Een groter bereik met jouw website? Start een blog!

Blog starten

Bloggen brengt jouw meer website rendement!

Een blog starten is een goed idee en een goed middel om het bereik van jouw website te vergoten. Hoe meer je jouw website namelijk uitbreidt met nieuwe pagina’s en nieuwe content, hoe groter de kans

is dat internetgebruikers op één van jouw webpagina’s terecht komen op jouw website, bijvoorbeeld via zoekmachines.

Er zijn dan ook steeds meer blogs te vinden, die ieder weer een specifiek thema of onderwerp aansnijden. Niet alleen het aantal particuliere blogs stijgt; ook het aantal blogs van bedrijven wordt steeds groter. Dit is natuurlijk niet voor niets: deze bedrijven zijn namelijk al overtuigd van de kracht van bloggen en zijn nu zelf aan de slag gegaan om op een creatieve, laagdrempelige manier het bereik van de website te vergroten.

We noemen het starten van een blog laagdrempelig, omdat eigenlijk iedereen het wel kan. Of je nu een groot of klein budget hebt, bloggen is voor iedereen toegankelijk omdat het starten van een blog nauwelijks tot helemaal geen geld kost. Je hoeft zelfs geen geweldige schrijver te zijn of in te huren om een blog te starten, want het schrijven van blogs is simpelweg het delen van kennis op een creatieve manier. Als je veel weet over een specifiek thema of onderwerp, is het niet lastig en zelfs heel leuk om deze kennis te delen met anderen. Of je nu goed kan schrijven of niet, als je veel weet van een bepaald onderwerp en als je uitstraalt dat je zelf erg geïnteresseerd bent in de thematiek en dit ook kan overbrengen aan anderen, heb je binnen een mum van tijd een interessante tekst in elkaar gezet.

Ben je nog niet overtuigd dat in iedereen een blogger zit en dat het starten van een blog een laagdrempelige manier is om het bereik van jouw website in een korte tijd te vergroten? Lees onderstaande tips dan eens door, want deze tips kunnen jou helpen om een succesvolle blog op te starten en groot te maken. En nee, hier hoef je geen professioneel schrijver voor te zijn of in te huren. Het enige wat je nodig hebt, is je eigen kennis, wat creativiteit en een flinke portie motivatie om van jouw blog een succes te maken.

Tip 1: verplaats je in de doelgroep: waar zijn zij naar op zoek?

De meeste mensen zijn op het internet te vinden om 1) informatie te zoeken over een bepaald onderwerp, 2) een vraag hebben over een bepaald onderwerp of 3) naar een oplossing op zoek zijn voor een specifiek probleem. Door hier rekening mee te houden bij het schrijven van blogberichten, kun je gemakkelijk inspelen op de behoeften van de doelgroep. Heb je bijvoorbeeld een webshop met meubels, dan kun je artikelen schrijven met interieuradvies, zodat jouw doelgroep inspiratie op kan doen. Daarnaast kun je blogberichten schrijven over de laatste trends in de markt om de doelgroep te inspireren (en wellicht een nieuwe meubel bij jouw webshop te bestellen). En tot slot kun je ook nog artikelen schrijven over het onderhouden van aangeschafte meubels, waarin je bijvoorbeeld uitlegt hoe je op de juiste manier een vlek kan verwijderen uit een stoffen bank.

Om de aandacht van jouw zoekende doelgroep te trekken, kun je gebruik maken van titels met opzetten als “Wat kost…”, “5 voordelen van…”, “10 tips voor…” of “Hoe werkt…” en ga zo maar door. Dit soort titels trekken de aandacht van de zoekende internetgebruiker en vergroten de kans dat zij op jouw blogbericht zullen klikken om kennis op te doen.

Tip 2: verdiep je in de doelgroep

Om te kunnen weten waar jouw doelgroep dan precies naar op zoek is (zie tip 1), is het gewenst je te verdiepen in je doelgroep. Naar welke antwoorden is jouw doelgroep op zoek? Welke vragen stelt jouw doelgroep online, wellicht op een forum of een website zoals goeievraag.nl? Kortom: waar kun jij de doelgroep mee helpen?

Door regelmatig op fora en informatiewebsites zoals goeievraag.nl te kijken, weet je waar jouw doelgroep naar op zoek is. Stelt jouw doelgroep een vraag binnen jouw vakgebied en kennis, dan kun je deze vraag in jouw eigen woorden beantwoorden door er een artikel over te schrijven. Vervolgens kun je reageren op de post van de zoekende internetgebruiker, met de mededeling dat men het antwoord op jouw blog kan vinden. Dit vergroot niet alleen het bereik van jouw blog, maar ook zeker de kwaliteit van de inhoud. Je vult je blog namelijk met artikelen die speciaal voor jouw doelgroep erg interessant zijn, wat de waarde van jouw blog enorm verhoogt.

Bovendien zijn niet alleen fora en informatiewebsites geschikt voor het verzamelen van vragen van jouw doelgroep, maar kun je uit discussies op LinkedIn groepen ook veel interessante input halen.

Tip 3: maak gebruik van de voordelen van social media

Heb je inmiddels verschillende interessante artikelen geschreven, dan is het tijd om deze artikelen te promoten en onder de aandacht te brengen bij jouw doelgroep. Je wilt natuurlijk wel dat jouw blogberichten daadwerkelijk gelezen worden en hier het liefst ook iets concreets uit komt op het gebied van conversie. Om ervoor te zorgen dat jouw blogberichten worden gelezen, kun je deze op social media promoten. Twitter bijvoorbeeld is een online platform dat erg geschikt voor het delen van blogberichten met een kleine begeleidende tekst, die Twittergebruikers moet triggeren om jouw blog te lezen. Al heb je geen groot netwerk op Twitter, het is een kleine moeite jouw blog even te delen op Twitter en de kans is groot dat jouw Tweet alsnog zijn weg vindt in het enorme netwerk van Twitter. Dit kan dan weer het bereik van jouw blog vergroten.

Naast Twitter, is ook LinkedIn erg geschikt voor het delen van interessante blogberichten. Plaats je een blogbericht op LinkedIn, dan komen deze op de startpagina te staan van alle personen in jouw LinkedIn netwerk. En omdat LinkedIn een zakelijk netwerk is, zijn voornamelijk blogs met zakelijke onderwerpen erg geschikt om op LinkedIn te delen. Hier is men namelijk op zoek naar dit soort informatie en staat men open voor blogs die deze informatie bieden.

Tip 4: nog steeds moeite met schrijven? Start dan met verzamelen!

Ben je nog steeds niet overtuigd van je eigen kunnen als schrijver en zie je dit als drempel om een blog te starten? Geef dan nog niet op, want in plaats van zelf content schrijven kun je ook bestaande content bundelen en aantrekkelijk presenteren. In plaats van zelf artikelen te schrijven met inspirerende ideeën en interieuradvies voor jouw webshop met meubels, kun je bijvoorbeeld ook mooie afbeeldingen verzamelen van inspirerende interieurs of experts quoten die al eens een tekst hebben geschreven over jouw onderwerp of thema. Zo kun je op jouw blog verwijzen naar experts die al eens antwoord hebben gegeven op een bepaalde vraag, waardoor je zelf nauwelijks teksten hoeft te schrijven maar toch de bezoekers van jouw website van interessante informatie kan voorzien en hun antwoord kan beantwoorden.

Ook artikelen als ’de 10 mooiste WordPress thema’s’ of ’10 onmisbare websites voor studenten’ vereisen weinig schrijftalent om in elkaar te zetten (je maakt bijvoorbeeld een mooi overzicht met linkjes en een korte beschrijving) maar worden goed gelezen en vergroten het bereik van jouw website daarom enorm. Zo kan de meerwaarde van een blog ook zeker in het verzamelen en presenteren van interessante content zitten, zonder dat je hier zelf veel voor hoeft te schrijven.

Tip 5: toch zelf aan de slag? Ben dan niet bang om af en toe hulp te vragen

Als je door dit artikel overtuigd bent dat het starten van een blog zeker interessant kan zijn voor jou, dan is dit geweldig. Dit betekent namelijk dat je voldoende zelfvertrouwen hebt gekregen in je eigen kunnen en jouw kennis wil uitbreiden over het web.

Het is geweldig dat je zelfvertrouwen hebt gekregen, maar dit wil niet zeggen dat je vanaf nu alles zelf moet doen en nooit hulp mag vragen aan anderen bij het schrijven van blogs. Een goede tekst kan namelijk het verschil maken tussen wel of geen respons, een groot of een klein bereik en wel of geen conversie via jouw blog.

Al kun je erg goed schrijven, zeker in het begin is het goed om hulp te vragen bij anderen om jouw teksten even kort na te lezen. Je leest namelijk vaak over je eigen fouten heen, waardoor het nog wel eens kan gebeuren dat je een blog online zet met een knallende dt-fout. Dit soort fouten tasten de geloofwaardigheid van jouw blog aan, waardoor jouw blog niet de doelen bereikt die je voor ogen had en je eigenlijk voor niets bent gestart met schrijven. Vraag daarom altijd, en zeker in het begin, een bekende met een taalknobbel of hij/zij even jouw tekst(en) wil doorlezen voor je deze online zet. De kans is namelijk groot dat hij/zij fouten ontdekt in jouw teksten, die je zelf niet had gezien. Of dat hij/zij tegen onduidelijkheden in de tekst aan loopt, terwijl jij dacht dat je erg duidelijk had geformuleerd in de tekst. Door de feedback van een familielid, vriend/vriendin, collega of kennis mee te nemen, zullen jouw blogs alleen maar verbeteren en dus ook meer doelen bereiken.

Meer online nieuws?

Lees alle blogs

Waarom Bitcoins zorgen voor meer gehackte websites!

Jij hebt ongetwijfeld al gehoord van Bitcoins. Een digitale munt om online t...

Google lanceert vandaag de Elephant Rolo Update

Sinds vandaag is het bekend dat Google en Elephant update heeft gelanceerd e...

Mijn liefdesbrief aan WordPress! Ben jij al verliefd geworden?

WordPress is echt prachtig. Ik ben verliefd geworden en heb een liefdesbrief...

Google Mobile update: De sigaar of chillen als een baas?

Mobile websites zijn belangrijk, zelfs zo belangrijk dat Google er een algor...

Hoe lang moet een blog zijn? Focus op de inhoud!

Vaak krijg ik de vraag hoe lang een blog moet zijn. In dit blog laat ik zien...

Domeinnaam kopen? Doe een domeinnaam onderzoek!

Voordat je geld betaalt voor een goede domeinnaam, is het verstandig om de g...

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt