Nog niet zo heel lang geleden (eind januari) stelde Linkedin zijn platform open voor iedereen om berichten te posten. Deze gepubliceerde berichten komen vervolgens bij jouw connecties binnen als notification. Een mooie manier om extra onder de aandacht te komen bij je relaties, maar pas op dat het je niet schaad.
Hoe kun je berichten plaatsen? Heel simpel, log in op je Linkedin account en klik op “publish a post”.
Zoals ik in een eerder blog schreef waarom duplicate content slecht is voor je vindbaarheid, laat ik hier nu concreet zien hoe Linkedin de credits krijgt voor jouw geschreven werk.
Op het moment dat jij een tekst van je eigen website kopieert en die letterlijk plaatst op Linkedin hebben zij het duplicaat van jouw website tekst. Volgens de theorie krijgt een partij waar de tekst het eerst is gepubliceerd en geindexeerd de credits, hoewel het in de praktijk net iets anders gaat.
Omdat grote dominante partijen als Linkedin een zeer krachtig en autoritair domein hebben kunnen ze jouw website overtreffen. De credits voor de content gaan naar Linkedin, ondanks dat jij auteur bent. Je bent het bokje!
Als je toch onder de aandacht wilt komen bij je Linkedin volgers kun je onderstaande advies punten lezen om schade enigzins te beperken.
Publiceren op externe websites is geen enkel probleem als je het technisch netjes afhandelt. Met technisch afhandelen bedoel ik de canonical tag die daarvoor in het leven is geroepen. Dit is een code in de broncode van de website pagina die Google vertelt waar de orginele tekst staat. Het is dan voor Google zo klaar als een klontje wie de eigenaar van de tekst is. Als de canonical tag naar jouw website verwijst heb je niets te vrezen met duplicate content.
Linkedin is echter sluw en gebruikt ook een canonical tag, echter verwijzen ze daarmee naar het bericht op hun eigen website waarmee ze dus tegen Google zeggen dat zij het origineel hebben. Daarmee stelen ze min of meer jouw content en maken ze het Google lastig om de eigenaar van de content te achterhalen.
Omdat dit nog maar zeer recent is zal de toekomst nog moeten uitwijzen hoe Google dit gaat afhandelen. Gaan ze Linkedin benadelen voor alle duplicate content, ben jij het bokje omdat Linkedin jouw website overtreft, gaat Google werken met een auteur rank of laat Linkedin jouw straks netjes een canonical tag plaatsen naar het originele bericht?
Hieronder een voorbeeld uit de broncode van Linkedin van mijn eigen post, waarin Linkedin de canonical tag verwijst naar zijn eigen site:
<link rel=”canonical” href=”https://www.linkedin.com/pulse/seo-voor-en-nadelen-van-exact-match-domeinnamen-emd-vincent-de-vlugt”/><link rel=”stylesheet“
De toekomst zal het uitwijzen, maar je weet nu dus dat het plaatsen van Linkedin posts op dit moment niet zonder gevaar is.
Binnenkort live met je nieuwe website. Een mooi moment, maar zorg wel dat he...
Online marketing is meer dan het promoten van de website. Het helpt ook bij ...
Ik heb wel vaker getwijfeld, maar het is nu echt tijd om te leren programmer...
Meer bezoekers naar je platform of website. Kijk eens naar de mogelijkheden van notifications.
Content marketing wordt veel over geschreven, maar wat is het eigenlijk?
Wil je SEO goed aanpakken dan is het essentieel dat je dagelijks je zoekwoor...