Hoe kijkt Google naar een website?

3 Comments

Hoe kijkt Google naar een site

Als je bezig gaat met website optimalisatie (SEO), is het van belang om in de basis te weten hoe Google kijkt naar je site.

Google ziet jouw website als tekst

Google indexeert het web middels zijn web crawler (Googlebot). Dat is een software die iedere pagina op jouw website doorloopt en de teksten opslaat in zijn zoek index, om die later te kunnen tonen aan gebruikers in het bekende Google zoekoverzicht.

De vormgeving zegt een zoekmachine weinig. Wel kun je bijvoorbeeld afbeeldingen optimaliseren door meta informatie toe te voegen. Ook dat zijn weer woorden, die de zoekmachine vertellen waar de afbeeldingen over gaan.

In de basis is zoekmachine marketing dus eigenlijk simpel. Je moet Google helpen met het goed leesbaar maken van je website door gebruik te maken van goede website teksten.

Google probeert te achterhalen waar je website over gaat middels teksten, links en meta tags

De zoekmachine Google kijkt dus voornamelijk naar de teksten op je website om te bepalen waar deze over gaat. Een veelgemaakte SEO fout is, om de pagina vol te stoppen met de belangrijke zoekwoorden. Dit noemt met ook wel over optimalisatie.

Google is zeker niet achterlijk en kan inmiddels goed beoordelen of een pagina is geschreven om rankings te manipuleren. Voorkom dus het overdreven opnemen van je belangrijkste zoekwoorden. Mijn advies is ook altijd om een tekst te schrijven voor je website bezoekers en niet voor Google.

Zoekwoorden op de website vertellen de zoekmachine waar je site over gaat

Voor jou is het dus belangrijk om de belangrijkste zoekwoorden op te nemen in de pagina, nu je weet hoe Google kijkt naar jouw website. Heb jij de woorden waar je op gevonden wilt worden niet opgenomen, dan wordt het nog een hele uitdaging om goed te scoren.

Externe links naar je website helpen Google bij het bepalen van je vindbaarheid voor zoekwoorden

In het bovenstaande deel hebben we het voornamelijk gehad over de teksten waar Google naar kijkt. Een ander belangrijk aspect zijn de links van andere websites naar jouw website.

De links naar jouw site van andere websites ziet Google als stemmen op jouw website. Deze links helpen je website om populairder te worden. Hoe populairder jij bent, hoe hoger je zult scoren. Als deze links ook nog de zoekwoorden bevatten waar jij op gevonden wilt worden zul je al snel een stuk beter scoren in Google en hogere posities halen voor je zoekwoorden.

Interne links helpen gebruikers en zoekmachines

Zoals andere websites naar jouw linken, kun je zelf ook linken naar belangrijke pagina’s op je eigen website. Door de zoekwoorden op te nemen van de pagina waar je naartoe linkt, verbeter je de interne link structuur van je eigen website. Dit is naast links van andere website ook ontzettend belangrijk. Doorgelinkte zoekwoorden helpen Google dus bij het bepalen waar je website pagina’s over gaan.

Google leest jouw meta informatie

Meta informatie kan verschillende gegevens van een pagina bevatten. Denk bijvoorbeeld aan de meta titels of meta description, maar ook aan heading zoals de H1, H1 of H3. Deze data helpt Google bij het bepalen waar de pagina over gaat. Help Google dus een handje door nauwkeurig de juiste informatie door te geven aan de zoekmachine.

Een probleem voor jouw vindbaarheid vormen dezelfde teksten (duplicate content), voorkom dit!

Je ziet het vaak gebeuren dat er op een website dezelfde teksten voorkomen. Dit kan ontstaan door onwetendheid (knip en plakwerk), gekopieerde teksten van andere websites of fouten in de website techniek. Het is hierbij van belang om onderscheid te maken tussen internal duplicate content en external duplicate content.

Bij internal duplicate content breng je de zoekmachine als het ware van slag. Google leest dat een deel van je teksten hetzelfde zijn en moet vervolgens bepalen welke teksten getoond moeten worden. Je maakt het op deze manier dus lastiger voor de zoekmachine om een beeld te krijgen waar de verschillende pagina’s over gaan.

External duplicate content heeft geen meerwaarde voor Google. Dat heeft er mee te maken dat Google de beste resultaten probeert te tonen aan mensen die zoeken in Google. Stel je eens voor dat je verschillende websites ziet in het overzicht met allemaal dezelfde inhoud. Voor jou geen meerwaarde. Om deze reden wil Google dezelfde teksten dus voorkomen, het levert immers geen meerwaarde.

Op het moment dat jij dus duplicate content op je website hebt zal het dus je ranking in de zoekmachine verminderen.

Nu je weet hoe Google kijkt naar een website kun je daar rekening mee houden

Ik hoop dat je nu een beetje en beeld hebt gekregen van hoe Google kijkt naar je site.

Samengevat dien je dus goed na te denken over:

 1. Het schrijven van website teksten met belangrijkste zoekwoorden
 2. Het meegeven van meta tags om Google te helpen bij het indexeren
 3. Links naar je website te krijgen die aangeven waar de pagina over gaat
 4. De interne link structuur om Google hints te geven waar je pagina’s over gaan
 5. Dat je geen teksten opneemt die elders voorkomen op Internet of op je eigen website

Wil je een snelle indicatie of jouw site goed is opgebouwd dan kun je ook een website scan laten uitvoeren.

Meer online marketing nieuws?

Lees alle blogs!
 
3 Comments
  • Roy Roos
  • september 23, 2015

  Hallo Vincent de Vlugt,

  Ik ben nu bezig met de optimalisatie voor mijn stagebedrijf. Nu zit ik met een vraag en hopelijk kan jij me hier mee verder helpen. Ik lees veel verschillende meningen over het gebruik van Meta Tags. De een zegt dat het een verspilling van tijd is en andere, waaronder jij, zegt dat Google er wel degelijk rekening mee houdt. Kan jij mij uitleggen waarom Google er wel rekening mee houdt en waarom je het dus wel moet gebruiken?

  Gr,

  Roy Roos

  • Hoi Roos,

   Meta tags zijn heel belangrijk. Vooral de title tag en meta description zijn een mooie kans om snel extra rendement te halen voor bedrijven. Dit bepaalt namelijk de zichtbaarheid van de website in de zoekmachine. Hoe beter deze matchen met de desbetreffende pagina, hoe groter de kans dat je een relevante bezoeker naar je website trekt.

   Ik heb daar ook een blog over geschreven: http://www.gofunky.nl/optimaliseren-seo-titels/

   De meta keywords kun je voor Google optimalisatie maar beter achterwege laten, omdat er allerlei bots op internet zijn, die die data weer hergebruiken en je website analyseren of je content zelf automatisch kopiëren. Ook jouw concurrenten kunnen deze data gebruiken voor bijvoorbeeld gratis concurrentie onderzoek.

   Daarnaast zijn er nog verschillende tags die communiceren met Google maar als je net begint denk ik, dat je jouw stage bedrijf een goede dienst bewijst om als eerste alle meta titels en descriptions per pagina te herschrijven. Zorg er wel voor dat iedere pagina unieke omschrijvingen heeft, wat ook eigenlijk heel logisch is omdat iedere pagina over iets anders gaat.

   Een andere veel voorkomende fout is duplicate content waar ook vaak rendement te behalen valt. Lees daarover dit blog: http://www.gofunky.nl/duplicate-content-vindbaarheid/

   Hoop je een beetje op weg geholpen te hebben. Succes bij je stage bedrijf!

   PS: Goede keuze dat je voor online marketing gekozen hebt 😉

    • Roy Roos
    • september 30, 2015

    Hallo,

    Bedankt voor je reactie. Je hebt me zeker verder geholpen.

    Gr,

    Roy

Comments are closed.