10 goede redenen waarom jij een blog moet starten

Waarom jij een blog moet starten

Hoewel jij een blog misschien ziet als een loze tijdsinvestering waar je helemaal geen tijd, energie en moeite in wil steken, kan het starten van een blog je veel meer opleveren dan je misschien denkt.

Het is niet voor niets dat steeds meer grote merken en bedrijven een blog starten om hun (potentiële) klanten te bereiken, te informeren en te binden aan hun organisatie.

Het starten van een zakelijke blog heeft namelijk verschillende voordelen en in dit artikel worden de tien belangrijkste voordelen van bloggen beschreven. Twijfel je om een blog te starten, maar heb je net dat extra zetje nodig om echt te beginnen met een zakelijke blog? Lees dan dit artikel, om inzicht te krijgen in de voordelen die een blog met zich meebrengt.

Wie weet kom je er na het lezen van deze blog wel achter dat bloggen niets voor jou is, dan is dat prima, maar het kan ook zijn dat een blog voor jou juist dé oplossing blijkt te zijn. Het doel van dit artikel is dan ook om jou inzicht te geven in de voordelen van bloggen, waarna je zelf kan bepalen wat je met deze informatie doet.

Argument 1: meer traffic!

Mits je jouw blog goed online vindbaar maakt in zoekmachines door middel van zoekmachinemarketing en zoekmachine optimalisatie, verhoogt een blog het bezoekersaantal van je website. Heb je een blog geïntegreerd in je website, bijvoorbeeld in de vorm van een nieuwspagina? Dan zullen er meer bezoekers naar jouw website komen om jouw blog te lezen en daarna wellicht nog even verder te kijken op je website.

Heb je een externe blog, bijvoorbeeld op WordPress of Blogspot, die niet geïntegreerd is op je website? Geen zorgen, ook deze blogs kunnen de traffic op jouw website vergroten. Door de url van jouw website steeds prominent op de blog te vermelden en andersom ook de link van jouw blog op je website te vermelden, kan de traffic van jouw zakelijke website alsnog vergroten door je blog. Zorg er wel altijd voor dat links kloppen en bezoekers op de juiste plaats brengen.

Argument 2: een blog verhoogt je online bereik

Door een blog te starten, zien mensen jouw bedrijfsnaam logischerwijs meer terug op het internet. Door je blog te delen op social media, zoals Twitter en Facebook, wordt dit bereik alleen nog maar hoger.

Hoe vaker jouw blog wordt gedeeld en gelezen, hoe beter jouw vindbaarheid in zoekmachines wordt. En hoe beter je vindbaar bent in zoekmachines, hoe meer potentiële klanten via jouw blog bij jou terecht kunnen komen.

Argument 3: kom dichter bij je (potentiële) klanten

Je hebt het vast wel gemerkt: er zijn veel aanbieders die dezelfde producten en diensten aanbieden als jij en je klanten van je proberen te kapen. Door de vele concurrenten op de markt, kan het lastig zijn om klanten voor je te winnen. Dit wordt alleen nog maar lastiger als je in een markt werkzaam bent waar veel vergelijkbare aanbieders zijn, die dezelfde producten aanbieden voor een vergelijkbare prijs.

Door een blog bij te houden, onderscheid je je gemakkelijk van alle concurrenten. Het is namelijk aantrekkelijker om producten of diensten te kopen bij een aanbieder die in de blog duidelijk laat blijken kennis van zaken te hebben. Een blog maakt je namelijk tastbaarder en persoonlijker naar de klant toe. Ook kun je op je blog gemakkelijk inspelen op vragen van klanten, waardoor de afstand tussen jou en je klant verkleind wordt.

Argument 4: je laat zien dat je expert bent in jouw vakgebied

Vooral als je informatieve blogberichten schrijft, laat je zien dat je een expert bent in jouw vakgebied en echt weet waar je over praat. Dit roept erkenning op bij je doelgroep en bovendien een soort status.

Argument 5: een blog is de perfecte plek voor creatieve content

Als je veel kennis hebt over een bepaald onderwerp, is het leuk om hier creatief mee om te gaan door blogberichten te schrijven. Zo kun je op een creatieve manier jouw kennis delen, door leuke content te maken die bij jouw kennis aansluit. Je zal dan ook al snel merken dat het schrijven van leuke, creatieve blogberichten helemaal niet vervelend is om te doen. Bovendien creëer je, als je content gewaardeerd wordt door de lezers, een vaste groep geïnteresseerden die jouw bedrijf en je blog vol belangstelling blijven volgen.

Argument 6: een blog zorgt voor interactie met je doelgroep

Omdat lezers van je blog kunnen reageren op je blog, berichten kunnen delen en je blog bovendien een aanleiding kan zijn om in contact te komen met je doelgroep, verhoogt een blog de interactie tussen jou en je doelgroep. Door te reageren op deze vragen, opmerkingen of discussiepunten, kom je in gesprek met je doelgroep. Hierbij doe je belangrijke inzichten op, leer je veel over je doelgroep maar heb je bovendien de kans om van een potentiële klant een klant te maken. En weet wel: consumenten waarderen het als je reageert op hun vragen, reageert op hun opmerkingen, complimenten of klachten en meedoet in hun discussies. Hierdoor kan men dus nog positiever worden over jouw bedrijf, zonder dat het jou heel veel moeite of budget kost.

Argument 7: Google heeft een voorkeur voor blogs

Niet alleen wij, maar ook Google houdt van blogs. Dit komt omdat een blog voldoet aan enkele belangrijke eisen die Google hanteert bij het bepalen van de zoekmachine vriendelijkheid van je website en dus je positie in Google. Zo heeft een blog een meerwaarde voor bezoekers, bevat een blog veel, kwalitatieve content, wordt er regelmatig nieuwe content geplaatst, die ook nog eens actueel en nieuwswaardig is en is er sprake van user generated content door bezoekers die reageren op je blog. Door deze zaken, wordt jouw positie in Google verhoogd door een blog te starten. En zeg nou zelf: dit zijn veel nuttige voordelen die jij wel hebt, in tegenstelling tot je concurrent die geen blog heeft, toch? En dat voor een gratis online oplossing die ook nog eens leuk is om bij te houden.

Maar om goed te kunnen scoren in Google moet je website wel SEO technisch goed in elkaar zitten. Doe een gratis seo scan en laat jouw website checken op website fouten die je kunt verbeteren.

Argument 8: kennis delen = leren

Waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden, als je ook de bevindingen en inzichten van andere bedrijven kan gebruiken? Door een blog bij te houden en op deze manier kennis te delen, kunnen bedrijven van elkaar leren en zich gemakkelijk ontwikkelen.

Argument 9: bloggen is een leuke manier om je vakbekwaamheid te tonen

Je denkt misschien dat bloggen vooral heel veel tijd kost, maar het kan ook erg leuk zijn om een blog bij te houden. De meeste bedrijven of individuen die een blog starten, schrijven namelijk voornamelijk over zaken die zij zelf interessant vinden. Dit maakt het dan ook helemaal geen straf om een blog te schrijven, omdat je de onderwerpen waar je over schrijft stiekem wel interessant vindt. En dat anderen ook nog wat kunnen hebben aan de blog die je met plezier hebt geschreven, is dan al helemaal mooi meegenomen.

Argument 10: bloggen is gratis!

In tegenstelling tot dure marketingcampagnes, advertenties op social media, het drukken van flyers en het kopen van banners, kost bloggen helemaal niets. Er zijn namelijk vele gratis websites waar je een blog kan starten, waardoor je dus niets hoeft te betalen om een blog te starten en gratis kan profiteren van de voordelen die een blog met zich meebrengt. Ook als je jouw blog implementeert op je bestaande website, kost dit helemaal niets. Zo kun je dus zonder geld uit te geven, een groot bereik creëren.

Twijfel je nog steeds of je moet starten met een blog?

En, twijfel je na het lezen van deze voordelen nog steeds of een blog wel iets voor jou is? Als je het echt niet zeker weet, kun je beter nog even goed nadenken of een blog bij jou past voor je halsoverkop start met jouw zakelijke blog. Dat een blog voordelen met zich meebrengt is een feit, maar als je helemaal niet van schrijven houdt of geen onderwerpen weet om over te schrijven, kun je beter nog even goed nadenken of een blog wel iets voor jou is. Bekijk eens wat andere zakelijke blogs en probeer je in te denken of dit iets voor jou is.

Ben je daarentegen helemaal overtuigd van de kracht van bloggen en kan je niet wachten tot je kunt beginnen met jouw eigen blog? In dit geval kun je starten met de eerste stap van bloggen, namelijk het faciliteren van jouw blog. Heb je een website waar je jouw blog in wil implementeren? Dan is het implementeren van een blog jouw eerste stap naar een zakelijke blog voor jouw bedrijf. Wil je liever een externe blog starten, dan kun je starten met jouw blog door een account aan te maken op gratis blogdiensten, zoals WordPress.

Als je dit hebt gedaan, kun je direct starten met jouw blog door onderwerpen te bedenken om over te schrijven. Als alles meezit en je in een creatieve bui bent, kun je vandaag nog starten met jouw eigen zakelijke blog en snel profiteren van de voordelen van bloggen. Succes!

In de training content marketing gaan we een stap verder en leggen waarom een blog de basis vormt van je online marketing.

Meer online nieuws?

Lees alle blogs

Website User experience, waar moet je op letten?

User experience en stof tot nadenken voor jouw website als we het hebben over travestieten.

Leer goede website teksten schrijven in 5 stappen!

Website teksten zijn de slagader van je website. Het goud zit in de tekst! L...

URL of website pagina verwijderen uit Google? Hoe dat je dat?

Het gebeurt iedere marketeer wel eens, er staat een website pagina online di...

Domeinnaam kopen? Doe een domeinnaam onderzoek!

Voordat je geld betaalt voor een goede domeinnaam, is het verstandig om de g...

Content inzetten? Lees wat het best werkt!

Wil je content marketing inzetten voor je bedrijf? Lees dan eerst aan welke ...

Blog starten? Jazeker! 10 goede redenen Waarom

Bloggen een tijdverspilling? Mis! Een blog starten levert je vele voordelen ...

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt