Wat is een goede domeinnaam voor bedrijven die internationaal willen groeien op zoekmachine marketing gebied

Domeinnaam kiezen

Je bent eigenaar van een onderneming of werkt voor een bedrijf met internationale groeiplannen. Een onderdeel van de groei moet voorkomen uit de website. Hoe doe je dat dan, en waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van een domeinnaam voor internationale bedrijven.

De eerste stap is dan het selecteren van een geschikte domeinnaam waar we het in dit blog over gaan hebben. We gaan het specifiek hebben over het laatste deel van de domeinnaam, ook wel de TLD genoemd.

Bij het kiezen van een domeinnaam kun je een willekeurige domeinnaam selecteren die vrij is maar in onze optiek is het verstandig om toch met een aantal zoekmachine marketing zaken rekening te houden.

In dit blog licht ik een aantal punten toe die je als tips kunt gebruiken bij het kiezen van een geschikte domeinnaam vanuit online marketing oogpunt.

Bij het kiezen van een geschikte domeinnaam moet met een aantal SEO punten rekening gehouden:

Het vertrouwen van de domeinnaam
De indexatie van de domeinnaam in een land
De groei van het bedrijf
De SEO mogelijkheden voor verschillende domein extenties

Welke domeinnaam extenties zijn er eigenlijk?

Je kunt het zo gek niet bedenken of voor een specifieke branche, onderwerp is er wel een domein extentie.

In mijn optiek zijn er drie hoofd domeinnaam extenties namelijk de landen extenties, de wereldwijde domeinnaam extenties en een domeinnaam voor Europa. Daarnaast heb je een categorie die ik exotische domeinnamen noem en die in mijn optiek puur vanuit commercieel oogpunt zijn aangemaakt. Je zult begrijpen dat voor nieuwe domein extenties weer miljoenen nieuwe registraties gedaan worden door bedrijven en dat betekend extra kassa voor hosting partijen.

Landen domein extenties

Ieder land heeft zijn eigen domeinnaam extentie zoals .nl voor Nederland .de voor Duitsland, .be voor België.

Wereldwijde domein extentie

.com is de domeinnaam voor bedrijven die veelal wereldwijd actief zijn op Internet.

Europese domein extenties

.eu voor bedrijven die de Europese markt wil bereiken.

Tropische en exotische domeinnaam extensies

.travel, .biz, .job, .sex zijn domeinnamen die zijn aangemaakt om de markt een financiële impuls te geven. Een bijkomend voordeel van deze domeinnamen is dat deze de gebruiker direct vertellen waar de website over gaat. Ook vallen deze domeinnamen extra op in Google en dat kan extra bezoekers opleveren.

In welk land woont je doelgroep die je wilt bereiken met je domeinnaam / website?

De eerste vraag bij het zoeken van een geschikte domeinnaam is in welk land je doelgroep woont. Deze vraag heeft te maken met de indexatie van de domeinnaam in Google. Afhankelijk van het antwoord daarop kun je namelijk een deel van de domein namen uitsluiten.

Wil je meerdere landen in de zoekmachine Google bereiken?

Als jouw doelgroep woont in 1 land is de keuze eenvoudig, namelijk een land extentie. Op het moment dat je doelgroep woont in meerdere landen wordt het al iets complexer.

Stel je doelgroep woont in Nederland. Je kunt dan kiezen voor een .nl domeinnaam. Maar stel dat je klanten wilt bereiken in Nederland en Deutsland. “Wat doe je dan?” gebruik je dan nog steeds een .nl domein extentie.

De fout van veel grote bedrijven bij internationale SEO

Veel corporates en grote bedrijven maken een grote fout op SEO gebied door voor meerdere landen maar een landen extentie te gebruiken.

Zij denken dat een .nl domeinnaam ook in Duitsland wordt geïndexeerd maar dat is niet correct!

Als je zoekt in Google Duitsland, dan zul je daar geen domeinnamen aantreffen met een .nl extentie of andere landen extentie. Wel tref je in Google Deutsland een .de domeinnaam aan en de .com extenties en .eu domeinnamen.

Google heeft voor ieder land een eigen zoekmachine en afhankelijk van de domeinnaam en content worden daar de verschillende websites getoond.

Als je zoekt in Google Nederland tref je ook uitsluitend .nl domeinnamen, internationale domeinnamen en Europese domeinnamen of misschien soms een exotische domeinnaam.

Bepaal dus in welk land je gevonden wil worden en welke domeinnaam daar het best bij past.

Is een internationale domeinnaam de oplossing voor internationale bedrijven?

Een internationale domeinnaam extentie (.com) biedt de mogelijkheid om in alle landen van de wereld geïndexeerd te worden en de .eu domeinnaam voor Europa. Een geschikte domein naam is dus een must have voor bedrijven die wereldwijd of in Europa actief zijn. Middels de .com variant kunnen zij dus vindbaar worden in verschillende landen.

Nu denk je misschien klaar te zijn maar in de online marketing komt er altijd een maar of tenzij regel. Het is ook in dit geval wekken en wegen bij het kiezen van een geschikte domeinnaam.

Het vertrouwen van de klant in een domeinnaam

Het klinkt misschien wat vreemd in de oren maar de perceptie van de klant op een domeinnaam is erg belangrijk. Stel jezelf voor dat je zoekt in Google naar een nieuwe laptop. Je krijgt een aantal resultaten te zien van verschillende websites met verschillende domein naam extenties.

Op welk resultaat klik jij dan, de .nl, .com of .eu variant? Precies als je het mij vraagt wekt de .nl domeinnaam direct vertrouwen, de .com suggereert dat het om een internationaal bedrijf gaat en de .eu is voor mij een beetje de vreemde eend in de bijt (relatief onbekend).

Als ik een laptop wil kopen doe ik dat liever in Nederland dan bij een internationaal bedrijf, misschien is de levertijd dan wel erg lang denk ik bij mijzelf.

Zoals je dus ziet maak ik in mijn hoofd allemaal afwegingen bij het zien van de verschillende domeinnamen wat jij ongetwijfeld ook zult doen. Deze afwegingen van klanten hebben dus invloed op de CTR (aantal kliks van Google gebruikers naar je website).

Wat is het beste? Geen idee omdat het voor ieder bedrijf anders is, maar probeer je in te leven in je klant en je product. Is je product erg lokaal of plaatsgebonden, dan zou ik het zoeken in een specifieke landen extentie.

Is je bedrijf groot en internationaal en wil je dat ook uitstralen, dan is een .com of .eu domeinnaam voor jou misschien wel de uitkomst.

De internationale groei van je bedrijf en een domeinnaam keuze

Stel je kiest er voor om vanuit een domeinnaam landen strategie internationaal te groeien (voor ieder land een land domeinnaam). Dit betekend dat je voor jouw bedrijf voor ieder land de desbetreffende domein extentie moet registreren.

Zijn alle domeinnamen nog vrij of moet je deze gaan kopen en welk budget is daar voor beschikbaar? Domeinnamen kunnen erg kostbaar zijn, al helemaal als de verkoper doorheeft dat het gaat om een internationaal bedrijf.

Mijn advies aan klanten is ook altijd om een domeinnaam te kopen via een fake naam of stroman. Mocht jij toevallig Richard Brandson heette of ook bekend staan als een succesvol zakenman, dan gaat de domeinnaam prijs meerdere keren over de kop. Terugkomend op de landen strategie, je zult eerst moeten afvragen of een landen strategie überhaupt realiseerbaar is.

Een voordeel van een specifiek land domein is dat deze helemaal ingericht kan worden voor het specifieke land, zodat Google voor 100% zeker weet waar deze geïndexeerd moet worden en voor welke talen.

De extra kosten als je kiest voor meerdere domeinnamen voor meerdere landen

Voor iedere domeinnaam moet jaarlijks betaald worden, en iedere domeinnaam moet gehost worden en vergt website onderhoud. De kosten om voor iedere domeinnaam een website te lanceren zijn dus hoger dan de keuze voor een .com of .eu versie voor meerdere landen. Voor grote bedrijven is dit veelal geen probleem maar de wat kleinere ondernemer die online internationaal wil groeien kan dit flinke extra kosten met zich meebrengen.

De SEO mogelijkheden van verschillende domeinnamen

Als je domeinnaam geïndexeerd kan worden in de zoekmachine van het land waar je wilt scoren, heeft deze net zoals alle andere websites de kans om bovenin Google te scoren.

Maar om hoog in de Google zoekmachine te scoren moet je dus aan de slag met internet marketing. Kort door de bocht moeten er voor iedere domeinnaam unieke teksten worden geschreven en moeten er kwalitatieve links naar de website worden geplaatst.

Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van online marketing, want zonder inkomende links wordt het lastig om hoog te scoren in Google.

Hier komt dus een extra complexiteit bij kijken als je voor ieder land een website wil lanceren op een andere landen domein extentie. Voor iedere domeinnaam moet je links naar de desbetreffende domeinnaam genereren. Dit kost dus ontzettend veel tijd en uiteindelijk dus ook geld als je dat voor alle landen moet doen.

Op het moment dat je kiest voor een .com of .eu domeinnaam heeft deze al waarschijnlijk links naar de website. Het domein heeft al kracht opgebouwd door de inkomende links. Als je dan nieuwe content met een specifieke taal plaatst profiteert deze direct van de kracht van het hoofd domein. Je hoeft dus niet voor ieder specifiek land helemaal opnieuw te beginnen met linkbuilding.

Zoals je ziet is het dus belangrijk om vooraf goed na te denken bij het kiezen van een domeinnaam om je doelgroep goed te bereiken.

Technische SEO inrichting van een domeinnaam

Naast de keuze van een domeinnaam moeten domeinnamen ook SEO technisch ingericht worden. Er moet bijvoorbeeld rekening gehouden worden met verschillende IP adressen en afkomst van gebruikers en verschillende taalinstellingen.

Wil je dat we eens met je meedenken wat voor jou de beste domeinnaam oplossing is om internationaal te groeien met je online marketing. Je kunt dan contact opnemen zodat we in jouw specifieke situatie advies kunnen geven.

Een ander aspect naast de extentie, is de soort domeinnaam. Ken jij voordelen en nadelen van een keyword domeinnaam?

Meer online nieuws?

Lees alle blogs

De beste tijd om een nieuwsbrief te sturen? Wij geven je tips!

Je staat op het punt om een nieuwsbrief te verzenden maar wat is het beste t...

Wat is duplicate content en waarom het site bezoekers kost

Gekopieerde teksten zijn slecht voor je vindbaarheid in Google. Lees waarom ...

Marketeer & Blind staren op de bounce rate? PAS OP!

De website bounce rate is voor sommige webmasters een magisch getal maar ken...

Voorkom welkom op onze website! Online marketing tip!

Je ziet het toch nog wel eens op websites. De welkom tekst. Dit kan echt nie...

Ook meer dan 100.000 bezoekers per maand? Ik vertel je mijn geheim!

Niet doorvertellen want maar weining mensen weten hoe je snel meer bezoekers...

MasterMind Internetmarketing

In de mastermind internetmarketing bespreken we kansen voor jouw website. We...

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt