Adverteren met Google AdWords? 7 tips voor goede advertentieteksten

Advertisement

Moeite met advertentieteksten voor Google AdWords? Wij geven je 7 tips

Je hebt er vast wel eens van gehoord: Google AdWords. Voor wie het nog niet kent: Google AdWords is een dienst van Google die adverteerders de mogelijkheid geeft om te adverteren op websites van Google en websites die gebruik maken van Google AdSense.

De plaatsing van advertenties wordt gebaseerd op basis van zoekwoorden, die uitgekozen worden door de adverteerder. Kortom: zoekt een consument op een specifiek zoekwoord en heb jij deze als adverteerder ingesteld bij jouw Google AdWords advertentie? Dan wordt jouw advertentie vlak boven of aan de rechterkant van de standaard, organische zoekresultaten getoond. En omdat jouw advertenties boven of naast de standaard zoekresultaten worden getoond, vallen deze meer op dan de standaard zoekresultaten en worden deze beter bekeken door consumenten.

Er zijn dan ook veel bedrijven die starten met Google AdWords adverteren om de online zichtbaarheid van de organisatie te verhogen. Echter, niet alle Google AdWords advertenties zorgen voor goede resultaten. Net als bij andere soorten advertenties, heeft de kwaliteit van de advertentie veel invloed op de resultaten van de advertentie. Steek je jouw advertentie slecht in, bijvoorbeeld door saaie, niet-wervende of onduidelijke teksten te gebruiken, dan is de kans klein dat jouw advertentie veel zal opleveren. Zelfs niet als je deze plaatst via Google AdWords.

Dit maakt het erg belangrijk dat je jouw advertentie op de juiste manier insteekt, ook als je met Google AdWords wilt adverteren. Wil je profiteren van de voordelen die adverteren via Google AdWords biedt? Lees dan onderstaande tips door vóór je jouw advertentie in Google AdWords plaatst, voor een beter resultaat.

Tip 1: probeer op te vallen door een vraag te stellen

Door jouw advertentie door middel van Google AdWords te plaatsen, valt deze al meer op dan standaard zoekresultaten in Google. Echter, je bent lang niet de enige adverteerder die met Google AdWords adverteert. Er zijn veel meer ondernemers, waaronder ook zeker concurrenten, die ook het licht hebben gezien en met Google AdWords adverteren. Dit maakt het belangrijk om je te onderscheiden van andere adverteerders die met dezelfde zoekwoorden adverteren, zodat consumenten op jouw advertentie klikken en niet op de advertentie van jouw concurrent(en).

Om op te vallen, kun je bijvoorbeeld een vraag stellen in de kop van je advertentie. Deze vraag moet inspringen op de zoekopdracht die naar jouw advertentie heeft geleid, zodat deze extra de aandacht trekt van de consument. Daarnaast moet de vraag beantwoord worden in de advertentietekst onder de titel, zodat de consument overtuigd is en sneller op de advertentie zal klikken.

Een voorbeeld van een advertentie met vraag, is de advertentie van cheaptickets.nl.

Deze advertentie wordt getoond bij gebruikers van Google die zoeken op de term ‘goedkope vliegtickets’. Door deze zoekterm in vraagvorm te zetten en te gebruiken als de titel van de advertentie, valt deze meer op.

Tip 2: overtuig de consument met verschillende USP’s

Ieder product of iedere dienst heeft wel een aantal USP’s, die het product of de dienst onderscheiden van andere producten of diensten (van concurrenten bijvoorbeeld). Heb je nog geen USP’s opgesteld voor jouw producten of diensten, maak dan even een lijst van de belangrijkste voordelen voor consumenten om jouw product/dienst te kopen en test deze verschillende USP’s in jouw advertentietekst.

Heb je voorbeelden van USP’s nodig om inspiratie op te doen?

Bekijk deze lijst met interessante USP’s, speciaal voor webshops, dan eens:

Gratis verzending
‘Kies je gewenste levertijdstip’
‘Voor 20:00 uur besteld, morgen in huis’
‘Vandaag besteld, vandaag in huis’
Veel verschillende betaalmogelijkheden (denk aan PayPal, creditcard, iDeal, et cetera)
Achteraf betalen
Gratis retourneren
Dag en nacht telefonisch bereikbaar
Et cetera

Vergelijk jouw lijstje met USP’s met de USP’s van de concurrent in AdWords advertenties. Noemt de concurrent al de USP ‘gratis verzending’? Dan kun jij beter inspelen op de USP ‘gratis retourneren van producten’ of de USP ‘snelle levertijd’.

Tip 3: vermeld de prijs in je advertentie

Getallen trekken de aandacht. Tussen alle advertenties en zoekresultaten met alleen maar tekst, valt een euroteken met een getal erachter al snel meer op dan eindeloze woordenstromen. Door getallen te gebruiken in de vorm van de prijs van jouw product/dienst, val je meer op tussen jouw concurrenten en weten consumenten bovendien meteen waar ze aan toe zijn. De prijs van jouw product/dienst heb je namelijk al duidelijk gecommuniceerd.

Heb je lagere prijzen dan de concurrent(en)? Dan heb je nog een extra reden om de prijs van jouw producten/diensten in je advertentie te vermelden. Dit is namelijk ook een USP (zie tip 2).

Tip 4: gebruik een tijdsgebonden aanbieding

Google AdWords wordt vaak gebruikt om tijdelijke kortingen en acties te communiceren. Dit komt omdat het communiceren van acties en aanbiedingen vrij lastig is in de organische zoekresultaten van Google, terwijl dit in Google AdWords wel erg gemakkelijk kan. Zo kun je in Google AdWords gemakkelijk instellen wanneer jouw advertenties getoond moeten worden, en hoe lang.

In de advertentie zelf kun je teksten zetten als ‘Actie! 10% korting op alle bankstellen. Actie slechts 24 uur geldig.’ Dit soort advertenties vallen niet alleen op, maar trekken de consument ook over de drempel om vandaag nog te bestellen, omdat de actie maar beperkt geldig is.

Tip 5: wil je betrouwbaarheid uitstralen? Gebruik dan een copyright- of merksymbool

Het gebruik van het copyrightsymbool (©) of een merksymbool in jouw Google AdWords campagne heeft verschillende voordelen. Ten eerste straalt het gebruik van het copyrightsymbool of een merksymbool betrouwbaarheid uit naar consumenten: zij krijgen bij het zien van het copyright- of merksymbool namelijk de indruk dat je een professioneel en betrouwbaar bedrijf bent, waar ze zonder risico zaken mee kunnen doen.

Daarnaast zorgt het gebruik van een copyright- of merksymbool ervoor dat je opvalt tussen je concurrentie, die geen copyright- of merksymbool gebruiken.

Je kan het copyright- of merksymbool gebruiken door deze voor de merknaam in de titel van de advertentie te zetten. Bijvoorbeeld: ‘© Bijenkorf.nl – Hét toonaangevende warenhuis.’ Hierna volgt dan de advertentietekst.

Heb je geen merksymbool en ben je geen fan van het copyrightsymbool in een Google AdWords advertentie? Dan kun je ook simpelweg de term ‘Officiële Site’ opnemen in de kop van je advertentie. Dit geeft dezelfde resultaten als het copyright- en merksymbool.

Tip 6: gebruik hoofdletters en interpunctie

Google heeft verschillende regels op het gebied van hoofdlettergebruik en interpunctie in Google AdWords advertenties. Zo mag je zelf bepalen welke woorden je met een hoofdletter schrijft, maar mag je een woord nooit helemaal in hoofdletters schrijven. Daarnaast mag je gebruik maken van punten, komma’s, vraagtekens en uitroeptekens, maar mag je geen uitroepteken gebruiken in de kop en slechts één uitroepteken in de advertentietekst zelf.

Nu denk je misschien: ‘ik gebruik alleen een hoofdletter bij het eerste woord van de zin en maak verder alleen gebruik van punten en komma’s, om zeker te weten dat ik de regels van Google niet overtreed’. Dit is misschien wel makkelijker, maar het is wel zonde om het gebruik van hoofdletters en leestekens als uitroeptekens en vraagtekens te laten liggen. Zo zorgen hoofdletters ervoor dat bepaalde woorden beter opvallen in de tekst. Door belangrijke woorden met een hoofdletter te schrijven, vallen deze meer op dan andere woorden. Bij de tekst ‘Prachtig Appartement bij de Piste’ vallen enkele belangrijke woorden namelijk meer op dan bij de tekst ‘Prachtig appartement bij de piste’.

Ook het met mate gebruiken van vraagtekens (zie ook tip 1) en uitroeptekens kan ervoor zorgen dat jouw advertentie meer opvalt dan andere advertenties. Het is dan ook zeker aan te raden een advertentie te maken met hoofdletters en interessante leestekens, al deze maar voldoen aan de richtlijnen van Google.

Tip 7: alles al geprobeerd, maar niets werkt? Gebruik humor

Heb je alle bovenstaande tips al eens toegepast in jouw Google AdWords advertenties, maar nog steeds het idee dat er niets veranderd is? Probeer dan eens een advertentietekst te gebruiken met een wat meer geestige toon. Humor trekt niet alleen de aandacht, maar zorgt vaak ook voor positieve consumenten, die een grapje wel kunnen waarderen. Het werkt in andere advertentievormen zoals televisiecommercials en advertenties in dagbladen en tijdschriften, dus waarom zou het bij online advertenties niet werken? Het is in ieder geval het proberen waard.

Door bij het schrijven van jouw geestige advertentietekst ook nog in te spelen op actualiteiten, is de kans op succes nog groter. Bij het inspelen op actualiteiten, kun je denken aan nationale feestdagen, zoals Sinterklaas, kerst, Koningsdag en Pasen. Wees creatief, probeer wat verschillende teksten uit en analyseer vervolgens de resultaten.

Testen, analyseren en leren van je Google AdWords campagnes

Bovenstaande tips zijn vrij algemeen en zullen niet bij ieder product, iedere dienst, iedere zoekterm of iedere doelgroep even goed werken. Door de verschillende tips door te voeren in advertentieteksten, kun je testen voor welke maatregelen jouw doelgroep gevoelig is.

Heb je een advertentie geplaatst met een vraag (zie tip 1), maar reageert men hier nauwelijks op? Dan is men waarschijnlijk niet gevoelig voor het lezen van een vraag in een advertentie. Nu je dit weet, kun je andere advertentietips testen en kom je er vanzelf achter waar jouw doelgroep dan wel gevoelig voor is.

Door regelmatig te testen, resultaten van advertenties te analyseren en hiervan te leren, worden jouw advertenties alleen maar beter en de resultaten van jouw advertenties alleen maar groter. Succes!

Meer online nieuws?

Lees alle blogs

Achterhalen wie eigenaar is van een domeinnaam!

Wil je weten wie de eigenaar is van een specifieke domeinnaam? Wij laten je ...

Wat is duplicate content en waarom het site bezoekers kost

Gekopieerde teksten zijn slecht voor je vindbaarheid in Google. Lees waarom ...

Geld verdienen met AdSense of affiliate marketing?

Geld verdienen met je website? Wat levert snel geld op? We vergelijken AdSen...

En toen stond het kamermeisje ineens in mijn hotel kamer?! Hotel Usability Fout in de praktijk!

Usability: Dit hotel dacht even slim te zijn, maar maakte hier een fout! Op ...

Nieuwe collega en internetspecialist bij Gofunky!

Maak kennis met Jamie. Wij doen er in ieder geval een dansje op.

VIDEO: Bloggers hebben de toekomst: Waarom JIJ geld kunt verdienen als blogger of klein bedrijf!

Wil je weten waarom ik denk dat bloggers de toekomst hebben? Bloggers werken...

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt