg te geven? Ook dan kun je Facebookgebruikers stimuleren om jouw pagina te liken, bijvoorbeeld door korting te geven.
Maar let op: sla niet door in het organiseren van acties. Want hoewel het organiseren van winacties goed is voor jouw aantal likes, kan het ook de online reputatie van je bedrijf schaden. Je wil natuurlijk niet dat Facebookgebruikers jouw bedrijf gaan zien als goedkoop, commercieel bedrijf dat alleen uit is op het verzamelen van likes en daarom allerlei cadeaus weggeeft.
Wellicht ben je niet alleen actief op Facebook, maar heb je bijvoorbeeld ook een eigen website, een account op Twitter en een account op LinkedIn. Op welke sociale media je ook actief bent, probeer deze met elkaar samen te laten werken en elkaar te laten versterken. Plaats bijvoorbeeld eens een link naar jouw Facebookaccount via Twitter of LinkedIn, of tip je Facebook likers over jouw Twitterpagina, in de hoop dat zij ook deze zullen volgen. Het kost nauwelijks tijd, maar het kan wel zorgen voor veel nieuwe likes en bovendien een mooie samenhang tussen jouw verschillende online netwerken.
Op Facebook zijn er niet alleen vele individuele gebruikers te vinden, maar ook verschillende groepen. In deze groepen verenigen personen of bedrijven met dezelfde interesses zich, om te sparren, te discussiëren, vragen te stellen of simpelweg hun online zichtbaarheid te vergroten. Ga actief op zoek naar groepen binnen jouw vakgebied en sluit je aan bij enkele interessante groepen. Zo is niet alleen jouw online zichtbaarheid groter, maar kun je ook stiekem meelezen wat jouw concurrenten doen op Facebook. Hier kun je weer van leren.
Wat je ook doet op Facebook, houd altijd in je achterhoofd dat je dit netwerk zakelijk in wilt zetten. Plaats op jouw zakelijke pagina dan ook geen rare foto’s van een dronken avond, emotionele berichten over je overleden kat of nachtelijke overpeinzingen als je niet kan slapen. Als je dit op jouw privé account wilt doen is dit uiteraard prima, maar laat het hier ook bij. En ben je echt van plan zulke berichten op jouw privé pagina te plaatsen, scherm deze dan in ieder geval af. Zo houd je jouw privéaccount en jouw zakelijke account perfect van elkaar gescheiden, zodat de online reputatie van jouw bedrijf optimaal is en blijft.
Heb jij ook nog tips voor een zakelijk Facebook account, laat dan even hieronder je reactie achter.
Wil je weten wie de eigenaar is van een specifieke domeinnaam? Wij laten je ...
Je website verbeteren door het uitvoeren van een zoekwoord onderzoek kan met...
Snel meer rendement halen uit je website? Lees dan de 10 tips die je zelf eenvoudig kunt doorvoeren.
Niet doorvertellen want maar weining mensen weten hoe je snel meer bezoekers...
Als online marketeer moet je niet alleen kijken naar technische SEO of AdWor...
Het gebeurt iedere marketeer wel eens, er staat een website pagina online di...