10 tips voor succesvol adverteren op Facebook

facebook adverteren

De stijgende populariteit van Facebook zorgt niet alleen voor een stijgend aantal Facebookgebruikers, maar ook voor een stijging in het aantal advertenties op Facebook. Het plaatsen van verschillende soorten advertenties op Facebook is de laatste jaren namelijk in enorme opmars.

Dit omdat Facebook in Nederland alleen al zes miljoen gebruikers heeft, die gemiddeld 15 procent van de tijd die ze aan internetten besteden, op Facebook doorbrengen.

Daarnaast is het bij het plaatsen van Facebook advertenties mogelijk om zeer specifiek te segmenteren op geografische gegevens van een specifieke doelgroep, interesses van een specifieke doelgroep en andere persoonseigenschappen, wat adverteren op Facebook erg aantrekkelijk maakt.

Omdat het adverteren van Facebook een aantrekkelijke en vrij voordelige manier van adverteren is, worden er in dit artikel tien tips gegeven over het succesvol adverteren op Facebook. Op deze manier kun je als ondernemer Facebook zo effectief mogelijk inzetten, voor het beste resultaat.

1. Gebruik meerdere advertenties per campagne

Bij het inrichten van een campagne op Facebook kun je meerdere soorten advertenties inzetten. Het is belangrijk om te experimenteren met de verschillende soorten advertenties die Facebook aanbiedt, zodat je kan uitzoeken welke advertentiesoort het best scoort onder jouw doelgroep.

Zo kun je beginnen met een Facebookcampagne met twee tot drie advertenties, om op deze manier te onderzoeken welke van deze advertenties voor de meeste clicks heeft gezorgd. Let bij het experimenteren met verschillende advertentiesoorten voornamelijk op het CTR (Click Trough Rate) en de conversie. Door verschillende advertentiesoorten te testen en met elkaar te vergelijken, weet je welke advertentiesoort het meest succesvol is geweest op het gebied van CTR en conversie.

Wil je later nog een campagne op Facebook organiseren, dan weet je dat je deze advertentiesoort weer kunt gebruiken en welke advertentiesoort je kan vermijden, omdat deze de vorige keer minder succesvol is geweest.

2. Segmenteer je Facebook doelgroep!

Zoals in de inleiding van dit artikel al werd aangegeven, geeft Facebook adverteerders de mogelijkheid te segmenteren op verschillende kenmerken van je doelgroep. Zo kun je segmenteren op geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, woonplaats, interesses, et cetera. Deze segmentatiemogelijkheden van Facebook maken het mogelijk gerichter te adverteren, waardoor je jouw doelgroep uiteindelijk beter kan bereiken en zo min mogelijk mensen bereikt die eigenlijk niet tot jouw doelgroep horen. Dit maakt het verstandig om gebruik te maken van de segmentatiemogelijkheden die Facebook biedt, om jouw advertentie zo gericht mogelijk in te steken met het beste resultaat tot gevolg. Geen loos bereik onder Facebookgebruikers die niet onder jouw doelgroep horen, maar gericht bereik waarbij je echt jouw primaire doelgroep aanspreekt.

3. Kies een pakkende visual voor je Facebook advertenties

Uit onderzoek blijkt dat 70 procent van de mensen die een advertentie zien op Facebook, bepalen aan de hand van het plaatje of de visual bij de advertentie of men op de advertentie gaat klikken. De overige 20 procent van de Facebookgebruikers laat dit afhangen van de titel en tien procent van de Facebookgebruikers van de tekst in de advertentie zelf. Zoals je ziet, is het voor de meeste Facebookgebruikers dus het plaatje bij de advertentie die bepaalt of men gaat klikken op de advertentie, of niet. Dit maakt het belangrijk een pakkend, aantrekkelijk en kwalitatief hoogwaardig plaatje te kiezen voor jouw advertentie op Facebook.

Door verschillende plaatjes te testen bij verschillende advertentiesoorten (zie tip 1), kom je er al snel achter welk plaatje voor jouw doelgroep het meest aantrekkelijk is.

Daarnaast is het belangrijk regelmatig te wisselen in visuals voor jouw advertenties, want gebruikers van Facebook zijn snel uitgekeken op een advertentie. Als men steeds dezelfde advertentie voorbij ziet komen, met hetzelfde plaatje, is de kans dat men op de advertentie klikt erg klein. Heb je een stijgende frequentie (het aantal keren dat iemand de advertentie gemiddeld heeft gezien), maar daalt de CTR? Dan is het tijd voor een nieuw plaatje. Hoe snel men jouw advertentie zat is en je de visual van jouw advertentie moet aanpassen, is helemaal afhankelijk van je doelgroep. Houd dit dus goed in de gaten.

4. Maak gebruik van positieve mond-tot-mondreclame

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mond-tot-mondreclame erg goed werkt. Dit geldt ook voor een sociaal medium als Facebook. Door op Facebook te tonen welke vrienden van jouw doelgroep jouw pagina al liken, kunnen andere gebruikers over de drempel getrokken worden om de pagina ook te liken. Facebook maakt dit erg gemakkelijk, want als adverteerder kun je bij iedere advertentie aangeven dat deze de likes van vrienden moet tonen.

5. Wil je meer likes? Benader dan eens de vrienden van je fans

De fans, of likers, van jouw Facebookpagina hebben deze niet voor niets geliked: hoogstwaarschijnlijk hebben zij interesse in jouw bedrijf, die diensten die je aanbiedt of de content die je op je pagina plaatst. Nu is het vaak zo dat de vrienden die men op Facebook heeft, dezelfde interesses delen. Dit geldt ook voor de fans van jouw Facebookpagina. Oftewel: de kans dat de vrienden van jouw fans, die ongeveer dezelfde interesses hebben als jouw fans, jouw pagina interessant vinden is erg groot. Dit maakt het aantrekkelijk om de vrienden van je fans te bereiken met jouw advertenties. Gelukkig biedt Facebook de mogelijkheid om vrienden van jouw huidige fans gericht te bereiken, waardoor je dus gericht kan adverteren onder mensen die waarschijnlijk dezelfde interesses hebben als je huidige fans.

6. Ben je een groot adverteerder? Gebruik dan de Facebook Power Editor

Als je een groot adverteerder bent op Facebook, krijg je van Facebook toestemming om de Power Editor te gebruiken bij het inrichten van advertenties op Facebook. De Power Editor is een tool die het opzetten en onderhouden van omvangrijke advertenties op Facebook een stuk gemakkelijker maakt. Zo kun je met de Power Editor snel en gemakkelijk verschillende Facebook campagnes maken, die allemaal in een duidelijk overzicht worden weergegeven en per campagne gemakkelijk te wijzigen zijn, indien nodig.

Op deze manier bespaart de Power Editor van Facebook je veel tijd en wordt het bovendien gemakkelijker om advertenties op Facebook te plaatsen en beheren. Kortom: ben je een groot adverteerder op Facebook en krijg je het aanbod de Power Editor te gaan gebruiken? Dan is dit zeker aan te raden.

7. Gebruik sponsored stories om je community te vergroten

Uiteraard wil je een grotere community op Facebook. Want meer likes op Facebook betekend een groter bereik en welke ondernemer wil dit nu niet? Om meer likes te krijgen op Facebook, zetten veel ondernemers Facebook advertenties in. Echter, veel ondernemers beseffen niet dat advertenties niet alleen goed zijn voor het aantal likes, maar er andersom ook een positief effect waargenomen wordt.

Hoe groter je community op Facebook namelijk is, hoe groter het succes van jouw Facebook campagnes. Want hoe groter je community, hoe groter het aantal mensen dat in aanraking komt met jouw advertentie door gerichte targeting. Voornamelijk de sponsored stories van Facebook zijn erg effectief in het vergroten van de community, waardoor later het plaatsen van andere advertentie alleen maar succesvoller en effectiever wordt door de grootte van je community. Kortom: advertenties zorgen voor meer likes, maar meer likes zorgen op hun beurt weer op betere, meer effectieve advertenties.

8. Geef je advertenties urls

Helaas is het op Facebook lastig om conversies van jouw advertentie te meten. Je kan meten hoeveel bereik je hebt gehad met een specifieke advertentie en je kan meten hoeveel likes je erbij hebt gekregen door een advertentie te plaatsen, maar andere vormen van conversie worden helaas niet gemeten door Facebook. Dit kun je echter gemakkelijk omzeilen door urls aan te maken voor jouw advertenties op Facebook, zodat je deze in Google Analytics helemaal kan analyseren. Dit geeft je meer inzicht in de resultaten van je advertenties, die je later weer kan gebruiken om je volgende campagne op Facebook nog beter in te steken.

Om goede urls te creëren voor jouw Facebook advertenties, kun je een hulpmiddel van Google gebruiken. Deze tool heet de Google URL builder en kan jou helpen goed urls te maken voor jouw advertenties op Facebook.

9. Maak een Facebookrapport in Google Analytics

Als je jouw Facebook advertenties aparte urls hebt gegeven en de resultaten van jouw advertenties in Google Analytics kan analyeren, is het gemakkelijk om ook direct een rapport in Google Analytics te maken van al jouw Facebook advertenties. In dit rapport kun je je inspanningen op Facebook uitzetten tegen het aantal bezoeken, het bouncepercentage en de conversies die je bereikt hebt met je advertentie. Op deze manier kun je nog beter analyseren welke advertenties wel goed hebben gewerkt en welke niet. Op basis van deze informatie kun je gerichter adverteren, bepaalde advertenties aanpassen, advertenties voor in de toekomst schrappen of juist advertenties erbij maken, omdat deze goed hebben gewerkt in het verleden.

10. Blijf experimenteren met Facebook

Facebook is een innovatief bedrijf: men is altijd bezig de mogelijkheden in adverteren op het sociale medium uit te breiden. Zo zijn er weer allerlei nieuwe ontwikkelingen op komst, die adverteren op Facebook nog aantrekkelijker en gemakkelijker moeten maken. Facebook is bijvoorbeeld altijd bezig nieuwe soorten advertenties te ontwikkelen, nieuwe segmentatiemogelijkheden te creëren of nieuwe instellingen te implementeren in de advertentietools van Facebook, die adverteren nog gemakkelijker maken. Houd als ondernemer de mogelijkheden van adverteren op Facebook dan ook nauwlettend in de gaten, want wellicht zit er in de toekomst een interessante nieuwe vorm van adverteren voor jou bij.

Blijf in ieder geval altijd up to date en blijf ook experimenteren met verschillende soorten advertenties (zie ook tip 1), zodat je altijd voor het beste resultaat gaat en jouw budget voor Facebook adverteren goed benut.

Kortom Facebook biedt uitgebreide advertentie mogelijkheden om meer relevante bezoekers naar je website te genereren.

Meer online nieuws?

Lees alle blogs

Hoe online marketing helpt bij strategische beslissingen

Online marketing is meer dan het promoten van de website. Het helpt ook bij ...

10 tips om snel de conversie van je website te verhogen!

De makkelijkste manier om snel meer rendement uit je website te halen is doo...

Content marketing wat levert dat op? Een kijkje in de keuken!

Er wordt veel geschreven over content marketing maar hoe werkt het precies? ...

Leer goede website teksten schrijven in 5 stappen!

Website teksten zijn de slagader van je website. Het goud zit in de tekst! L...

Nieuwe website lanceren? Verwijs je URL's met 301 redirects!

Binnenkort live met je nieuwe website. Een mooi moment, maar zorg wel dat he...

Meer nieuwsbrief lezers? Lees hoe je dat doet!

Nieuwsbrief marketing en de fijne kneepjes van het vak lees in het blog met 7 tips.

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt