Voor- en nadelen van je belangrijkste keyword in de domeinnaam?

exact match domeinnaam

Een domeinnaam is een super belangrijk aspect van je bedrijf als je bezig gaat met SEO. In een digitale wereld wil ieder zijn eigen property hebben op het World Wide Web middels een website en een daaraan gekoppelde domeinnaam. Een domeinnaam geeft jou de mogelijkheid om een stukje “eigen virtuele grond te kopen”. Voor slechts een paar euro per jaar registreer jij een domeinnaam en kun je starten met het runnen van een business.

Wat is een exact match domain? Ook wel EMD genoemd

In dit blog gaan we het hebben over het registreren van exact match domeinnaam. Dit is een domeinnaam waarin het belangrijkste zoekwoord voorkomt in de domeinnaam. De domeinnaam geeft direct aan wat je bedrijf doet. Denk hierbij aan namen als computerwebshop.nl of spelletjes.nl of voetbal.nl.

6 voordelen van een domeinnaam met je belangrijkste zoekwoord?

1: EMD’s zijn makkelijk te onthouden

Het voordeel is dat EMD domeinnamen makkelijk zijn te onthouden. Je website bezoeker hoeft geen lastige namen meer te onthouden maar onthoudt je domeinnaam direct nadat hij deze 1 keer heeft gezien.

2: Domeinnamen met je belangrijkste zoekwoord zijn beschrijvend en zeggen wat je doet

Je potentiële klant weet direct waar je website of bedrijf over gaat. Gissen naar de soort dienstverlening of bedrijfsactiviteit is niet meer van toepassing.

3: De domeinnaam straalt autoriteit uit

Veelal zijn domeinnamen met het belangrijkste zoekwoord bezet of worden deze aangeboden tegen astronomische bedragen. Diegene die deze domeinnamen voeren voor hun bedrijf, zijn vaak de eerste in de markt geweest of zijn grote bedrijven die het kunnen veroorloven om veel geld te betalen voor een domeinnaam. Om deze redenen komen zoekwoord domeinen vaak vertrouwend over bij consumenten.

Laten we eerlijk zijn, het is ook wel lekker als jij in de bouw zit en je hebt de domeinnaam bouw.nl of je verkoopt speelgoed en je bent de gelukkige eigenaar van speelgoed.nl

4: Eventueel SEO voordeel dankzij je domeinnaam

Een belangrijk argument voor veel ondernemers is dat een exact domein voordeel oplevert met zoekmachine marketing. Vroeger was dat inderdaad het geval. Een domeinnaam met je belangrijke keyword, een bulk links naar je website sturen en in de top ranken in Google.

Tegenwoordig is dat niet meer het geval nadat Google eind 2012 een algoritme update heeft doorgevoerd die betrekking had op exact match domains. Zie hieronder de tweet van Google medewerker Matt Cutts:

Voorbeeld exact match domeinnaam zoekresultaten

Even snel scoren in Google door een goede domeinnaam met het belangrijkste keyword waar je op wilt ranken is dus niet meer van toepassing.

Wel ben ik van mening dat een domeinnaam met je belangrijkste keyword je een “klein” voordeel oplevert. Vanuit Google beredeneert weet de zoekmachine 1 ding heel zeker. Je website heeft iets te maken met het keyword, anders had je het niet gebruikt.

In mijn optiek zit het grootste voordeel op SEO gebied in de linkbuilding van EMD domeinnamen. Externe sites linken naar jouw site met je belangrijkste keyword waar je op wilt scoren. Dit verhoogt dus wel aanzienlijk de kans op hoge posities in Google.

Linkbuilding is nog steeds een belangrijke factor binnen SEO. Om hiervan profijt te hebben is het wel van belang dat je jouw bedrijf ook noemt naar het belangrijkste keyword. Doe je dat niet, dan loop je alsnog het risico dat externe website als anchor tag je brandnaam gebruiken i.p.v. het belangrijkste zoekwoord. Je wilt juist dat als anchor tag je belangrijkste zoekwoord wordt gebruikt. Gebruik een EMD daarom ook alleen i.c.m. met een bedrijfsnaam die hetzelfde heet als de domeinnaam, anders profiteer je niet van de voordelen en is het ook nog eens verwarrend.

5: Verhoging van je CTR in Google dankzij je domeinnaam

Dit heeft betrekking op relevantie in de zoekmachine van Google. Stel jij doet een zoekopdracht in Google naar een specifiek zoekwoord. Je krijgt dan het resultaten overzicht te zien in de zoekmachine. Op het moment dat jij een resultaat ziet van een website met het zoekwoord in de domeinnaam geeft dit jou herkenning en vertrouwen. Je bent eerder geneigd om te klikken op dat resultaat dan die van een brand domeinnaam.

Hieronder een voorbeeld van mijn eigen emd domeinnaam StudentBijbanen.nl die ik onlangs heb gelanceerd:

Voorbeeld exact match domeinnaam zoekresultaten

In het voorbeeld van de eerste 4 resultaten komt uitsluitend in de domeinnaam StudentBijbanen.nl het keyword van de zoekopdracht “bijbanen” terug. Dit geeft herkenning aan de bezoeker en zal de CTR verhogen (click to rate). Laten we eerlijk zijn, het domein Jooble is een mooi voorbeeld van een brand domeinnaam maar zegt de zoeker niets over wat hij kan aantreffen op de website als hij doorklikt. Een onzekere factor wat conversie verlagend is.

6: Matchende keywords worden dik gedrukt weergeven in de URL

Zoals je ook ziet in bovenstaande afbeelding, wordt het zoekwoord dat is ingevoerd dik weergeven in de domeinnaam. Dit is een stukje extra attentiewaarde die de zoekmachine geeft aan de domeinnaam, dat de CTR zal verhogen.

Als Google minder waarde wil hechten aan EMD’s in de toekomst, zijn dit interessante aspecten om in de gaten te houden. Als Google stopt met het highlighten van keywords in domeinnamen, dan willen ze EMD’s minder belangrijk maken.

4 nadelen van exact match domeinnamen?

Nu denk je misschien, geweldig mooi al die voordelen, ik ga erin investeren, maar er zijn net zoveel nadelen aan keyword domeinnamen als voordelen. Hieronder een aantal belangrijke nadelen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een geschikte domeinnaam.

1: Veelal duur in aanschaf

De toppertjes zijn voor 99,999% zeker al lang geregistreerd. Deze domeinnaam worden voor veel geld aangeboden. Om in het bezit te komen van een domeinnaam met het belangrijkste zoekwoord waar jij op wilt ranken in Google, zul je vaak diep in de buidel moeten tasten. Een zelfverzonnen niet bestaande brand domeinnaam is een stuk voordeliger en kan voor enkele euro’s bij een webhoster vastgelegd worden.

2: Concurrentie gevoelig

Om het moment dat jij een top EMD domeinnaam in je bezit hebt, kan je concurrent een variatie erop in zijn bezit hebben. Denk hierbij aan de enkelvoud of meervoud. Als zij die redirecten naar hun eigen website, dan zal jouw klant die per ongeluk de verkeerde vorm heeft gebruikt bij je concurrent uitkomen. Probeer dus ook variaties te bemachtigen.

Als er in Google naar jouw domeinnaam wordt gezocht, komen er zowaar ook concurrenten tevoorschijn. Dit omdat zij hun website ook hebben geoptimaliseerd op jouw belangrijkste zoekwoord. In dit geval is jouw bedrijfsnaam gelijk aan het keyword waarop gezocht wordt en moet je dus concurreren met andere websites.

2: Lastig te branden voor marketing

Omdat jouw domeinnaam generiek en omschrijvend is, heeft deze weinig onderscheidend vermogen. Op het moment dat je gaat adverteren, profiteren je concurrenten daar ook van! Tegenwoordig typen mensen vaak niet meer de URL in de adresbalk maar gewoon in Google. Hoopla en je concurrent staat er ook ineens!

Google is gek op brands omdat terugkerende bezoekers op je bedrijfsnaam aangeven dat je een meerwaarde biedt. Anders zochten mensen niet naar je bedrijf. Een brand is dus voor Google een bevestiging dat je iets goed doet. Het geeft de zoekmachine extra veiligheid om bezoekers naar jou te sturen en niet naar je concurrent. Als jij kiest voor een keyword domein zal het dus lastiger, tot zelfs onmogelijk zijn om uit te groeien tot brand. Jouw zoekopdracht is dan namelijk een generieke term en zal niet geassocieerd worden als brand maar als een beschrijvende zoekopdracht. De zoekopdracht wordt niet gekoppeld aan jouw website.

3: Moeilijk juridisch te beschermen

Een EMD domein is juridisch vaak lastig te beschermen ten opzichte van een echte brandnaam. Een registratie bij het benelux merkenbureau zal dan in 99% van de gevallen mislukken.

Ook zijn er inmiddels al meerdere rechtszaken geweest waarbij de eis was dat concurrerende partijen moesten stoppen met het voeren van soortgelijke domeinnamen. De eis werd tot nu toe in alle gevallen verworpen, omdat er geen claim gelegd kon worden op generieke bestaande werkwoorden.

In sommige gevallen waarbij je aantoonbaar kunt maken dat je middels heel veel reclame, het woord een merk is geworden, is het mogelijk om een beeldmerk te registreren. Vervolgens kun je concurrenten lastigvallen door te eisen dat zij stoppen met het voeren van hun concurrerende domeinnaam omdat zij inbreuk maken op je beeldmerk.

4: Eerder aan de stok met Google (penguin algoritme)

Google vind het nooit leuk als je hun algoritme wilt beïnvloeden met SEO. Een domeinnaam kiezen met het doel om hoger te scoren in Google zal dan ook niet gewaardeerd worden. Met een exact match domein zullen externe partijen ook eerder linken naar jouw website met het belangrijkste keyword. Dit wil je natuurlijk, maar niet teveel, dat het begint te lijken op keyword spam.

Een penguin penalty ligt bij een EMD dus veel eerder op de loer. Indien jij met een keyword domeinnaam aan de slag gaat is het verstandig om goed te variëren met verschillende zoekwoorden en te zorgen voor een gevarieerd link patroon.

Ben je onervaren met linkbuilding, wees dan extra gewaarschuwd en probeer vooral niet je anchor teksten te forceren met je belangrijkste zoekwoord.

Voor wat voor een soort domeinnaam moet ik nu kiezen?

Als je het aan mij vraagt is een brand keyword op lange termijn het meest interessant. Een domeinnaan waar je geld stopt in de promotie om een echt merk te worden. In mijn optiek is een echt brand altijd krachtiger dan een generieke domeinnaam met uitsluitend het belangrijkste zoekwoord erin. Denk aan merken als Yahoo, Google, Whatsapp, Tinder en Uber. Dit zijn allemaal echte merken en brands terwijl de domeinnaam niets zegt over de dienst die ze leveren.

De vraag is echter wel of jij het budget hebt om een domeinnaam te branden. Indien dat niet het geval is, en je focus voornamelijk ligt op traffic genereren middels zoekmachine marketing, dan zou ik sterk overwegen om toch te kiezen voor een domeinnaam met je belangrijkste keyword in de URL.

Heb je ook nog de ambitie om eens internationaal te gaan met je bedrijf? Lees dan ook even met blog over internationale groei met je domeinnaam.

Heb jij nog tips of wil je jouw ervaring delen over de keuze van een domeinnaam, laat het dan weten in een reactie.

Meer online nieuws?

Lees alle blogs

10 tips om snel de conversie van je website te verhogen!

De makkelijkste manier om snel meer rendement uit je website te halen is doo...

De voordelen van WordPress en zijn nadelen

Wij zijn gek op WordPress en vertelllen je graag welke voordelen het CMS all...

Succesvol online business, bedrijf of platform opzetten!

Wil je ook online ondernemer worden? Handige Tips om de kans van slagen te v...

Stock foto's gebruiken voor je website? Are you sure?

Maak in ieder geval even kennis met de meest gedownloade man ter wereld!

6 Email Marketing Trends die JIJ gewoon moet weten!

Waar gaan we heen met email marketing? Oordeel zelf of je nog wel de laatste...

5 toepasbare tips bij het inzetten van contentmarketing!

In het blog vertel ik je wat je wel en niet moet doen als je gebruik maakt v...

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt