Waarom een online marketeer niet blind moet staren op de bouncers

Fixeer niet teveel op de website bounce

Veel website eigenaren, internet marketeers en website beheerders kijken regelmatig naar de bounce als een belangrijke factor van het totale plaatje. Als de bounce niet goed is zijn we teleurgesteld, maar is dat terecht?

Oke, we moeten toegeven dat we beide misschien teveel kijken naar de bounce en deze gebruiken als een belangrijke indicatie voor de rest. Maar is dat eerlijk? We weten toch beide dat het niet alleen maar gaat om de bouncers.

Een goede bounce rate voelt lekker maar een hele hoge bounce rate hoeft niet slecht te zijn. Dit blog gaat er om in hoeverre jij je kunt blind staren op de bounce zonder het gehele plaatje te overzien. We kijken dus waar je rekening mee moet houden.

Mocht het voor jou nog niet duidelijk zijn, dit gaat over de bounce rate van je website.

Waarom kijken we naar de bounce rate van de website?

Het doormeten van website resultaten is een belangrijk onderdeel binnen de online marketing. Je wilt weten wat het effect is van je gedane inspanning. De meeste marketeers of website eigenaren maken gebruik van Google Analytics. Het website statistieken programma van Google om het online effect te meten.

Of je succesvol bent op internet wil je baseren op basis van harde cijfers en niet op basis van onderbuik gevoel. Je kijkt naar KPI’s (indicatoren die voor jouw business van belang zijn). Je kunt daarbij denken aan het aantal bekeken pagina’s, conversies, returning visitors, online omzet of de bounce rate van je website waar we nu dieper op induiken.

Vind je het nog lastig om data analyses te maken dan is een Google analytics training een slimme set om data beter te leren interpreteren.

Wat is een bounce rate

uploads/2014/01/Hoge-website-bounce.png

De bounce rate is een ratio in Google Analytics wat aangeeft of een website bezoeker een tweede pagina heeft geopend. Als iemand slechts 1 pagina op je website heeft bekeken zal Google dit noteren als 100% bounce.

Stel dat je 10 website bezoekers hebt ontvangen op een dag. Van de 10 bezoekers klikken er 2 door naar een tweede pagina op je website. Google Analytics zal een bounce noteren van 80%. De 8 bezoekers die direct na binnenkomst je website verlaten zonder een tweede pagina te bekijken zijn bouncers. 8 van de 10 personen resulteert in een bounce percentage van 80% in Google Analytics.

Dat is echt veel te hoog zullen de meeste online marketeers zeggen, maar dat is te makkelijk!!

Wat proberen we te achterhalen met de bounce rate van een website?

De bounce rate van een website moet de relevantie van de pagina weergeven ten opzichte van de gebruiker. In andere woorden, heeft de zoeker gevonden wat hij zocht.

Stel dat je online een trein kaartje wil kopen. Je zoekt in Google op de term “trein kaartje” en klikt vanuit de Google resultaten door naar de website, waar je denkt het trein kaartje te kunnen kopen.

Op het moment dat je komt op een website pagina waar ze geen trein kaartjes verkopen, dan ben je op het verkeerde been gezet. Het gevolg is dat je direct de geopende website pagina weg klikt zonder een tweede pagina te bekijken. In Google Analytics wordt nu een 100% bounce genoteerd voor het bezoekers gedrag.

De eigenaar van de website kan nu zien in Google Analytics dat hij bezoekers genereert die niet relevant zijn voor de website. In zijn geval zou hij er verstandig aan doen om de toegangskaarten anders te noemen. Op deze manier voorkomt hij bezoekers die niet relevant voor hem zijn.

De bounce rate geeft handig inzicht in de relevantie van je website pagina.

Kortom, met de bounce rate proberen we de relevantie van de bezoeker ten opzichte van de binnen komende pagina te achterhalen. De regel die gehanteerd wordt is, hoe hoger de bounce rate hoe minder relevant de bezoekers waren voor de website.

Hoe wordt de website bounce rate berekent door Google Analytics

Een website bezoeker veroorzaakt een bounce rate in Google Analytics als deze geen tweede pagina bezoekt, ongeacht de duur van zijn verblijf op de desbetreffende pagina. Als de bezoekers je pagina tot 3x toe doorleest omdat hij deze zo interessant vindt, maar geen tweede pagina bezoekt is en blijft het een bounce.

Was het niet de bedoeling om met de bounce, de relevantie te bepalen van de zoeker ten opzichte van bezochte pagina? Als iemand een pagina voor een derde keer leest is dat toch relevant?

Enkele voorbeelden wanneer hoge bounce rates kunnen ontstaan voor relevant bezoek

Contact gegevens op landingpages vermelden (de pagina waar de bezoeker binnenkomt)
Een bezoeker komt binnen op een pagina vanuit Google en vindt de gevonden aanbieding interessant. Onderin de pagina heb je het telefoon nummer vermeld waar de bezoeker naar kan bellen. Je bezoeker doet precies wat je voor ogen hebt en neemt contact op om een offerte op te vragen. Nadat de bezoeker een medewerker aan de telefoon heeft gekregen of de email heeft verzonden sluit deze de pagina zonder dat er een tweede pagina wordt bekeken. Een vertekend beeld van deze 100% bounce aangezien de bezoekers heeft gedaan wat jij voor ogen had!

Je doel is informeren
Stel je hebt een blog geschreven zoals ik over een bepaald onderwerp. In dit blog probeer ik mijn visie te geven. Als jij dit blog interresant vindt lees je het hele artikel. Nadat je de informatie hebt gelezen sluit je de pagina. Er onstaat een bounce in mijn Google Analytics statistieken terwijl je het hele blog aandachtig door hebt gelezen. Mijn website doel heb ik gehaald maar volgens Google Analytics was je een bouncer. In mijn optiek een volledig vertekent beeld over het gedrag van de bezoeker want de pagina was zeker interessant voor jou.

Het grote vraagteken dat ik plaats bij de website bounce rate

Zoals je hebt gelezen in de twee bovenstaande voorbeelden zijn er situaties waar een 100% bounce rate kan ontstaan terwijl je wel je website doelen hebt gehaald.

Om te kunnen beoordelen of de bounce van jouw site relevant is voor analyses, of dat je de bounce met een korreltje zout moet nemen bepaal je door te kijken of het logisch is dat jouw bezoekers een volgende pagina bezoeken. Zoja dan kun je de bounce serieus nemen in je analyses en als het niet logisch is dat de bezoekers een tweede pagina bezoekt, dan weergeeft de bounce rate een vertekend beeld.

In veel gevallen moet je de bounce rate dus bekijken op pagina niveau en je er niet op fixeren want dat kan een vertekent beeld geven!

Wat leren we van de bounce rate in Google Analytics?

Zoals ik al in het begin van het artikel aangaf moet je niet alleen blind staren op de bounce rate maar het totale plaatje bekijken en alles in perspectief plaatsen. Als je dat goed doet kun je bepalen of de bounce rate voor jou website van toegevoegde waarde is of dat het een vertekend beeld geeft.

Kijk dus goed naar je website en bepaal voor iedere pagina of het bezoeken van een tweede pagina een logische volgende stap is of niet.

Mijn advies luid zoals het blog begon, kijk niet alleen naar de bouncers want het totale plaatje is veel belangrijker 😉

Wil je meer leren over Google Analytics lees dan ook Google analytics als input voor sales.

Meer online nieuws?

Lees alle blogs

Nieuwe collega en internetspecialist bij Gofunky!

Maak kennis met Jamie. Wij doen er in ieder geval een dansje op.

Zoekmachine marketing tips: Maak geen ruzie met Google!

Aan de slag met zoekmachine marketing? Voorkom dat je ruzie krijgt met Googl...

301 redirects voor gebruikers en zoekmachine marketing

Wijzigen van een website URL? Het belangrijk dat je dit op een goede manier ...

10 handige tips bij het adverteren op Facebook

Doe je voordeel met de Facebook advertentie tips. Haal meer uit Facebook adv...

Online marketing uitbesteden? Succes gegarandeerd!

Gofunky internetmarketing heeft 8 jaar ervaring als full service internetbur...

Google AdWords: Input voor zoekmachine marketing?

Al een keyword onderzoek gedaan? Een handige volgende stap is om Google AdWords.

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt