Social Media Zakelijk inzetten: Trips & Trics voor je bedrijf

Zakelijke social media tips

Social media inzetten voor je bedrijf, hoe doe je dat?

Social media zijn bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Niet alleen het aantal privéaccounts, maar ook zeker het aantal zakelijke accounts stijgt met de dag. Steeds meer bedrijven erkennen de enorme voordelen die de verschillende social medianetwerken met zich meebrengen en omdat het inzetten van social media goedkoop is, is de drempel om social media te gebruiken om de online naamsbekendheid te doen stijgen, erg laag.

Er zijn dan ook steeds meer bedrijven actief op social media, groot en klein, profit en non profit, in welke branche dan ook. Waar enkele jaren geleden alleen nog de grote, (intern)nationale merken zijn op verschillende social medianetwerken te vinden waren, heeft tegenwoordig ook de bakker om de hoek tegenwoordig een pagina op Facebook of een account op Twitter.

Door het stijgende aantal bedrijven dat social medianetwerken inzet om marketingdoelstellingen te behalen, stijgt ook de vraag naar regels en handleidingen voor het gebruik van social media. Want hoe steek je jouw verschillende zakelijke social medianetwerken zo in, dat deze daadwerkelijk succesvol en effectief uitpakken voor jouw bedrijf? Dat lees je in dit artikel.

In onderstaande tekst worden namelijk enkele algemene do’s en don’ts op een rijtje gezet, voor het succesvol en effectief inzetten van social media voor jouw bedrijf. Deze tips zijn toe te passen op vrijwel alle social medianetwerken, waarbij Twitter, Facebook en LinkedIn de meest gangbare zakelijke social medianetwerken zijn bij bedrijven die actief zijn op social media.

Door onderstaande do’s en don’ts goed door te lezen en deze te implementeren in jouw social mediastrategie, kun je daadwerkelijk profiteren van de voordelen van deze nieuwe media, zonder veel budget te spenderen. Ben je benieuwd hoe je eenvoudig jouw online bereik kan laten stijgen door social media in te zetten voor je bedrijf? Lees dan snel onderstaande tips.

Social media Do’s

1. Een actieve gebruiker, is een succesvolle gebruiker

Het is niet voldoende om de slechts een account aan te maken op social medianetwerken als Facebook, LinkedIn en Twitter: je moet ook echt actief aan de slag met de social medianetwerken, wil je deze tot een succes maken. Gebruik social media niet als online visitekaartje waar je jezelf presenteert als professioneel bedrijf zonder verder enige content te bieden. Gebruik social media meer als een interactief platform, waar je jouw klanten en volgers voorziet van interssante artikelen, nieuwtjes, aanbiedingen en acties.

2. Stel social media doelen

Als je niet van tevoren bedenkt wat je precies wil bereiken met het inzetten van social media, heeft het geen zin om tijd en energie in social medianetwerken te steken. Alleen met duidelijke, realistische en relevante doelen geef je jouw inzet van social medianetwerken richting en zorg je ervoor dat deze inzet ook echt zijn vruchten af zal werpen.

3. Neem je volgers/likers serieus

De klant is koning, ook op social media. Misschien heb je wel duizenden volgers op Twitter en honderden likes op Facebook, maar dan wil dat nog niet zeggen dat je deze fans dan ook moet behandelen alsof ze één van de duizenden klanten zijn en individueel vrijwel niets voor je betekenen. Al heb je nog zo veel fans, behandel iedere fan als een belangrijk, gerespecteerd individu. Behandel daarom je volgers/likers zoals jij zelf ook behandeld wil worden en doe er voor de zekerheid net een schepje bovenop, dan weet je zeker dat je goed zit.

4. Zet de stijl van je website, door op je social media-accounts

Natuurlijk wil je consistent en eenduidig overkomen op jouw doelgroep, ook online. De eerste stap om dit te doen, is er in ieder geval voor te zorgen dat jouw pagina’s op social mediaplatformen er hetzelfde uit zien als jouw website. Natuurlijk heb je altijd te maken met de pagina-indeling van de social medianetwerken waar je je aan moet houden en waar je niets aan kan veranderen, maar je kan in ieder geval de huisstijl van je bedrijf doorvoeren op je social media-accounts. Op deze manier creëer je eenduidigheid en duidelijkheid voor je doelgroep en worden jouw social mediapagina’s bovendien gemakkelijker herkend.

5. Wees niet bang om hulp te bieden

We praten natuurlijk wel over social medianetwerken, met de nadruk op ‘social’. Wees je bewust van het feit dat je actief bent op sociale platformen, waar je je niet alleen met jezelf bezig hoort te houden maar ook met anderen bezig moet zijn. Wees dus niet bang om hulp te bieden aan jouw volgers of likers, want dit wordt vaak erg gewaardeerd. Ook als je er geen direct (commercieel) belang uit kan halen, is het zeker de moeite waard om jouw fans regelmatig een helpende hand te bieden. Vaak kost het nauwelijks of helemaal geen moeite om een lastige vraag te beantwoorden, maar krijg je er wel respect en een potentiële klant voor terug.

Social media Don’ts voor je bedrijf

1. Te veel promotie- en winacties opzetten

Social medianetwerken lenen zich perfect voor promotie- en winacties, waarbij je prijzen of kortingen kan weggeven aan jouw volgers en likers. Vaak wordt dit gedaan om bestaande volgers en/of likers te belonen, of om nieuwe likers en/of volgers te werven. Dit soort acties zorgen er namelijk vaak voor dat het aantal volgers/likers binnen kort tijd enorm stijgt en dat de interactie op jouw pagina explosief groeit. Dit is natuurlijk geweldig, maar let wel op dat je niet doorslaat in het organiseren en opzetten van acties op social media. Te veel promotie- en winacties op social media, kunnen er namelijk voor zorgen dat jouw berichten worden gezien als spam. Ook zijn de likers/volgers die je verkrijgt door winacties te organiseren, vaak geen echte fans. Zij liken jouw pagina alleen omdat ze iets willen winnen: niet omdat ze echt fan zijn van jouw bedrijf. Het is prima om een aantal van dit soort fans te hebben, maar het moet niet de kern van je fanbase worden.

2. Te snel willen groeien

Uiteindelijk wil je natuurlijk jouw online netwerk op social media zo groot mogelijk maken. Maar let op: te snel groeien is vaak niet goed. Een kwantitatief groot netwerk, is namelijk niet altijd ook kwalitatief hoogwaardig. Liever een klein netwerk met waardevolle contacten (zoals potentiële klanten of prospects), dan een groot netwerk vol ongeïnteresseerde social mediagebruikers die jouw berichten niet eens lezen en jouw pagina alleen liken om jouw promotie- en winacties, of omdat ze zijn uitgenodigd door vrienden om jouw pagina te liken.

3. Alleen over jezelf praten

Zoals al eerder vermeld, zijn social medianetwerken niet bedoeld om alleen over jezelf te praten. Natuurlijk kun je af en toe een Tweet of post plaatsen over een nieuw product, een nieuwe dienst, een aantrekkelijke kortingsactie of een leuk personeelsuitje, maar sla hier niet in door. In het blog gedrag op social media leg ik meer uit over relevantie op deze kanalen.

Sommige bedrijven zien social medianetwerken als een nieuw, interssant netwerk of online platform om hun bedrijf te promoten. Deze bedrijven zetten social medianetwerken alleen in om over zichzelf te praten, waarbij de wensen en behoeften van andere social mediagebruikers compleet genegeerd worden. Dit soort bedrijven zullen social media nooit succesvol in kunnen zetten, omdat zij het idee achter social media niet begrijpen. Wil je echt succesvol zijn, dan zoek je een goede balans tussen luisteren en praten, waardoor social mediagebruikers je ook echt willen volgen.

4. Twitterberichten doorzetten op Facebook

Het is mogelijk om een brug te bouwen tussen Twitter en Facebook. Hierdoor worden berichten die op Twitter geplaatst worden, direct één op één doorgeplaatst op de Facebookpagina van jouw bedrijf. Dit klinkt misschien erg gemakkelijk en aantrekkelijk voor de drukke ondernemers onder ons, maar het is zeker niet aan te raden om social media op deze manier in te zetten. Ten eerste is het niet verstandig omdat Twitter en Facebook verschillende social medianetwerken zijn en ook zo ingezet moeten worden. Twitter is voor korte updates, Facebook voor wat meer diepgaande content (liefst met beeldmateriaal). Twitterberichten moeten kort en krachtig zijn en in 140 tekens passen, berichten op Facebook mogen wat langer zijn. Social mediagebruikers willen andere soort berichten zien op Twitter dan op Facebook, dus het is wel zo eerlijk om ze dit te geven. Bovendien komt het lui over om berichten direct door te plaatsen. Het lijkt dan net of je geen zin hebt om wat extra moeite te steken in een extra social medianetwerk. En dit is natuurlijk het laatste wat je wilt uitstralen.

5. Gebruik geen software om automatisch social mediagebruikers te volgen

Er zijn vele verschillende tools die het mogelijk maken om automatisch Twittergebruikers te volgen aan de hand van Tweets die ze plaatsen. Zo kun je enkele relevante keywords opgeven, die door tools gebruikt worden om Twittergebruikers te zoeken en deze direct te volgen. Als deze gebruikers jou dan niet terugvolgen, worden ze automatisch weer verwijderd uit jouw lijst met volgers. Dit lijkt misschien erg handig bij het opbouwen van een netwerk op Twitter, maar in feite is het tegen de regels van Twitter. Bovendien kan het op Twittergebruikers overkomen als spam, als zij door een willekeurig bedrijf uit de andere kant van het land ineens gevolgd worden om commerciële redenen. Gebruik je Twitter wel op deze manier, dan loop je het risico dat jouw account op non-actief wordt gezet door Twitter en dat je wordt genegeerd door jouw doelgroep, omdat zij berichten van jouw bedrijf als spam zien. Dit gaat ten koste van jouw naam, reputatie en online netwerk en is dus zeker niet aan te raden.

In het blog social media tips voor bedrijven laat ik ook zijn waar je rekening mee moet houden bij het zakelijk inzetten van social media.

Overweegt u het uitbesteden van social media dan denkt Gofunky internetbureau graag met u mee.

Meer online nieuws?

Lees alle blogs

Marketeer & Blind staren op de bounce rate? PAS OP!

De website bounce rate is voor sommige webmasters een magisch getal maar ken...

Hoe kijkt Google naar een website? Handige SEO tips!

Als je online marketing wilt inzetten om klanten te werven is het belangrijk...

Hoe online marketing helpt bij strategische beslissingen

Online marketing is meer dan het promoten van de website. Het helpt ook bij ...

VIDEO: Bloggers hebben de toekomst: Waarom JIJ geld kunt verdienen als blogger of klein bedrijf!

Wil je weten waarom ik denk dat bloggers de toekomst hebben? Bloggers werken...

Voorkom welkom op onze website! Online marketing tip!

Je ziet het toch nog wel eens op websites. De welkom tekst. Dit kan echt nie...

Content + links = Hoog in Google

2 zaken zijn super belangrijk om goed te scoren in Google. Deze wiskundige z...

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt