Email marketing: 9 tips voor een hoger doorklikpercentage

Beste tijd versturen nieuwsbrief

In de vorige twee blogberichten die in het kader stonden van e-mailmarketing, beschreven we enkele belangrijke trends in de branche waar e-mailmarketeers rekening mee moeten houden en behandelden we enkele tips om het openingspercentage van een e-mail nieuwsbrief te verhogen . Omdat e-mailmarketing een belangrijk en interessant onderwerp is binnen het overkoepelende vakgebied marketing, wordt er nog een blogbericht besteed aan dit onderwerp.

In dit artikel lees je hoe je het doorklikpercentage van jouw e-mail nieuwsbrief kan verhogen. Let op: het doorklikpercentage van een nieuwsbrief is iets anders dan het openingspercentage, een verschijnsel waar we in de vorige blogpost aandacht aan hebben besteed. Het openingspercentage is namelijk het percentage van het totale aantal ontvangers van jouw nieuwsbrief die jouw nieuwsbrief daadwerkelijk opent (en dus niet ongeopend naar de prullenbak verplaatst). Het doorklikpercentage is het percentage van het totale aantal ontvangers dat niet alleen jouw nieuwsbrief opent, maar ook doorklikt naar links in de nieuwsbrief (bijvoorbeeld naar de website, naar actiepagina’s of naar andere externe urls).

Hoe je dit percentage verhoogt voor betere resultaten en een effectieve nieuwsbrief die doelen bereikt, lees je in onderstaande tips.

Tip 1: maak je e-mail nieuwsbrieven zo persoonlijk mogelijk

Persoonlijke e-mails verleiden ontvangers sneller tot het openen van e-mails dan bulkmails die uitstralen dat deze zijn verzonden met een weinig persoonlijk adressenbestand. Overigens betekent het personaliseren van e-mails niet alleen dat persoonsgegevens van de ontvanger in de mail worden overgenomen, maar ook dat de mail op het juiste moment wordt verzonden, bijvoorbeeld na het voltooien van een bepaalde actie of het aanbreken van een specifieke datum, zoals de verjaardag van de ontvanger. E-mail nieuwsbrieven die inspelen op dit soort gebeurtenissen, worden event-driven e-mails genoemd.

Event-driven e-mails worden vaak verzonden op basis van een actie van de ontvanger, zoals het bestellen van een product of het aanmelden voor de nieuwsbrief. Ook worden event-driven e-mails vaak gebruikt bij verjaardagen van klanten.

Omdat je event-driven e-mails verstuurt op een relevant moment voor ontvangers, is het rendement van de nieuwsbrief hoger dan wanneer de nieuwsbrief verstuurd wordt op een willekeurig moment. Uit onderzoek blijkt dat het doorklikpercentage van event-driven e-mails vaak twee keer zo hoog ligt als bij gewone nieuwsbrieven, die op willekeurige momenten worden verzonden.

Tip 2: optimaliseer je e-mailcampagne voor mobiele lezers

Steeds meer consumenten lezen hun e-mails op hun mobiele telefoon. Niet alleen persoonlijke en zakelijke mails worden steeds vaker op deze manier geopend en gelezen, ook e-mail nieuwsbrieven hebben steeds meer mobiele lezers. Door het stijgende aantal mobiele lezers is het van groot belang e-mailcampagnes te optimaliseren voor mobiele gebruikers.

Dit wil zeggen dat e-mail nieuwsbrieven een responsive design moeten bevatten, waardoor deze op de juiste manier getoond worden op mobiele telefoons. Ook kun je ervoor kiezen afbeeldingen weg te laten vallen en kolommen onder elkaar te zetten voor mobiele lezers, zodat ontvangers niet in hoeven te zoomen bij het lezen van jouw e-mail nieuwsbrief en men direct ziet waar je e-mail over gaat.

Tip 3: geef afbeeldingen geen cruciale rol

Beeldgebruik is belangrijk, zeker bij online communicatie. Omdat het lezen van lange teksten op beeldschermen als onprettig wordt ervaren, is het belangrijk dat er veel afbeeldingen in content worden gebruikt om de boodschap goed over te brengen. Echter, bij e-mailmarketing ligt dit net iets anders. In veel e-mail programma’s, zoals Outlook, Gmail en Apple Mail, worden afbeeldingen namelijk pas getoond als de ontvanger het downloaden van deze afbeeldingen handmatig activeert. In de praktijk betekent dit dat een groot deel van de ontvangers van jouw e-mail nieuwsbrief, de nieuwsbrief leest zonder afbeeldingen.

Als je jouw afbeeldingen een cruciale rol geeft in je nieuwsbrief, bijvoorbeeld door belangrijke call-to-actions in de afbeeldingen te implementeren, zal een groot deel van jouw ontvangers deze belangrijke boodschap dus niet ontvangen.

Gebruik daarom geen afbeeldingen om jouw call-to-actions naar voren te brengen (zoals buttons of opvallende knoppen), maar maak liever gebruik van tabellen om jouw call-to-actions te tonen. In dit geval kunnen de ontvangers van je nieuwsbrief de call-to-actions direct lezen, zonder dat ze iets moeten downloaden.

Tip 4: gebruik je toch afbeeldingen? Gebruik dan alternatieve teksten

Dat je afbeeldingen geen cruciale rol in jouw nieuwsbrief moet geven blijkt uit tip drie, maar als je toch afbeeldingen wilt gebruiken in jouw nieuwsbrief (bijvoorbeeld ter ondersteuning van de tekst), is het belangrijk dat je deze afbeeldingen verrijkt met alternatieve teksten.

Alternatieve teksten zijn de teksten die worden weergegeven als de afbeeldingen niet worden getoond. Door alternatieve teksten te gebruiken, kunnen ontvangers van jouw nieuwsbrief toch beoordelen waar de nieuwsbrief over gaat, zonder dat men hiervoor de afbeeldingen in je nieuwsbrief moet downloaden. Zo kan een goede alternatieve tekst ervoor zorgen dat ontvangers geprikkeld worden om door te klikken, zelfs zonder afbeelding.

Tip 5: less is more

Zoals al eerder vermeld bij tip drie, wordt het als onprettig ervaren door consumenten om lange teksten te lezen op een beeldscherm. Daar komt nog bij dat veel consumenten helemaal geen behoefte hebben aan het lezen van langdradige teksten, maar juist graag korte en krachtige teksten lezen waar direct de boodschap uit springt. Als je rekening wilt houden met deze twee feiten, moet je korte, eenvoudig te begrijpen teksten schrijven die ontvangers van jouw nieuwsbrief verleiden om de tekst door te lezen. Ook is het belangrijk snel jouw belangrijkste boodschap over te brengen in de teksten die je in je nieuwsbrief gebruikt, zodat ontvangers niet afhaken bij het lezen van lange introductieteksten, maar direct weten waar het over gaat.

Onthoud bij het schrijven van teksten deze wereldberoemde oneliner: less is more. Hoe minder zinnen je nodig hebt om lezers van jouw nieuwsbrief te overtuigen om verder te klikken, hoe beter.

Tip 6: informeer de ontvanger over de voordelen van doorklikken

Ontvangers van jouw nieuwsbrief gaan niet doorklikken als er geen direct voordeel voor hen aan verbonden zit. Maak daarom aan de ontvangers van je nieuwsbrief direct duidelijk welk voordeel doorklikken voor hen heeft.

Hierbij moet je niet alleen de vraag beantwoorden waarom men moet doorklikken, maar ook wat ontvangers te wachten staat als men doorklikt. Op de laatste vraag kun je gemakkelijk antwoord geven door woorden te gebruiken in je links die ontvangers iets vertellen over de onderliggende pagina. Plaats dus geen links met teksten als ‘klik hier’, maar gebruik woorden in je links als ‘hier leest u alle actievoorwaarden van actie X’. Dit schept duidelijkheid voor de ontvanger, aangezien men nu weet wat men te wachten staat bij het klikken op de link.

Tip 7: verleid je ontvangers

Naast het benoemen van voordelen waar klanten van kunnen profiteren als zij op een link klikken, kun je de ontvangers van je nieuwsbrief ook op een andere manier verleiden om op een link te klikken. Het verleiden van de ontvangers van je nieuwsbrief om verder te lezen, doe je door in de nieuwsbrief zelf goede, pakkende introducties te geven die ontvangers nieuwsgierig moeten maken, maar niet direct alles weg te geven. Op deze manier maak je lezers nieuwsgierig met de tekst in de nieuwsbrief zelf, maar omdat je niet alles weggeeft blijft deze nieuwsgierigheid hangen. Men is dan sneller geneigd om op de link te klikken.

Het verleiden van je lezers kun je onder andere doen door een zin te starten in de nieuwsbrief, maar deze niet af te maken, of door een vraag te stellen en deze te beantwoorden in de tekst achter de link.

Tip 8: overtuig de ontvangers van je nieuwsbrief deze te delen

Als consumenten een nieuwsbrief toegestuurd krijgen van een bekende, is de kans veel groter dat zij deze lezen (en links doorklikken) dan wanneer de nieuwsbrief wordt verzonden door een bedrijf.

Daarom is het belangrijk dat jouw nieuwsbrief gemakkelijk deelbaar is, zodat het delen van jouw nieuwsbrief laagdrempelig blijft. Het deelbaar maken van jouw nieuwsbrief kun je doen door social media buttons in je nieuwsbrief te implementeren, zodat ontvangers jouw nieuwsbrief kunnen delen op Facebook, Twitter of LinkedIn met hun sociale of zakelijke netwerk. Als men dit doet, stijgt niet alleen het bereik, maar ook het doorklikpercentage van jouw nieuwsbrief.

Tip 9: wacht resultaat rustig af

Heb je een e-mailcampagne verstuurd die voornamelijk gericht is op verkoop? Verwacht dan niet te snel resultaat. Het duurt namelijk even voor de ontvangers van jouw nieuwsbrief bereid zijn een product aan te schaffen door te klikken op links in jouw nieuwsbrief. Men moet namelijk eerst het koopproces doorlopen, waarbij het opdoen van informatie een grote rol speelt.

Om de ontvangers van je nieuwsbrief over de streep te trekken een bepaald product aan te schaffen, kun je ze tegemoet komen door een landingspagina met meer informatie te creëren, die te bereiken is via een link in de nieuwsbrief. Op deze pagina geef je alle benodigde productinformatie, maar probeer je klanten ondertussen ook te overtuigen het product aan te schaffen. Zo kun je op de informatieve landingspagina weer een link plaatsen naar de verkoop- of bestelpagina, om het koopproces positief te beïnvloeden. Dit vergroot niet alleen je verkoop, maar ook zeker het doorklikpercentage van je nieuwsbrief. Kortom: bombardeer ontvangers van je nieuwsbrief niet direct met verkooppraatjes en bestelpagina’s, maar zorg er eerst voor dat ontvangers op hun gemak geïnformeerd kunnen worden over een product op een informatieve landingspagina. Na het lezen van deze informatie, kan men dan alsnog het product bestellen.

Nu heb je een aantal handige tips gelezen en sta je op het punt om deze te verzenden. In het blog over het beste tijdstip om een nieuwsbrief te verzenden geven je nog een aantal tips waar je op kunt letten.

Meer online nieuws?

Lees alle blogs

Leren programmeren als online marketing specialist?

Ik heb wel vaker getwijfeld, maar het is nu echt tijd om te leren programmer...

Actieve Instagrammer? Vanaf vandaag verlies JIJ bereik door een Instagram notification update!

Ben je actief op Instagram en heb je al je tijd en energie gestopt in de pro...

Grote bedrijven gaan verliezen! Ze hebben jouw persoonlijkheid nodig!

De wereld met digitale media verandert snel. Dankzij kanalen als Facebook, T...

Succesvol online business, bedrijf of platform opzetten!

Wil je ook online ondernemer worden? Handige Tips om de kans van slagen te v...

Leer goede website teksten schrijven in 5 stappen!

Website teksten zijn de slagader van je website. Het goud zit in de tekst! L...

Social Media Zakelijk Inzetten: Tips & Trics voor je bedrijf!

Yes! Je bedrijf zet de stap richting social media. Wij geven je graag een du...

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt