Zoekwoord analyse maken & SEO optimaliseren met de Google Webmaster tool

keyword analyse met webmaster tool

Inzicht in data is zeer belangrijk als online marketeer. Zonder data om op te sturen ben je kansloos en kun je geen verbeteringen aanbrengen.

Meten is weten, wordt daarom ook veel door online marketeers gebruikt.

Ook het inzicht in zoekgedrag is erg handig om een beeld te vormen van je markt. Met een zoekgedrag analyse wordt gekeken waar kansen liggen om op gevonden te worden in Google.

Een zoekgedrag analyse moet inzicht geven in woorden waar potentiële klanten op zoeken en hoe groot je doelgroep is. Op basis van deze cijfers kun je namelijk prognoses maken en kansen inschatten.

Voorheen deed je een zoekgedrag analyse via de Google zoekwoord planner dat tegenwoordig over is gedaan in het hulpprogramma voor zoekwoorden. Deze laatste is uitsluitend te bereiken als je toegang hebt tot Google AdWords.

In dit blog gaan we het niet hebben over een zoekwoord onderzoek met de Google keywords planner of het hulpprogramma voor zoekwoorden maar kijken we naar de mogelijkheden van de Google webmaster tool. Deze optie geeft inzicht hoe je site nu gevonden wordt in Google.

In het vorige blog schreven we al dat de Google webmaster tool handig inzicht geeft voor het oplossen van website fouten, maar deze geeft meer interessante informatie vrij die je kunt inzetten met zoekmachine marketing.

De Google webmaster tool voor het uitvoeren van een zoekgedrag analyse

Als je het mij vraagt zijn er veel meer mogelijkheden om inzicht te krijgen in je markt naast de keyword tool. Als je al in het bezit bent van een website die al is geïndexeerd in Google is het interessant om juist te kijken hoe je huidige site het doet en waar SEO quick wins liggen.

In de Google webmaster tool zit namelijk in het menu de mogelijkheid om te kijken voor welke zoekopdrachten jouw website wordt getoond. Daarbij wordt dan tevens getoond welke pagina wordt opgeroepen voor de zoekopdracht en welke posities die heeft in Google.

Hieronder laat ik zien waar je moet klikken in de Google webmaster tool:

zoekopdrachten in Google

Welk inzicht kan ik halen uit de zoekopdrachten binnen Google webmasters?

Voor welke zoekopdrachten wordt mijn website getoond

Enkele maanden geleden heeft Google besloten om niet meer de zoekwoorden in Google Analytics te tonen waar je site op gevonden wordt. Deze informatie kun je nu wel achterhalen via de zoekwoorden in de Google webmaster tool. Je kunt precies zien voor welke woorden je site wordt getoond.

Dit geeft snel aan of daar de woorden tussen zitten waar jij op gevonden wilt worden of dat er woorden staan waar je helemaal niet voor getoond wilt worden in de zoekmachine. Indien dat laatste het geval is, dan is er niet goed nagedacht over de website structuur, voor welke zoekwoorden linkbuilding ingezet wordt en hoe belangrijke zoekwoorden worden opgenomen in de navigatie van de website.

Hoe groot is mijn website bereik

De totale zoekvolume geeft voor hoe vaak je bent getoond in Google voor alle verschillende zoekwoorden. Dit is het maximale bereik dat je met je site had kunnen behalen. Er is echter een verschil in het maximale bereik en het aantal gerealiseerde website klikken.

Het verschil tussen het bereik in de zoekmachine en het aantal website bezoekers uit Google heeft te maken met de CTR.

Hoe goed zijn mijn SEO titels en meta tags geoptimaliseerd

In het blog over het optimaliseren van SEO titels leggen we uit waarom deze geoptimaliseerd moeten worden. De zoekopdrachten binnen de Google Webmaster tool geven inzicht hoe goed deze zijn geoptimaliseerd door te kijken naar de CTR die wordt uitgedrukt in een percentage.

Op het moment dat je een CTR hebt voor een zoekwoord van 3%, betekent het dat voor iedere 100x dat je bent getoond er 3 personen klikken op jouw resultaat. Hoe hoger de CTR, hoe meer bezoekers je naar je website trekt. De hoogte van de CTR heeft dus te maken met de relevantie van jouw advertentie ten opzichte van de zoekopdracht

Hoe beter het zoekresultaat aansluit bij de zoekopdracht van een gebruiker hoe hoger de CTR. Jij hebt daar invloed op door goede meta titels en meta descriptions te schrijven.

Welke posities haal ik in Google voor specifieke zoekwoorden

Er is veel software op de markt die jou laat zien welke posities je genereert voor een zoekwoord. In mijn optiek is veel van deze software erg onbetrouwbaar omdat Google steeds meer resultaten aanpast op basis van de gebruiker.

Afhankelijk van de plaatst waar jij je begeeft of eerder gedane zoekopdrachten krijg jij voor jou relevante resultaten te zien. Het kan dus maar zo zijn dat je buurman voor dezelfde zoekopdrachten andere resultaten in Google te zien krijgt.

Indien zoekposities voor zoekwoorden worden gecrawld krijg je dus ook resultaten te zien die niet overeen hoeven te komen met de werkelijkheid. Google geeft in de webmaster tool gemiddelde zoekwoord posities die een beter beeld geven.

Op deze manier krijg je dus een indicatie aan welke zoekwoorden je kunt werken om hogere posities in Google te scoren.

Waar liggen zoekwoord kansen en op welke landingpage komen bezoekers binnen

Het optimaliseren voor SEO kan op verschillende manieren. Een manier is om voor interessante zoekwoorden nieuwe landingpages te schrijven. Een pagina die volledig is ingericht voor het specifieke zoekwoord. Als je kijkt naar de zoekopdrachten in de Google webmaster tool en vervolgens klikt op het specifieke zoekwoord, dan zie je op welke bestemmingspagina een gebruiker binnenkomt.

Op het moment dat deze bestemmingspagina in jouw ogen niet het beste resultaat geeft voor de website gebruiker dan kun je daarvoor een nieuwe pagina aanmaken en die optimaliseren voor het desbetreffende zoekwoord.

Op deze manier kun je snel stijgen omdat Google de zoeker zal doorsturen naar je nieuw aangemaakte pagina mits je deze goed hebt geoptimaliseerd.

Het kan ook zijn dat je website is getoond voor zoekwoorden maar dat zoekwoorden een slechte posities hebben in Google. Soms kun je door de bestemmingspagina iets aan te passen voor het desbetreffende zoekwoord eenvoudig grote stijgingen realiseren.

Dit is vaak het geval bij het optimaliseren van websites voor longtail zoekwoorden (je pagina is geoptimaliseerd voor een specifiek zoekwoorden maar je stijgt ook snel voor relevante zoekopdrachten).

Website SEO optimaliseren met de Google Webmaster tool

Zoals je dus hebt gelezen, biedt de GWT handige inzichten om snel meer rendement te halen uit zoekmachine marketing.

Wacht dus niet langer en start ook met het gebruik van deze handige software om je SEO strategie verder te optimaliseren.

Heb je vragen over het uitvoeren van een zoekwoord onderzoek, schroom dan niet en stel ze hieronder!

Meer online nieuws?

Lees alle blogs

Online marketing lijkt wel marketing! Waarom merken Winnen!

Als online marketeer moet je niet alleen kijken naar technische SEO of AdWor...

WordPress plugins: Geniaal maar voorkom problemen!

WordPress is net Knew. Het is ultra flexibel en je kan er alle kanten mee op...

Succesvol online business, bedrijf of platform opzetten!

Wil je ook online ondernemer worden? Handige Tips om de kans van slagen te v...

Wat is een goede domeinnaam voor zoekmachine marketing?

Met een goede domeinnaam kun je scoren in Google. Tips bij het kiezen van ee...

Leren programmeren als online marketing specialist?

Ik heb wel vaker getwijfeld, maar het is nu echt tijd om te leren programmer...

Vergroot je website succes met reviews!

Wil je een succesvolle website en geld verdienen op het internet. Lees dan i...

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt