Hoe een blog succesvol maken?

bloggen is zaaien voordat je kunt oogsten

Bloggen wordt steeds vaker gedaan door bedrijven, waarbij zij zoeken naar de juiste vorm. Krampachtig worden de eerste blogs berichten geschreven in een formeel taalgebruik en met deftige woorden, want daar denken ze indruk mee te maken.

Dan rijst de vraag na enkele maanden waarom het blog nog geen succes is geworden?!
Reden: De meeste ondernemers bloggen om te halen, echter is bloggen meer geven.

Hoe maak ik van mijn blog een succes?

Om een succes van je blog te maken zul je kennis moeten delen en veel meer moeten geven. Niet krampachtig kennis achterhouden, want dat werkt niet. We leven in een tijd waar informatie vrij toegankelijk is. Wie zaait zal oosten en als jij de kennis niet geeft doet je concurrent het wel.

In mijn optiek kun jij beter diegene zijn die zijn doelgroep onderwijst dan dat je concurrent dat doet. Wees de expert binnen jouw vakgebied!

Maar kennis bloggen kost mij dan toch geld en klanten?

Ja dat klopt. Een deel van je doelgroep zal nu inderdaad zelf aan de slag gaan, omdat zij denken het trucje te snappen dankzij jouw tips. Deze mensen zijn je dankbaar, dat jij hen hebt geholpen zonder dat ze het een cent heeft gekost. Nu baal je misschien, maar je moet je afvragen of je ooit een cent had verdiend aan deze klant die toch alles zelf wil doen.

Segmenteer je klanten

Als je echt als expert los gaat en al je kennis weggeeft zonder er direct iets voor te vragen, zul je heel veel mensen helpen zonder dat je daar direct geld aan verdiend.

Dat voelt raar voor ondernemers, want als je werk levert krijg je daar normaal gesproken een vergoeding voor terug. Bij een blog werkt het net iets anders. Jij schrijft bijvoorbeeld een goed artikel waarin je uitleg geeft over een bepaalde problematiek of een verandering in de markt. Deze kennis is na publicering toegankelijk voor iedereen die jouw zakelijk blog bezoekt. Als iemand die kennis zelf toepast kost het je ook niet iets op de tijd van het schrijven van een blog na dan.

De doe-het-zelver klant

Dit is een website bezoeker die op zoek is naar kennis om vervolgens zelf zijn probleem op te lossen. Een bezoeker waar jij zelden wat aan zult verdienen. Deze website bezoeker kan je echter wel helpen met geld verdienen met je blog. Omdat de doe-het-zelver zo enthousiast is dat jij een oplossing hebt gevonden voor zijn probleem is hij vaak bereid jouw blog content te delen wat weer voor een groter bereik zorgt.

Daarnaast kan een doe-het-zelver een echte ambassadeur worden van je bedrijf. Jij helpt hem aan de kennis waar hij naar op zoek is, en hij helpt jou met het vergroten van je bereik. Een goede deal lijkt mij, want jij richt je op de luie klant die zich wil richten op zijn core business.

De klant die zijn probleem opgelost wil hebben

Dit is het soort klant waar de meeste bedrijven zich op richten die actief zijn in de consultancy. Zij hebben klanten die zitten met problemen / uitdagingen waar de consultant hen bij kan helpen.

Bedrijven zoeken de beste consultant binnen de branche om zo goed mogelijk geholpen te worden. En dit is waarom kennis bloggen juist zo goed werkt. Jij toont zoveel kennis in je blog en allerlei mensen praten positief over jou op internet. De klant die een consultant zoekt heeft die je nu gevonden.

Woow! Je hebt hem met je blog overtuigd van jouw expertise. Hij had nooit geweten dat jij zoveel wist en er zoveel mogelijkheden waren om zijn probleem op te lossen. Als je alleen een aantal saaie bedrijfspagina’s had opgesteld, met sterke verhalen over de omvang van je bedrijf en hoe goed je bedrijf is, was het niets geworden. De tijd van het schreeuwen en roepen is inmiddels voorbij. Bedrijven zoeken tegenwoordig leveranciers waarvan zij zien dat ze de beste zijn in hun vakgebied en waarvan andere dat ook bevestigen.

Bedrijven die alleen maar roepen dat ze de beste zijn, zonder dat ze het laten zien hebben niet lang meer. Deze oude vormen van marketing zijn passe.

Je ziet hierbij dus dat je beide soorten klanten nodig hebt om nieuwe opdrachten via je blog te scoren. De doe het zelver als promotor en ambassadeur en de “luie klant” om direct geld aan te verdienen.

Iedereen wil zaken doen met de beste!

Het blog geeft jou dus de kans om te laten zien dat jij de beste bent en de beste oplossingen hebt voor je klanten. Doe daarom zo goed mogelijk je best om andere te helpen waardoor je jezelf zult positioneren als de specialist.

De expert weet het altijd beter!

Nog even terugkomend op de doe-het-zelver. Een grote meervaller voor jou want een doe het zelver zal nooit zoveel weten als jij als expert weet. Is dat wel het geval, dan moet jij je misschien afvragen wat je toegevoegde waarde is.

Om deze reden zal een doe-het-zelver vroeg of laat tegen een punt aanlopen waar hij niet meer verder komt en hulp nodig heeft. En wie denk je dat hij dan zal vragen om te helpen? Juist ja, jij bent dan zijn man.

Naast de promotie kun je nu ook omzet maken op deze klant. Iedereen blij toch!

Een kennis blogger (bedrijf) verdiend zijn geld meer achterin de dienstverlening

Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat je inderdaad geen geld meer zult verdienen aan simpele klusjes. Dat kan je klant nu ook zelf. Dit is alleen maar een voordeel omdat je jouw klant nu ultiem kan helpen. Hij kan zo ver komen als hij snapt van jou kennis overdracht. Op het moment dat het hem teveel wordt kan hij je inhuren.

Dat is ook mijn blog filosofie. Ik probeer klanten zoveel mogelijk te helpen, door gratis online marketing kennis over te dragen. Op een gegeven moment wordt het teveel voor de meeste mensen, het wordt te complex. Ik lees dagelijks veel over online marketing. Al deze kennis is teveel voor mensen waarvan het niet hun core business is.

Zij kunnen dus zelf flinke stappen zetten maar op een gegeven moment hebben ze de expert toch nodig. De klusjes die je dan mag fixen zijn vaak wat complexer, maar dat is geen probleem want daarvoor ben jij expert binnen jouw vakgebied. Je ziet dus dat je geld zult verdienen meer achterin het proces en niet meer voor de simpele klusjes.

Wil je dus ook een succes maken van je blog?

Werk als een boer: “zaai eerst, voordat je kunt oogsten”. Geef zoveel mogelijk kennis weg die je in huis hebt en probeer je klant te helpen door te geven. Je zult het vroeg of laat toch terug krijgen.

Succes met bloggen en maak er een succes van!

Heb je nog tips of vragen, reageer dan even hieronder…

Meer online nieuws?

Lees alle blogs

De beste tijd om een nieuwsbrief te sturen? Wij geven je tips!

Je staat op het punt om een nieuwsbrief te verzenden maar wat is het beste t...

Nieuwe website lanceren? Verwijs je URL's met 301 redirects!

Binnenkort live met je nieuwe website. Een mooi moment, maar zorg wel dat he...

Zoekwoord posities eenvoudig monitoren met Authoritylabs!

Wil je SEO goed aanpakken dan is het essentieel dat je dagelijks je zoekwoor...

Welke informatie delen met content marketing? Handige tips!

Jij wilt aan de slag gaan met content marketing maar wilt weten welke inform...

Online marketing lijkt wel marketing! Waarom merken Winnen!

Als online marketeer moet je niet alleen kijken naar technische SEO of AdWor...

Achterhalen wie eigenaar is van een domeinnaam!

Wil je weten wie de eigenaar is van een specifieke domeinnaam? Wij laten je ...

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt