Reviews de sleutel tot een succesvolle website

Reviews en online marketing succes

Jouw sleutel tot succes? Reviews, zo veel mogelijk positieve reviews!

Vroeger, lang voor de introductie en groei van het internet en andere massamedia, zag de wereld van reclame en communicatie er heel anders uit.

In de jaren 50 bijvoorbeeld, werd er nauwelijks of zelfs geen gebruik gemaakt van dure massamedia om reclame te maken voor producten en/of diensten, maar vielen bedrijven volledig terug op positieve word-of-mouth.

Had je wasmiddel gekocht en was je hier tevreden over, dan werd dit vaak even kort gemeld tijdens het wekelijkse theekransje met vrienden, familie, buren of kennissen. Overtuigd door jouw positieve verhaal, waren jouw luisteraars dan al vaak bereid hetzelfde wasmiddel eens te proberen. Waren ook zij positief, dan was de kans groot dat dit weer door werd verteld in de sociale kring. Op deze manier ontstond er een soort sneeuwbaleffect, met positieve bedrijfsresultaten tot gevolg.

Tegenwoordig is het lastiger om op deze manier producten of diensten te verkopen. Door het enorme aanbod, is het lastiger om klanten voor jouw merk te winnen. In plaats van enkele wasmiddelen van grote merken, zijn er nu in de gemiddelde supermarkt wel honderden verschillende wasmiddelen te vinden.

Naast het grotere aanbod en het feit dat het lastig is om klanten te winnen, is het tevens moeilijk om klanten positieve verhalen over jouw producten en/of diensten te laten vertellen aan anderen. De oude, traditionele manier van word-of-mouth communicatie is dan ook veranderd, ten opzichte van vroeger. Waar men vroeger tijdens het theekransje met de buren keuvelde over de beste slager in het dorp of de beste wasmiddelen om hardnekkige vlekken te verwijderen, worden deze face-to-face gesprekken nu vervangen door online gesprekken. Online gesprekken in de vorm van reviews, die iedere (on)tevreden consument achter kan laten.

Vroeger en nu

Hoewel de situatie ten opzichte van enkele tientallen jaren geleden zeker veranderd is, is het effect van de positieve word-of-mouth communicatie nog steeds vrijwel hetzelfde. Juist omdat er tegenwoordig een groot aanbod is van producten en diensten, hebben consumenten de behoefte om hun voorkeur of keuze te toetsen bij andere consumenten. Voor men iets koopt, wil men dan ook eerst zeker weten dat deze keuze wordt ondersteund door andere consumenten, die wellicht ervaring hebben met het product of met de dienst die aangeschaft wordt. Om dit te onderzoeken, raadpleegt men de kritische reviews van medeconsumenten.

Dit maakt het belangrijk voor ondernemers om zo veel mogelijk positieve reviews te verzamelen, die twijfelende consumenten over de drempel moeten trekken het product of de dienst aan te schaffen. Hoe je zo veel mogelijk positieve reviews verzamelt, lees je in dit artikel.

Voordelen van reviews

Voor we enkele tips geven over hoe je als ondernemer zo veel mogelijk positieve reviews kan verzamelen bij tevreden klanten, worden eerst de voordelen van positieve reviews kort benadrukt. We maken onderscheid in vier belangrijke voordelen.

1. Feedback uit een review is waardevol

Het is natuurlijk niet leuk om te lezen dat een consument een vervelende ervaring heeft gehad met jouw bedrijf of jouw producten/diensten, maar het is wel een leermoment. Als consumenten reviews invullen, al zijn deze negatief, krijg je directe feedback op jouw producten en dienstverlening. Deze feedback kun je weer meenemen in de toekomst. Bovendien kun je negatieve feedback omzetten in positieve feedback, door contact op te nemen met de consument en het gesprek aan te gaan. Op deze manier kun je een ontevreden klant transformeren in een tevreden klant, die zich gehoord en geholpen voelt door jouw bedrijf.

2. Reviews brengen de doelgroep in kaart

Door consumenten om enkele persoonskenmerken te vragen bij het invullen van reviews, krijg je inzicht in jouw doelgroep. Zo kun je consumenten vragen hun leeftijd, geslacht en woonplaats in te vullen, voor zij een review achter kunnen laten. Op deze manier blijft de consument anoniem, maar heb je wel doelgroepgegevens verzameld die je kan gebruiken in jouw (communicatie)beleid.

3. Logisch: positieve reviews = meer bezoekers

Ook zorgen positieve reviews voor meer bezoekers op jouw website die via zoekmachines binnen komen. Als bezoekers bij het zoeken op een bepaalde zoekopdracht in Google honderden resultaten te zien krijgen, klikken zij al snel op het resultaat met de vijf- of vier-sterren review. Zoekresultaten zonder reviews, vallen minder op en trekken dus minder bezoekers.

4. Reviews stimuleren aankopen

Tot slot kan het prominent tonen van positieve reviews niet alleen leiden tot meer bezoekers op jouw website, maar ook tot meer aankopen. Zo kan een review net dat duwtje in de rug zijn die de twijfelende consument nodig had om over de drempel te stappen en jouw producten/diensten te bestellen. En dit zonder dat je hier iets voor hoeft te doen! En zeg nu zelf, iedere internetondernemer wil meer aankopen.

Wat kun jij doen om meer reviews te krijgen? 5 tips!

Bovenstaande voordelen van reviews zijn natuurlijk erg interessant, maar hoe kun jij als ondernemer profiteren van deze voordelen door reviews te verzamelen? Door onderstaande tips te volgen, verzamel je snel vele positieve reviews van klanten, die ervoor kunnen zorgen dat ook jouw bedrijf kan profiteren van de vele voordelen die positieve reviews bieden. Deze tips zijn zeker niet ingewikkeld, maar vereisen wel de nodige aandacht, tijd en in sommige gevallen investering. Vraag jezelf kritisch af of jij dit ervoor over hebt en ga pas aan de slag met onderstaande tips als je echt dedicated bent.

Tip 1: maak het zo gemakkelijk mogelijk om een review te plaatsen

Om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk klanten positieve reviews gaan schrijven, is het belangrijk dat de drempel van het schrijven van een review zo laag mogelijk is. Zo zijn er namelijk meer consumenten te vinden die bereid iets te vertellen over jouw bedrijf. Een voorbeeld van het lager maken van de drempel voor de consument, is het benaderen van de klant (zodat zij zelf niet hoeven te zoeken naar een mogelijkheid om een review achter te laten) en het zo kort mogelijk maken van een review, zodat dit al binnen enkele minuten gedaan kan worden. Bovendien is het belangrijk om de consument op weg te helpen. Laat duidelijk zien hoeveel sterren de consument aan jouw bedrijf kan geven, hoeveel vakken er ingevuld moeten worden en wat je precies van de consument wilt weten. Tot slot is het verstandig de mogelijkheid te bieden om reviews te schrijven zonder dat de gebruiker hoeft in te loggen. Ook dit maakt het geven van reviews gemakkelijker, wat de drempel voor consumenten verlaagt.

Tip 2: herinner je klanten

Heeft een klant iets bij je besteld? Stuur dan enkele dagen of weken na het versturen van de bestelling een e-mail, om te vragen of de klant een review wil schrijven over het desbetreffende product. Vertel in deze e-mail bovendien wat het voor meerwaarde heeft voor de klant om een review te schrijven, zodat je twijfelende klanten net over de streep kan trekken. Zie voor meer informatie over het informeren van klanten tip 4.

Tip 3: stimuleer je klanten om een review te plaatsen

Sommige klanten geven geen review voor niets: zij hebben een vorm van beloning nodig voor zij bereid zijn een review te geven. Deze vorm van beloning kan korting op een volgende bestelling zijn, of een soort statussymbool op de website. Bijvoorbeeld: als klanten vaak een review hebben gegeven bij Bol.com, krijgen zijn het label ‘expert’. Dit geeft een gevoel van status en erkenning, waardoor klanten gestimuleerd worden vaker reviews te geven. Zijn jouw klanten niet gevoelig voor dit statussymbool? Dan kun je altijd nog spaarpunten uitreiken aan klanten die reviews geven, die later bijvoorbeeld in te leveren zijn tegen kortingen op bestellingen. Zo bevorder je bovendien een eventuele herhalingsaankoop.

Tip 4: informeer je klanten

Het is belangrijk om duidelijk aan te geven wat er met de review wordt gedaan. De consument wil namelijk weten wat het voordeel is voor hem/haar om een review te schrijven. Wordt men gevraagd om reviews te schrijven om anderen te helpen bij de aankoopbeslissing? Leg dit dan duidelijk uit aan de klant. Wordt men gevraagd om reviews te schrijven om de dienstverlening van het bedrijf te verbeteren? Ook dit is het melden waard. Wat de reden ook is om reviews te verzamelen bij klanten: het is belangrijk dit te vermelden, zodat klanten weten waarom zij tijd in jouw bedrijf steken.

Tip 5: maak gebruik van de bedankpagina

Veel ondernemers vergeten dat een simpele bedankpagina klanten ook kan stimuleren een review achter te laten. Een bedankpagina is de gemakkelijkste manier om reviews te verzamelen, omdat deze slechts na de voltooiing van een bestelling toegevoegd hoeft te worden. In plaats van een e-mail te verzenden naar klanten, kun je dus ook gemakkelijk een bedankpagina implementeren in jouw website om reviews te verzamelen. Natuurlijk hebben klanten die op de bedankpagina terecht komen na het voltooien van de bestelling nog niets ontvangen (aangezien zij pas enkele minuten daarvoor besteld hebben), wat het moeilijk maakt om een review te geven. Echter, als klanten al eerder een bestelling hebben gedaan bij jouw bedrijf, kan men alsnog een review geven.

Naast een review voor op je eigen website, kun je klanten op de bedankpagina ook stimuleren een review achter te laten voor een externe website zoals Kieskeurig. Zo worden jouw positieve reviews verspreid over meerdere websites, in plaats van alleen jouw eigen website. Dit maakt het bereik van jouw reviews en tevreden klanten groter.

Maak jij al gebruik van reviews op je website of wil je tips delen om er meer te verkrijgen? Laat het weten via een reactie.

Meer online nieuws?

Lees alle blogs

Linkedin gebruiken als bedrijf en zakelijk netwerk? 5 tips!

Wil je meer halen uit je Linkedin contacten of dit netwerk beter zakelijk ge...

Geld verdienen met alleen zoekmachine marketing (gevaarlijk)

Google levert mij bakken geld op. Zoekmachine marketing en advertising is ee...

10 handige tips bij het adverteren op Facebook

Doe je voordeel met de Facebook advertentie tips. Haal meer uit Facebook adv...

URL of website pagina verwijderen uit Google? Hoe dat je dat?

Het gebeurt iedere marketeer wel eens, er staat een website pagina online di...

Wat is het verschil tussen een Google penalty en algoritme?

Om goed te scoren in Google kun je SEO toepassen. De reden dat jij niet goed...

Content marketing is de bom! Weet jij wel wat het is?

Content marketing wordt veel over geschreven, maar wat is het eigenlijk?

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt