Je hoort het steeds vaker: de term viral marketing. Maar wat is viral marketing precies? En hoe kun jij viral marketing gebruiken, om te kunnen profiteren van de voordelen van deze relatief nieuwe vorm van marketing? Dat lees je in dit artikel.
Voor wie nog geen idee heeft wat viral marketing precies is: viral marketing is een relatief nieuwe marketingtechniek, die pas sinds eind jaren 90 bestaat en de laatste jaren pas echt aan populariteit heeft gewonnen. Wat viral marketing anders maakt dan andere marketingtechnieken, is het feit dat deze vorm van marketing is gebaseerd op mond-tot-mondreclame, ook wel het word-of-mouth principe genoemd. In plaats van grote budgetten er doorheen te jagen door bijvoorbeeld te investeren in posters, flyers, commercials, banners en advertenties, wordt er juist met een relatief goedkoop middel getracht zo veel mogelijk bereik en naamsbekendheid te creëren.
Marketeers die gebruik maken van viral marketing om hun online naamsbekendheid en online bereik te vergroten, gebruiken hiervoor voornamelijk bestaande social medianetwerken. Omdat de verschillende social medianetwerken de laatste jaren steeds groter zijn geworden en ook steeds meer gebruikers kennen, zijn deze de ideale manier om zo snel mogelijk een virale epidemie te verspreiden met slechts een kleine investering. Hier komt dan ook de naam viral marketing vandaan: vanuit het creëren van een epidemie (virus) die via social media verspreid wordt.
Zo wordt er met viral marketing geprobeerd met een kleine handeling, zoals een afbeelding, een artikel of een filmpje de marketingcommunicatiedoelstellingen van de organisatie te behalen. Hierbij kun je denken aan doelstellingen zoals het vergroten van de online naamsbekendheid van de organisatie en het vergroten van het bereik van het merk.
Op deze manier kun je met relatief lage kosten snel een grote doelgroep bereiken, zonder dat je hiervoor zelf al te veel moeite hoeft te doen. Het enige wat je hoeft te doen is de eerste stap zetten, om vervolgens je doelgroep de rest te laten doen. Jij maakt het filmpje en zij verspreiden deze voor jou, helemaal gratis en voor niks. Zonder dat je doelgroep het weet, dragen zij op deze manier bij aan het succes van jouw virale campagne en dus het succes van jouw organisatie.
Het gebruik van viral marketing heeft vele voordelen. Enkele van de voordelen van viral marketing zijn in bovenstaande tekst al kort behandeld, maar in onderstaande opsomming worden alle voordelen nogmaals kort herhaald. Twijfel je of viral marketing iets voor jou is? Lees dan deze opsomming eens goed door om te zien wat viral marketing voor jouw organisatie kan betekenen. Wedden dat je overtuigd bent?
Met oude media, worden media als kranten, radio en televisie bedoeld. Deze media zijn relatief duur, waardoor het vergroten van het bereik en de naamsbekendheid van je bedrijf door middel van deze media, al vrij prijzig kan worden. Het creëren van een groot bereik door oude media te gebruiken, is voor kleinere organisaties dan ook vaak geen optie.
Viral marketing daarentegen kost bijna niets. Je hoeft namelijk alleen geld en tijd te investeren in het maken van een virale boodschap, zoals een filmpje, een foto, een animatie of een artikel, om deze vervolgens te delen op social media. Geen dure advertenties meer, maar juist profiteren van de goedkope social medianetwerken en de populariteit van deze platforms. Vaak levert dit zelfs nog meer op dan dure advertenties in een krant op banners op een website, terwijl het veel minder van je budget opslokt.
Viral marketing is niet alleen goedkoper dan oude media, maar ook nog eens sneller in het opbouwen van bereik. Omdat op social media snel berichten gedeeld kunnen worden onder verschillende communities, is de verspreiding van boodschappen op social media veel sneller dan wanneer je dit doet door middel van advertenties of banners. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?
Door gebruik te maken van bestaande sociale groepen, bespaar je jezelf nogal wat moeite. Geen lastige doelgroepsegmentaties meer, want je weet welke doelgroep je wil bereiken en je weet ook waar je deze doelgroep op social medianetwerken kan vinden. Simpelweg een berichtje uitsturen in deze netwerken kan al voldoende zijn om een kettingreactie te veroorzaken. Daar komt nog bij dat de sociale groepen die meestal worden aangesproken door middel van viral marketing, vaak al een bepaalde interesse hebben in het fenomeen. Hierdoor opent en leest de doelgroep de berichten sneller, waardoor jouw campagne meer succes heeft.
Bestaat jouw doelgroep uit jongeren? Twijfel dan niet langer, want jongeren zijn de perfecte doelgroep voor viral marketing. Alom vertegenwoordigd op het internet, massaal aanwezig op social medianetwerken en ook nog eens geïnteresseerd in ludieke content die zij tevens ook nog wel eens willen delen, maakt hen de perfecte doelgroep voor jouw viral marketingcampagne.
Bestaat jouw doelgroep uit senioren, dan kun je beter nog even goed nadenken over het inzetten van viral marketing. Het aantal senioren dat actief is op social media, is namelijk vrij laag.
Ik zou je graag vertellen dat het inzetten van viral marketing alleen maar spetterende voordelen met zich meebrengt, maar dan zou ik je voorliegen. Net als iedere marketingtechniek, is ook viral marketing niet perfect. Gelukkig heeft viral marketing maar één nadeel, die redelijk gemakkelijk te vloeren is als je hier op een slimme manier mee om kan gaan.
Het nadeel van viral marketing is namelijk dat het moeilijk is om een succesvolle viral te maken. Vaak haken consumenten namelijk af als zij zien dat jouw viral niet zomaar een leuk filmpje is, maar ook een commerciële boodschap bevat. Dit maakt het moeilijk om een leuke viral te maken, die ondanks het bevatten van een commerciële boodschap, toch massaal gedeeld wordt.
Zoals al eerder vermeld, is het nadeel van viral marketing redelijk gemakkelijk te vloeren. Geef na het lezen van het nadeel van viral marketing dus niet op, want viral marketing is ook voor jou gemakkelijk te implementeren.
Er zijn namelijk al verschillende onderzoeken gedaan naar succesvolle virals en hoe je ervoor kan zorgen dat jouw viral, ook echt viral gaat. Uit deze onderzoeken zijn verschillende interessante tips gekomen, die jou kunnen helpen je viral zo succesvol mogelijk te maken. Door deze tips goed te lezen en toe te passen, reken je gemakkelijk af met het nadeel van viral marketing en profiteer je alleen nog maar van de voordelen.
Boodschappen en virals met humor worden veel sneller gedeeld, geliked of doorgestuurd op Twitter dan platte, stijve boodschappen zonder grappige twist. Zelfs al zijn je grappen niet écht grappig maar zit er wel een humoristische twist in, dan heb je alsnog de kans dat jouw boodschap viral gaat.
Nu moet je bij schokkend materiaal niet meteen denken aan akelige beelden uit oorlogsgebieden die wel eens over sociale netwerken rondzwerven, maar eerder aan campagnes die dichtbij de mens komen en dus ook als schokkend kunnen worden ervaren.
Een voorbeeld van schokkende content die veel bekijks trok op social media, is de campagne van Veilig Internetten. Veilig Internetten startte enkele jaren geleden namelijk online een campagne, waarin men kijkers probeerde te waarschuwen voor internetcriminelen. In plaats van een informatief filmpje te maken met facts en figures over internetcriminelen, koos men ervoor een video te maken van een aantal bedreigende, duistere figuren die jouw foto’s aan het bekijken waren en vervolgens in de auto stapten om naar jouw woonplaats te rijden.
Door jouw persoonlijke gegevens te gebruiken, is het filmpje veel schokkender dan een filmpje met algemene informatie. Nu komen de internetcriminelen namelijk ineens wel heel dichtbij, waardoor jij je gaat afvragen of je online gegevens wel veilig zijn.
Heb je nog wat budget over en wil je dat jouw viral echt viraal gaat? Dan is het instellen van een beloning misschien wel iets voor jou. Als je consumenten beloont omdat ze iets voor je doen (zoals het delen van jouw filmpje, het achterlaten van een reactie, het Retweeten van je Tweet of het liken van een pagina), is de kans veel groter dat ze je zullen helpen.
Beloningen die je consumenten geeft om een bepaalde actie uit te voeren hoeven niet groot of duur te zijn, maar kunnen wel het verschil maken tussen een gewone campagne en een virale campagne.
Door een grappige, schokkende of aan beloning gebonden campagne te lanceren op social media, kan deze gemakkelijk viraal gaan. Zo kun je, zonder al te veel budget te spenderen, een groot bereik en grote online naamsbekendheid creëren.
Waar wacht je nog op? Pak een pen en papier, roep wat creatieve medewerkers bij elkaar en start met jouw viral marketing campagne.
Heb je nog geen kaas gegeten van social media dan is het verstandig om eerst te overwegen om een social media training te volgen. Je leert dan hoe je verschillende kanalen inzet, wat de mogelijkheden zijn en hoe je resultaten kunt doormeten.
Vind je mij een leuke vent? Regelmatig krijgt krijgt Gofunky internetmarketi...
Jij wilt aan de slag gaan met content marketing maar wilt weten welke inform...
Vaak krijg ik de vraag hoe lang een blog moet zijn. In dit blog laat ik zien...
Domeinnamen zijn de fundamenten van je bedrijf. Zorg dus dat je dus ook zelf...
Meer rendement halen uit je site en weten hoe andere specialisten naar je si...
Twitter zakelijk inzetten voor je bedrijf. 7 tips hoe je rendement kunt maken uit Twitter.