Een vacaturesite opzetten: Waar moet je rekening mee houden bij de bouw van een vacature platform?

Het maken van een vacaturesite is geen makkie! Zelf ben ik zo’n 4 jaar actief geweest met het runnen van een vacaturebank, die in de top tijd 350.000 bezoekers per maand had. Deze vacaturebank behoorde tot de 3 grootste jobboards van Nederland. Dat was in de tijd voordat ik actief was met mijn internetbureau Gofunky.

Nu werk ik al jaren voor bedrijven en help ik hen met online marketing en zet ik de door mij gebouwde jobboard technologie in voor klanten. Ik run op dit moment nog steeds een internationaal jobboard die ik helemaal op maat heb ontwikkeld.

Zie: Search Jobs Abroad.

photo

Ik heb meerdere keren een jobsite vanaf scretch laten bouwen en inmiddels weet ik wat er allemaal bij komt kijken. Door vallen en opstaan (wat mij ooit een flinke bak geld heeft gekost) weet ik hoe je een vacaturebank moet runnen en bouwen. Met de ervaring die ik nu heb kan ik het inmiddels zelf en hoef ik niet het ei opnieuw uit te vinden. Graag geef ik je een kijkje wat er allemaal bij komt kijken als je een vacaturesite wilt opzetten en kan ik je er bij helpen als je dit ook wilt.

Functionaliteiten van een vacaturesite

De techniek van een jobsite is zeer ingewikkeld want er komen veel functionaliteiten bij kijken. Ik kan je dus behoeden van alle fouten die ik al eens heb gemaakt bij het bouwen. Dankzij onze WordPress developer kunnen we u helpen met de bouw van een vacature platform op basis van een template. Dat scheelt veel tijd en is een goede oplossing voor de wat kleinere bedrijven. Grotere bedrijven of waarbij grote hoeveelheden jobs of traffic verwerkt moeten worden, zou ik adviseren om gebruik te maken van een custom jobboard op basis van PHP. Wij hebben hiervoor al een stabiele basis ontwikkeld. Je hoeft het ei niet meer opnieuw uit te vinden, dit bespaart jou ontzettend veel geld.

Welke functionaliteiten moet een vacaturesite hebben?

Tonen van vacatures in de vacaturebank

De basis functionaliteiten is het tonen van vacatures en die doorzoekbaar maken voor werkzoekenden. Maar dan zijn we er nog niet. Werkzoekenden moeten ook kunnen reageren en als werkzoekenden moeten kunnen reageren moeten de reacties worden gestuurd naar de werkzoeker. Dit betekent dus dat de werkgever ergens zijn data moet toevoegen. En vergeet niet de usability want als je van de enorme lange sollicitatie formulieren hebt zoals veel ATS systemen dan kun je het veel schudden! Zelf ben ik veel bezig geweest met conversie optimalisatie om het maximale rendement uit website bezoekers te halen.

Login voor werkgevers

Als eigenaar van een jobsite wil je natuurlijk niet zelf alle banen online plaatsen maar dit laten doen door de bedrijven zelf (user generated content).

Hoe minder tijd het jou allemaal kost het hoger je zakelijk rendement. Kortom een inlog gedeelte voor werkgevers is noodzakelijk. Met een login account moeten zij toegang verkrijgen tot je platform.

Maar wat doe je eigenlijk met de reacties van sollicitanten? Stuur je die simpel per email door of sla je CV profielen op, moeten werkzoekenden eerst registreren of combineer je het inschrijven met een sollicitatie.

Login gegevens voor werkzoekenden

Niets is vervelenden dan iedere keer een werkzoekenden aan de telefoon te krijgen die zijn gegevens wil aanpassen, niet meer op zoek is naar werk of zich wil uitschrijven. Zorg er daarom voor dat werkzoekenden kunnen inloggen op je website en zelf al hun gegevens kunnen beheren. Op deze manier hoef jij hier geen tijd aan te besteden en kunnen werkzoekenden zelf alle gegevens aanpassen. Dit bespaart jouw tijd zodat je bezig kunt met je core activiteiten het binnen hengelen van klanten.

CV database toegang voor bedrijven

Kandidaat profielen kun je namelijk verkopen middels een CV database abonnement. Op die manier kunnen bedrijven zelf kandidaten benaderen. Maar als je eenmaal een CV database hebt dan wil je natuurlijk voorkomen dat al jouw data gestolen wordt. Kortom een beveiliging voor een maximaal op te vragen CV’s is natuurlijk best handig.

Om je CV database te vermarkten moet je CV’s doorzoek maken. Je kunt natuurlijk werkzoekenden de tekst uit hun CV laten plakken in een dataveld en die doorzoekbaar maken, maar ik kan je garanderen dat geen hond dat doet.

Vervolgens heb je ook nog het probleem dat de opmaak komt te vervallen en CV’s niet meer aantrekkelijk eruit zien om opgevraagd te worden door bedrijven. Zelf hebben we een oplossing ontwikkelt om de teksten in het CV doorzoekbaar te maken middels extractie. En met bolean search (recruiters weten wat ik bedoel) kunnen zij met geavanceerde zoekopdrachten de juiste kandidaat vinden.

Bescherming delen van login gegevens om kosten te besparen

En wat nou als bedrijven login gegevens onderling gaan delen zodat ze de rekening onderling kunnen splitten. Iets wat ik vaker heb gezien dat intermediairs dat deden voor sites als Nationalevacaturebank en Monsterboard. Je wilt dus dat werkgevers kandidaten kunnen benaderen maar niet je hele database leeg kunnen trekken of login gegevens kunnen delen met andere users. Kortom een soort van protectie systeem dat een oplossing geeft voor beide.

Hoge belasting op je hosting (hoge hosting kosten)

Nu bedenk ik mij ineens dat je jobsite gespiderd gaat worden door tientallen partijen die JOUW data gaan gebruiken voor arbeidsmarkt inzicht en voor eigen diensten. Andere partijen verkopen jouw data. Het gevolg is dat dit enorme resources vergt van je hosting of je website zelfs plat kan gaan als je voor goedkope hosting hebt gekozen. Weet jij hoe je deze partijen blokkeert of hoe je content afschermt? Ik heb dit allemaal al doorlopen en kan het je zo vertellen.

Dankzij onze specialistische WordPress hosting heeft u hier geen omkijken naar!

Vindbaar maken van je vacaturesite

Een ander aspect is zoekmachine marketing. Hoe ga je scoren in Google? Misschien ben je een beetje bekend met SEO maar duplicate content (dezelfde teksten op meerdere websites) is NIET goed voor je vindbaarheid. En laten nu net alle vacatures op honderden andere plekken voorkomen. Ook iets waar jij over na moet denken. Als online specialisten kunnen we u volledig ontzorgen bij het uitbesteden van online marketing activiteiten.

Vacatures zoeken op basis van locatie en postcode

Stel dat je voorgaande uitdagingen allemaal hebt opgelost en je wilt je vacatures doorzoekbaar maken. Je kunt kiezen voor vooraf ingestelde regio’s die bedrijven invoeren bij hun vacature plaatsingen enerzijds en werkzoekenden kunnen die datavelden weer opnieuw gebruiken als input. Echter als je wat groter wordt wil je geavanceerd kunnen zoeken op basis van afstanden, plaatsen en zelfs postcodes. Dit kan middels een GEO locatie integratie. Dit weten wij goed te integreren maar voor veel vacaturesites is dit een grote puinhoop en een grote uitdaging.

Afhandelen van betalingen op je vacaturesite

Als je bij het bouwen van een jobsite eindelijk klaar denkt te zijn, is het natuurlijk wel lekker als klanten ook nog eens online kunnen betalen. Niets is vervelender dan een prachtige vacaturesite te hebben gebouwd maar dat klanten geen banen kunnen plaatsen omdat jij geen betaalsysteem hebt geïntegreerd en moeten wachten op een factuur van jou. Mocht je wel online betalingen afhandelen dan wil je graag dat het gekoppeld is aan je administratie pakket en dat het direct een nota genereert voor de klant. Op doe jij dat nog allemaal achteraf? Dit wil je niet!

Vergeet niet de delivery van emails!

Het is een feit dat standaard mail verzenden vanaf je server vraagt om problemen. Wij werken uitsluitend met koppelingen met externe partijen om email delivery te garanderen. Het is een feit dat een kleine 20% van je email nooit je klant of werkzoekenden bereikt als jij niet gebruik maakt van externe software voor email delivery.

Best onhandig als je klant daardoor een top sollicitant mist of jij geen login gegevens stuurt naar je nieuwe klant! Kortom een probleem waarvan vele leken niet eens hebben gehoord. Maar meestal komen de meeste vacaturebank eigenaren hier pas achter als ze een beetje traffic gaan genereren en ze steeds vaker te horen krijgen dat email niet ontvangen zijn, terwijl jij toch echt in de backend die sollicitatie ziet staan. Als je bezig gaat met het inzetten van email marketing zul je hier ook mee te maken krijgen. Graag adviseren we over de mogelijkheden van maximaal rendement.

Admin beheer voor vacaturebank houders

Als je als vacaturebank houder je zaakjes goed voor elkaar hebt en zowel werkzoekenden als werkgevers kunnen volledig online werven en solliciteren op jouw vacaturebank dan wil je natuurlijk zelf ook weten wat er allemaal gebeurt op je website. Met een admin beheer kun je gegevens bewerken van alle gebruikers en data aanpassen.

Heeft je klant een fout gemaakt in de vacature plaatsing of zie je dat een email adres verkeerd in ingetypt dan moet je dit als vacaturesite eigenaar snel kunnen aanpassen zonder hulp van een programmeur.

Kortom als je een volledig werkende vacaturesite wilt bouwen dan komt daar zeker het een en ander bij kijken. Als freelance online marketeer specialist met veel ervaring in de recruitment markt kun je een blauwdruk krijgen van mijn techniek en nog veel belangrijker mijn ervaring in de recruitment en mijn specialisatie online marketing.

Vacaturesite starten?

Heb je een goed idee in de vacaturemarkt en wil je een vacaturebank opzetten. Neem contact op met Vincent om de mogelijkheden voor hulp te bespreken.

Benieuwd naar hoe je huidige jobsite het doet?

Voordat je kiest voor het uitbesteden van de online marketing wil je eerst een ijkpunt hebben. Doe de gratis seo scan zodat je precies weet hoe je er nu voor staat en wat je kunt verbeteren!

Klanten beoordelen de door ons gebouwde vacaturesites met een 9.4 van 10 sterren. Gebaseerd op 8 reviews.

 

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt