Waarom Linkedin posts jouw website slechter vindbaar maken!

duplicate content door Linkedin post

Nog niet zo heel lang geleden (eind januari) stelde Linkedin zijn platform open voor iedereen om berichten te posten. Deze gepubliceerde berichten komen vervolgens bij jouw connecties binnen als notification. Een mooie manier om extra onder de aandacht te komen bij je relaties, maar pas op dat het je niet schaad.

Hoe kun je berichten plaatsen? Heel simpel, log in op je Linkedin account en klik op “publish a post”.

berichten delen op Linkedin

Linkedin of jij: Wie creëert duplicate content?

Zoals ik in een eerder blog schreef waarom duplicate content slecht is voor je vindbaarheid, laat ik hier nu concreet zien hoe Linkedin de credits krijgt voor jouw geschreven werk.

Op het moment dat jij een tekst van je eigen website kopieert en die letterlijk plaatst op Linkedin hebben zij het duplicaat van jouw website tekst. Volgens de theorie krijgt een partij waar de tekst het eerst is gepubliceerd en geindexeerd de credits, hoewel het in de praktijk net iets anders gaat.

Omdat grote dominante partijen als Linkedin een zeer krachtig en autoritair domein hebben kunnen ze jouw website overtreffen. De credits voor de content gaan naar Linkedin, ondanks dat jij auteur bent. Je bent het bokje!

Hoe kan ik dan toch posten op Linkedin zonder dat het nadelige gevolgen heeft?

Als je toch onder de aandacht wilt komen bij je Linkedin volgers kun je onderstaande advies punten lezen om schade enigzins te beperken.

  1. Zorg dat je content eerst op je eigen website is geïndexeerd, zodat Google in zijn index heeft staan dat jij de eerste was met de tekst.
  2. Herschrijf de content die je plaatst op Linkedin. Een tijdrovende klus, maar dan speel je op save omdat het dan unieke teksten zijn.
  3. Verwijs in de post naar jouw orginele bericht in de hoop dat Google daardoor jouw toch de credits geeft
  4. Plaats vandaag en verwijder het later. Zelf publiceer ik ook berichten op Linkedin. Ik zal deze na enige tijd weer verwijderen van Linkedin, waardoor er uitsluitend mijn eigen content overblijft. Op deze manier heb ik op korte termijn kunnen profiteren van het bereik van Linkedin, maar blijf ik via mijn eigen site traffic uit Google genereren op lange termijn, omdat daar nog exclusief de content staat vermeld.

Hoe zou het technisch netjes afgehandeld moeten worden?

Publiceren op externe websites is geen enkel probleem als je het technisch netjes afhandelt. Met technisch afhandelen bedoel ik de canonical tag die daarvoor in het leven is geroepen. Dit is een code in de broncode van de website pagina die Google vertelt waar de orginele tekst staat. Het is dan voor Google zo klaar als een klontje wie de eigenaar van de tekst is. Als de canonical tag naar jouw website verwijst heb je niets te vrezen met duplicate content.

Linkedin is echter sluw en gebruikt ook een canonical tag, echter verwijzen ze daarmee naar het bericht op hun eigen website waarmee ze dus tegen Google zeggen dat zij het origineel hebben. Daarmee stelen ze min of meer jouw content en maken ze het Google lastig om de eigenaar van de content te achterhalen.

Omdat dit nog maar zeer recent is zal de toekomst nog moeten uitwijzen hoe Google dit gaat afhandelen. Gaan ze Linkedin benadelen voor alle duplicate content, ben jij het bokje omdat Linkedin jouw website overtreft, gaat Google werken met een auteur rank of laat Linkedin jouw straks netjes een canonical tag plaatsen naar het originele bericht?

Hieronder een voorbeeld uit de broncode van Linkedin van mijn eigen post, waarin Linkedin de canonical tag verwijst naar zijn eigen site:

<link rel=”canonicalhref=”https://www.linkedin.com/pulse/seo-voor-en-nadelen-van-exact-match-domeinnamen-emd-vincent-de-vlugt”/><link rel=”stylesheet

De toekomst zal het uitwijzen, maar je weet nu dus dat het plaatsen van Linkedin posts op dit moment niet zonder gevaar is.

Meer online nieuws?

Lees alle blogs

Google Analytics als input voor sales (1 Handige tip)

Wil je meer verkopen? Tuurlijk wil je dat, lees daarom deze Google Analytics...

Welke informatie delen met content marketing? Handige tips!

Jij wilt aan de slag gaan met content marketing maar wilt weten welke inform...

Webshop verbeteren? Tips voor meer klanten + extra omzet!

Haal extra rendement halen uit je webshop! Lees de tips hoe je het vertrouwe...

VIDEO: Website of webshop overzetten op SSL / HTTPS? De voordelen van een beveiligde verbinding!

Mmm lekker enthousiast als ik “Google” zeg op 2.56 of springt het https ...

Blog starten? Jazeker! 10 goede redenen Waarom

Bloggen een tijdverspilling? Mis! Een blog starten levert je vele voordelen ...

De 5 grootste oerstomme SEO fouten en blunders!

Ja ook in de online marketing worden stomme fouten gemaakt. Lees de grootste...

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt