Terug naar de basis: Van smartphone naar simpele oldschool telefoon!

Terug naar de basis van marketing

Dit blog gaat over de inzet van online marketing en mijn persoonlijke visie over het digitale tijdperk waarin we leven.

Soms denken bedrijven dat je als online marketeer altijd op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen,  een early adopter bent en social media aan de lopende band gebruikt.

Tuurlijk ben je dat, maar dat wil niet zeggen dat je ook overal in meegaat!

Ook ik ben er redelijk bedreven in, maar ik ben mijzelf gaan afvragen; “Wat voegt het toe aan mijn leven?”. Word ik er zakelijk beter van, hebben mijn klanten er profijt van of verbetert het mijn privé leven.

Hoe wil ik als online marketeer communiceren?

Communicatie is belangrijk bij het runnen van een business. Als online marketeer communiceren we de hele dag, maar doen we het wel op de goede manier? Ik ben gaan kijken hoe ik mijn bedrijf beter kan inrichten en meer rendement kan halen uit de beste kanalen. Je kent het vast wel, de 80/20 regel.

Mijn analyse begon bij mijn smartphone. “Voegt het daadwerkelijk iets toe?”.

Tegenwoordig wordt er min of meer van je verwacht dat je altijd bereikbaar bent en je binnen notime een reactie terug geeft en iedereen je maar via ieder kanaal kan aanschrijven.

Gebruik jij jouw communicatie middelen op een goede manier?

Een tweet via Twitter, een whatsapp berichtje op je smartphone, even een belletje op je mobiel en snel nog even een email erachter aan of je het wel gelezen hebt. Als dat niet werkt dan nog maar een mail via LinkedIN of Facebook. Is dit wel de manier waarop we met elkaar willen communiceren, word je er echt vrolijk van dat je op allerlei manieren te bereiken bent? Hebben deze ontwikkelingen vreugde in het leven gebracht of zaken doen verbeteren?

Mijn antwoord is NEE, het kost alleen maar veel tijd als je overal in meegaat! Tijd die ik liever besteed aan andere zaken zoals het vissen aan de waterkant of nieuwtjes delen met vrienden onder het genot van een kop koffie of biertje.

Na het gebruik van een smartphone zoals de Iphone en mijn laatste telefoon de Samsung Galaxy S4 mini heb ik de keuze gemaakt om te kiezen voor de eenvoud van een simpele telefoon. De John Do is mijn nieuwe communicatie middel!

Terug naar de basis van marketing

Een smartphone is handig en bespaart tijd, altijd je email bij de hand, altijd een agenda om snel een afspraak in te plannen en 24/7 in contact met je hele netwerk. Maar het is ook een verslaving die je veel tijd kost.

Ik ben tot de conclusie gekomen dat het een illusie is dat een smartphone echt zo nodig is. Het kan in sommige gevallen erg makkelijk zijn om even een route te bepalen of snel even een mail tevoorschijn te toveren. Maar altijd in verbinding met het web heeft ook nadelen.

Als purist wil ik helemaal niet altijd bereikbaar zijn! Als ik lekker een dagje aan de waterkant aan het vissen ben wil ik niet mijn zakelijke mail beantwoorden of gestoord worden. En waarom onhandig op een klein schermpje mails versturen als je later op kantoor of thuis achter de computer het ook prima kan? Waarom een routeplanner als ik ook een paar mensen op straat kan aanspreken? Moet alles wel zo snel of kan het best even een paar uur wachten? En bestaat jouw leven uit het kijken naar een scherm?!

In mijn optiek hoeft niet alles snel en wil je helemaal niet altijd iedere minuut van de dag bereikbaar zijn. Even echt tot rust komen betekent ook niet gestoord worden door je telefoon door iedere ring, update of blieb en iedere seconden als tic even op je smartphone kijken.

Terug naar de basis om te onderzoeken of technologie ons leven echt verbeterd

Ik heb besloten om terug te keren naar de basis. Een simpele telefoon te zoeken waar je uitsluitend mee kunt bellen. De keuze is gevallen voor een John Doe. Een telefoon waar je uitsluitend mee kunt bellen en gebeld worden. Sms en Internet zijn verleden tijd want die functies worden niet ondersteund. Een echte kanjer die uitsluitend zijn belangrijkste functie heeft, namelijk bellen en gebeld worden. Dus waar een telefoon ooit voor gemaakt is, weet je nog, vroeger in die goede oude tijd.

Geen frustratie meer met lege telefoons of een brandend gevoel aan je oor

Daarnaast geeft de telefoon weinig straling af en kan deze volgens de makers 3 weken standby staan, zonder dat deze opgeladen moet worden. Bij de Iphone en Samsung Galaxy was dat wel anders want deze hingen dagelijks aan de lader.

Eindelijk weer eens schrijven op papier

Het gevolg is dat er ook geen online agenda meer wordt gebruikt en ik misschien wel weer terugga naar de old school papieren agenda. Wel zal het even wennen worden dat nummers opgeslagen moeten worden in een papieren adresboek want een online opslagruimte voor contacten is er niet.

Bij een simpel en puur leven past in mijn ogen een telefoon met weinig straling, licht in gewicht, voordelig in aanschaf en die zijn basis functie heeft behouden en die niet iedere dag op de lader hoeft!

Wat heeft dit met online marketing te maken?

Als iedereen iets doet of roept wil het nog niet zeggen dat het werkt!

Maar wat heb ik hier aan op online marketing gebied?! Ik hoop dat je ook eens goed nadenkt over de inzet van jouw online marketing strategie. Want er worden jou op dit moment veel diensten verkocht waar JIJ geen profijt van hebt maar uitsluitend jouw leverancier. Vraag je eens af of de dingen waar je mee bezig echt noodzakelijk zijn of slechts een schijn.

Eenvoud in online marketing vergroot je winst

Als je bezig gaat met online marketing is het goed om zaken niet te complex te maken. Wat is het belangrijkste voor jouw website en focus daar op zonder je potentiële klant af te leiden met onbelangrijke zaken.

Verwijder alle ruis en overbodige online marketing technieken en focus je op hetgeen jouw bedrijf daadwerkelijk naar een hoger niveau zal brengen.

Binnenkort zal ik een blog schrijven wat jou ongetwijfeld tot andere inzichten zal brengen.

PS: Sorry klanten dat ik niet meer via tientallen kanalen ben te bereiken en mijn telefoon geen sms of whatsapp ondersteunt. Internet heb ik ook niet meer overal bij de hand.

Meer online nieuws?

Lees alle blogs

6 Email Marketing Trends die JIJ gewoon moet weten!

Waar gaan we heen met email marketing? Oordeel zelf of je nog wel de laatste...

Linkedin gebruiken als bedrijf en zakelijk netwerk? 5 tips!

Wil je meer halen uit je Linkedin contacten of dit netwerk beter zakelijk ge...

10 handige tips bij het adverteren op Facebook

Doe je voordeel met de Facebook advertentie tips. Haal meer uit Facebook adv...

Twitter inzetten als bedrijf of personal brand. Ben jij asociaal?

Twitter is geen hype meer maar een echt business platform. Hoe gebruik jij h...

301 redirects voor gebruikers en zoekmachine marketing

Wijzigen van een website URL? Het belangrijk dat je dit op een goede manier ...

Geld verdienen met alleen zoekmachine marketing (gevaarlijk)

Google levert mij bakken geld op. Zoekmachine marketing en advertising is ee...

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt