Hoe online marketing helpt bij het maken van strategische beslissingen

Online marketing en input strategie

Online marketing is het promoten van een website of webshop via internet. Als online marketeer zijn we specialist in het optimaliseren van websites, het inzetten van social media, het adverteren in Google en veel meer aspecten om het bereik van het bedrijf via online kanalen te vergroten.

Online marketing is echter veel meer dan het van promoten van een site. Als online marketeer analyseer je ook veel data. Op basis van verschillende statistieken zoals Google Analytics, de Google webmaster tool en vele andere handige software krijg je al snel inzicht in het gedrag van website bezoekers. Deze informatie bevat gegevens die directie of management ook graag zou willen weten om op te kunnen sturen.

Welke online marketing informatie is voor directie interessant om op te sturen?

Als online marketeer kun je verschillende informatie achterhalen dat gebruikt kan worden door directie bij het maken van strategische beslissingen.

Welke prijs moeten we hanteren voor onze producten?

Voor veel bedrijven die producten verkopen is dat een vraag waar goed over nagedacht moet worden. Je wilt namelijk de hoogst mogelijke prijs ontvangen waarbij klanten niet afhaken. Hoe hoog dat bedrag is, is soms moeilijk in te schatten.

In dit geval zou online marketing kunnen ondersteunen om de juiste prijs te achterhalen via de website. De online marketeer zou een pagina kunnen creëren waar het nieuwe product te bestellen is. Deze pagina wordt vervolgens gepromoot via Google AdWords om snel bereik te creëren. Het product wordt gekoppeld aan een offerte pagina of een direct kopen pagina.

Middels een A/B test kan de online marketeer verschillende prijzen testen. Een A/B test is een test die online marketeers gebruiken om verschillende varianten te testen.

De uitkomt van de respons op de verschillende prijzen kan door directie als input worden gebruikt bij het bepalen van een definitieve product prijs.

Wat is de populariteit van ons bedrijf?

Iedere bedrijf heeft tegenwoordig een website, zoniet dan is het verstandig om te overwegen om een nieuwe website te laten bouwen. Als er op internet wordt gezocht naar jouw bedrijf kun je dat meten.

De Google webmaster tool geeft inzicht in zoekwoorden waar jouw website op gevonden wordt. Dit zal dus ook zichtbaar zijn bij het zoeken op bedrijfsnaam.

Op het moment dat een bedrijf bepaalde offline marketing acties lanceert zal dat zichtbaar worden in de Google webmaster tool. Pieken en dalen in de bekendheid van het bedrijf zullen opgemerkt worden.

Als je een periode van enkele maanden selecteert is het mogelijk om te zien of er vaker of minder vaker naar je bedrijf wordt gezocht. Deze informatie geeft inzicht in de bekendheid van het bedrijf en kan signaleren als het bedrijf minder wordt opgezocht. Directie zal de stijgende of dalende bekendheid kunnen koppelen aan genomen beslissingen. Ze kunnen nu verifiëren of eerder genomen stappen zijn geslaagd of mislukt.

Ook kan er gemonitord worden wat er op social media over het bedrijf geschreven wordt. Op deze manier weet je als directie dus altijd welke zaken er spelen bij klanten.

Welke behoefte speelt er in de markt, wat zijn de trends?

Tijden veranderen en daarmee ook de behoefte van klanten. Is jouw product of dienst nog wel in de mode of waar liggen kansen voor jou als bedrijf om op in te spelen. Zijn introducties van de producten van mijn concurrent geslaagd?

Een mooi voorbeeld van vernieuwing in de markt zijn de koffie cups. Als je het mij vraagt zijn deze gelanceerd in december 2009 en was de beste periode december 2013. Al deze informatie is te achterhalen via Google trends.

Hieronder een voorbeeld van interessante informatie over de koffie kups:

Hoe is het gesteld in de reisbranche en wat zijn de beste periodes voor adverteren en campagnes uitrollen. Als je het mij vraagt zijn de meest interessante maanden januari en juli voor de reisbranche. Ik heb geen ervaring in deze markt maar Google trends geeft mij wel aan dat er dan het meest wordt gezocht naar het zoekwoord “vakantie” en “reizen”. Als online marketeer zou ik mijn acties dan ook lanceren rond die periodes.

Hieronder de trends in de reisbranche:

Of misschien wil je wel investeren in Bitcoins. Wel of niet doen?

Wat kunnen we verbeteren aan onze product of diensten?

Door het starten van een blog kun je als bedrijf interactie aangaan en krijg je feedback van klanten. Veel bedrijven vinden dat eng maar als je dicht bij je klanten staat en open staat voor feedback zal dat je bedrijf alleen maar sterker maken.

We leven in een tijd van open communicatie en transparantie. Op het moment dat je een blog gebruikt zul je feedback krijgen en kun je interactie aangaan met je doelgroep. Deze interactie kan handige inzichten geven. Vraag het gewoon aan je klant waar je mee zit.

Niet alleen een blog geeft feedback voor je bedrijf maar wat er op social media wordt gezegd geeft inzicht of klanten tevreden zijn en hoe zij je producten en diensten ervaren.

Gebruik online marketing bij het maken van strategische beslissingen

Zoals je dus ziet kan een online marketeer directie of het management voorzien van handige informatie over de markt.

[Tweet “@directeuren & #managers, gebruik #onlinemarketing bij strategische beslissingen! “]

Doe je het niet dan laat je belangrijke data liggen die je concurrent misschien wel gebruikt.

Heb jij als online marketing specialist nog andere handige data die je gebruikt om inzicht te krijgen in de markt en die jij rapporteert aan de directeur? Laat het ons weten!

Meer online nieuws?

Lees alle blogs

Content marketing wat levert dat op? Een kijkje in de keuken!

Er wordt veel geschreven over content marketing maar hoe werkt het precies? ...

Voorkom welkom op onze website! Online marketing tip!

Je ziet het toch nog wel eens op websites. De welkom tekst. Dit kan echt nie...

Google lanceert vandaag de Elephant Rolo Update

Sinds vandaag is het bekend dat Google en Elephant update heeft gelanceerd e...

WordPress plugins: Geniaal maar voorkom problemen!

WordPress is net Knew. Het is ultra flexibel en je kan er alle kanten mee op...

MasterMind Internetmarketing

In de mastermind internetmarketing bespreken we kansen voor jouw website. We...

Twitter zakelijk inzetten voor je bedrijf? 7 tips!

Twitter zakelijk inzetten voor je bedrijf. 7 tips hoe je rendement kunt maken uit Twitter.

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt