Google Mobile Update: De sigaar?

opgepast met Google mobile update

De laatste tijd wordt er steeds meer geschreven over een nieuwe Google update omtrent mobiele websites die op 21 april wordt gelanceerd.

Websites die niet mobiel vriendelijk zijn, zouden lager komen te staan in de Google ranking. Het is voor jou belangrijk om te weten wat hiervan de gevolgen zijn, zodat je objectief kunt beoordelen of het verstandig is om te starten met een nieuwe mobiele of responsive website.

Lees dit blog waarin ik uitleg hoe jij kunt onderzoeken in welke mate de algoritme update voor jou van toepassing is. Moet je volgens de account manager van het zoekmachine marketing bureau direct starten met een nieuwe website of kun jij nog even chillen als een baas?!

Google update voor mobiel wat speelt er in zoekmachine marketing land?

Mensen gebruiken steeds vaker hun mobiel ter vervanging van de laptop of desktop

In een wereld waarbij de mobiele telefoon een steeds grotere rol speelt heeft ook invloed op het gedrag van jouw websites bezoekers. In een tijd dat websites nog uitsluitend werden bekeken via een desktop is voorbij.

Mensen Googelen op hun mobiel in de meest vreemde situaties. Zo zijn er mensen die de mobiel pakken tijdens het dineren met hun relatie, tijdens het wakker worden in de ochtend of tijdens het eerste toilet bezoek. Kortom, de mobiel is niet meer weg te denken.

Google wil gebruikers de beste resultaten leveren: Mobiele sites voor mobiele gebruikers zijn daar het antwoord op!

Zoals ik al eerder in mijn blog heb beschreven wil Google de beste resultaten leveren aan zijn gebruikers. Een zoekresultaat met een website die amper opent op een mobiele telefoon levert Google een slechte reputatie op. Om deze reden wil Google zijn mobiele gebruikers het liefst de beste ervaring geven door hen uitsluitend websites te tonen die mobiel vriendelijk zijn.

Google zal mobiele website hoger tonen in de resultaten

Om deze reden lanceert Google op 21 april een algoritme update die volgens Google een grote invloed zal hebben op websites die niet mobiel vriendelijk zijn ingericht. Kortom is je websites niet mobiel vriendelijk dan ben je de klos, althans daarvan probeert de account manager van het zoekmachine marketing bureau jou te overtuigen om een nieuwe sites te kunnen verkopen.

Wil je weten of jouw website mobiel vriendelijk is, doe dan de test met de Google mobiele website test.

Waar moet je op letten of een mobiele website voor jou ook noodzakelijk is?

Om te bepalen of jij voor je bedrijf ook een mobiele website nodig hebt dien je op een aantal zaken te letten:

Welk deel van jouw totale websites bezoekers komt binnen op mobiel?

Via Google Analytics achterhaal je snel welk deel van jouw website bezoekers je site bezoeken via een mobiel. In de afbeelding hieronder zie je hoe jij zelf kunt achterhalen welk percentage dat is voor jouw website.

Website bezoekers via mobiel Google analytics

In het voorbeeld hierboven zie je dus dat een aanzienlijk deel voor deze website binnenkomt via mobiel (bijna 40%). Voor deze website is de afweging snel gemaakt, je wilt hen immers graag een goede gebruikers ervaring geven.

Welk deel van mijn mobiele website bezoekers komt binnen via de Google zoekmachine (organic)

Naast het totale mobiele verkeer wil je weten welk deel van je bezoekers uit de zoekmachine via een mobiel binnenkomt (organisch verkeer). Dit kan namelijk sterk varieren omdat mobiele website bezoekers direct de URL kunnen intypen of via het Google zoekveld. De afbeelding hieronder geeft aan hoe je in Google Analytics kunt filteren en welk deel van jouw mobiele bezoekers via de Google zoekmachine op je site komt. De nieuwe algoritme update zal voor dit zoekverkeer van toepassing zijn!

Mobiele website bezoekers uit Google

Als je klik op “bron/medium” moet je klikken op Google / organic. Dit betreffen uitsluitend de bezoekers die zoeken in de zoekmachine. Vervolgens filter je via de secundaire dimensie op “apparaatcategorie” welk deel van die organische bezoekers mobiele website bezoekers zijn. Dit is het deel waar je naar moet kijken dat betrekking heeft op de nieuwe Google mobile update.

Je ziet in de tweede afbeelding nog maar 2611 bezoekers overblijven terwijl er in de eerste afbeelding 6757 bezoekers werden getoond. Dit heeft er dus mee te maken omdat we in de tweede afbeelding uitsluitend het mobiele verkeer uit Google hebben gefilterd en in de eerste afbeelding hebben gekeken naar al het mobiele website verkeer.

Via welke zoekopdrachten komen die bezoekers binnen?

Een volgende stap is om te achterhalen wat de zoek intentie is van de zoekopdracht.

Een lage positie in Google heeft betrekking op mobiele zoekopdrachten in de zoekmachine door gebruikers op non branded zoekopdrachten. We willen nu dus achterhalen op welke zoekwoorden je website bezoekers zoeken.

Branded search zoekopdrachten via de mobiele telefoon

Onthoud dat Google de beste resultaten wil leveren. Op het moment dat al die zoekopdrachten via de mobiel in Google jouw bedrijfsnaam betreffen zoeken ze echt jouw bedrijf. Het is Google dan aan te raden jouw website ook te tonen. Anders worden zoekers niet echt vrolijk als ze jouw bedrijf niet kunnen vinden in Google maar wel in Bing of Yahoo. Een mobiel vriendelijke website of niet, voor zoekopdrachten op jouw bedrijfsnaam (ook wel branded search genoemd) zal Google je blijven tonen.

Zoekopdracht via de mobiele telefoon die niet bedrijfsnaam gerelateerd zijn

Een hele andere zoekopdracht is een zoekopdracht op een woord dat niets met je bedrijf heeft te maken. Een woord waar jij graag op gevonden wilt worden. Nu komen we op de kern van de algoritme update voor mobiele website. Nu is het aan Google welke website het wil tonen aan zijn gebruikers. Als de zoekmachine mag kiezen zullen zij vanaf 21 april de voorkeur geven aan websites die zijn geoptimaliseerd voor mobiel. Ben jij dat niet, dan ben je in dit voorbeeld wel echt de sigaar. Mobiele website zullen dan de voorrang krijgen. Ook logisch want deze zijn veel beter leesbaar voor website bezoekers, dus helemaal niet zo gek dat Google dit doet.

Wat is de zoekintentie van jouw mobiele website bezoekers?

Het is dus van belang om de achterhalen welke zoekopdrachten jouw website bezoekers uitvoeren. Branded search of niet bedrijfsnaam gerelateerde zoekopdrachten. Komt het gros binnen op non branded zoekopdrachten dan zou ik maar heel snel opschieten en voor 21 april een mobiele website lanceren anders kun je wel eens een groot deel van je traffic kwijtraken.

Hoe kan ik achterhalen voor welke mobiele zoekopdrachten mijn site word geïndexeerd?

Vroeger kon je in Google Analytics zien voor welke zoekopdrachten je bezoekers binnenkwamen. Dit is nu niet meer mogelijk in GA maar wel via een kleine omweg ;-).

Je wilt nu achterhalen welk deel van je organische verkeer non branded search bevat. Indien het gros binnenkomt op de homepage zal het vaak branded zoekopdrachten betreffen. Komt een groot deel binnen op je landingspagina’s, dan zullen het non branded zoekopdrachten betreffen. Voor deze laatste groep is de Google update 100% zeker van toepassing. Indien je veel bezoekers op je website krijgt van de laatste groep zul je beslist over moeten op een mobiele website of responsive website.

Achterhaal de specifieke zoekwoorden via de Google webmaster tool

Dit doe je eenvoudig door in te loggen op de Google Webmaster tool. Vervolgens filter je op mobiele zoekopdrachten. Je ziet nu de zoekwoorden waar je site voor wordt getoond en of dit branded searches zijn of niet bedrijfsnaam gerelateerde zoekopdrachten. Nogmaals voor de laatste groep heeft de Google algoritme update betrekking.

Hieronder de afbeelding hoe het inzicht ziet:

Mobiele zoekwoorden in Google organic

Vanwege de privacy van de klant zijn de zoekwoorden gefilterd. In de geblurde resultaten zie je jouw bedrijfsnaam terug of een niet bedrijfsnaam gerelateerde zoekopdracht. Word je site veel geïndexeerd en gevonden voor niet bedrijfsnaam gerelateerde zoekopdrachten dan is het verstandig om een responsive of mobiele website te overwegen.

Let op dat je wel de filter op mobiel zet, zodat je uitsluitend de zoekwoorden te zien krijgt die zijn gedaan via een mobiele telefoon.

Gebruik ook je logisch verstand om een goede keuze te maken!

Afhankelijk van de branche waarin je zit, kun je met logisch verstand al snel een goede keuze maken of jij straks de pineut bent. Veel b2b bedrijven met complexe producten ontvangen vaak het overgrote deel van het website verkeer via desktop bezoekers. Dit omdat jouw klant achter zijn pc zal oriënteren met offertes, omdat dit veel efficiënter is dan een klein schermpje. Zoekopdrachten op bedrijfsnaam zullen vaak zijn om even snel het adres of de contactgegevens te achterhalen. De nieuwe update zal hier dus niet veel invloed op hebben.

Heb je een pizzeria of shoarma tent dan is een responsive website of mobiele website zeker een aanrader omdat veel potentiële klanten tijdens etenstijd in de stad even snel op de mobiel zullen Googelen waar ze in de stad pizza of shoarma kunnen eten. Je wilt dan wel gevonden worden en een goede ervaring leveren. Een mobiele website is voor dit soort bedrijven essentieel!

Is deze update dus überhaupt wel voor jou van toepassing?! Het is namelijk nog maar de vraag of Google niet mobiele websites uitsluitend lager zal plaatsen voor mobiele zoekopdrachten of ook voor desktop zoekopdrachten in Google. Dit zal snel duidelijk zijn na de release.

Ben je toe aan een nieuwe website dan is dit natuurlijk de tijd om te zorgen dat je site direct mobiel vriendelijk wordt gemaakt!

Door je zoekwoorden in Google te monitoren weet je direct of je bent gestegen of gedaald na de update op 21 april.

Wil je dat ik jou adviseer bij het maken van een goede keuze of de bouw van je nieuwe mobiele website? Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Meer online nieuws?

Lees alle blogs

Marketeer & Blind staren op de bounce rate? PAS OP!

De website bounce rate is voor sommige webmasters een magisch getal maar ken...

Online marketing uitbesteden? Succes gegarandeerd!

Gofunky internetmarketing heeft 8 jaar ervaring als full service internetbur...

En toen stond het kamermeisje ineens in mijn hotel kamer?! Hotel Usability Fout in de praktijk!

Usability: Dit hotel dacht even slim te zijn, maar maakte hier een fout! Op ...

AdWords beheren als Russian Roullete? Ken de gevaren!

Wil je aan de slag met Google Adwords of beheer je al campagnes, zorg dat je...

Geld verdienen met AdSense of affiliate marketing?

Geld verdienen met je website? Wat levert snel geld op? We vergelijken AdSen...

Content marketing wat levert dat op? Een kijkje in de keuken!

Er wordt veel geschreven over content marketing maar hoe werkt het precies? ...

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt