10 tips om je website conversie te verhogen

Conversie optimalisatie tips

Wil jij je conversiepercentage laten stijgen? Deze conversie tips helpen je!

Een website heb je natuurlijk niet voor niets. Toen je besloot een website te (laten) bouwen, zat hier hoogstwaarschijnlijk een bepaald doel achter.

Misschien wilde je producten of diensten verkopen, meer inschrijvingen voor workshops, meer afspraken in je agenda met potentiële klanten of meer online informatieaanvragen. Deze concrete doelen, of acties die afgerond moeten worden door bezoekers om jou tot een gelukkig ondernemer te maken, worden conversies genoemd.

Welke vorm van conversie jij nastreeft met jouw website is helemaal afhankelijk van jouw eigen ondernemingsdoelstellingen. Er is dan ook niet slechts één soort conversie aan te wijzen die iedere ondernemer hanteert. Of het nu gaat om verkopen van je producten of meer afspraken met potentiële klanten, je hebt dit doel niet voor niets opgesteld: hier wil je iets mee bereiken. Hoe je dit doet? Dat lees je in dit artikel.

10 tips voor meer conversie

Onderstaande tien tips zorgen ervoor dat de bezoekers van jouw website sneller over gaan tot actie, oftewel conversie. Wil je meer bereiken met jouw website? Neem dan de tijd en moeite om onderstaande tips te implementeren in jouw website. Doe je dit goed, dan kun je namelijk meer aanvragen, meer leads, meer klanten en zelfs meer omzet verwachten.

Tip 1: zorg voor een geweldig design: jouw website moet in één oogopslag opvallen

Het is algemeen dat een website in slechts enkele seconden bekeken en beoordeeld wordt. Bevalt je website om wat voor reden dan ook niet bij de bezoeker, dan is de bezoeker genadeloos en wordt jouw website direct weg geklikt. Het snelle, genadeloze oordeel van de bezoekers van jouw website maakt het belangrijk dat jouw website in één oogopslag een goede indruk achter laat. Hierbij is het design van jouw website erg belangrijk. Een website of webshop met een slordig, onprofessioneel design, raar kleurengebruik en onleesbare lettertypes maken geen schijn van kans bij de bezoeker.

Heb je niet veel budget voor jouw website? Geen zorgen, voor een professionele uitstraling is helemaal niet veel budget nodig. Door veel aandacht te besteden aan het design van jouw website en hier goed over na te denken, creëer je al snel een betrouwbare, professionele uitstraling die wordt gewaardeerd door de bezoeker. Probeer hierbij in je achterhoofd te houden wat je zelf ervaart als een professionele en overzichtelijke website, als je als consument aan het surfen bent op het web. Jouw eigen ervaringen kunnen namelijk ook al veel inzichten opleveren die je kan gebruiken bij je eigen website.

Tip 2: iedere onderneming heeft USP’s (Unique Selling Points). Breng jouw USP’s duidelijk naar voren!

Zoals in tip 1 aangehaald wordt, worden websites in slechts enkele seconden beoordeeld door de bezoekers. In deze seconden moet niet alleen het design van jouw website aanspreken en een goede indruk achterlaten, maar ook zeker de inhoud van de website opvallen en de bezoeker aanspreken. Zeker als je veel concurrenten hebt, kun je erop rekenen dat bezoekers van jouw website tientallen andere websites bekijken met hetzelfde aanbod als dat van jou. In plaats van alleen duidelijk te maken wat je aanbiedt, is het dan ook verstandiger om te vertellen waarom jouw producten of diensten de beste zijn. Je moet je bezoekers in enkele zinnen kunnen vertellen waarom hij/zij bij jou moet bestellen en niet bij de concurrent. Dit kun je gemakkelijk doen door op een prominente plek van jouw website maximaal 4 USP’s te verwerken, die direct door bezoekers worden opgemerkt.

Tip 3: de verschillende aspecten van de structuur van jouw website moet perfect samenvallen

De bezoekers van jouw website moeten in slechts enkele seconden jouw website kunnen scannen en begrijpen. De enige manier om dit te bereiken, is door een perfecte samenhang te creëren in de verschillende aspecten van de structuur van jouw website. Het menu, de titel, de verschillende afbeeldingen en de verschillende tekstblokken op jouw website moeten perfect met elkaar samenvallen, om samen een logisch geheel uit te stralen. Doe je dit niet, dan wordt jouw website een zooitje en haken bezoekers al snel af.

Tip 4: houd in je achterhoofd voor wie jouw website is

Hoewel je misschien wel zou willen dat heel Nederland of zelfs heel de wereld in jouw doel- of klantengroep valt, is dit niet echt realistisch. Eigenlijk heeft iedere website wel een bepaalde doelgroep, die men probeert te overtuigen klant te worden. Probeer deze doelgroep altijd in je achterhoofd te houden, zodat je teksten kan opstellen die bij deze groep mensen aansluit. Hierbij kun je inspelen op de huidige problemen, dilemma’s of wensen/behoeften van de doelgroep. Geen algemene teksten dus, zoals ‘Welkom op deze website’, maar teksten die de doelgroep direct aanspreken en nieuwsgierig maken, zoals ‘Heb je een website, maar moeite om op te vallen tussen jouw concurrenten?’

Tip 5: heb je jouw bezoeker veel te vertellen? Doseer dan je content

Niet iedere website heeft veel content nodig, maar als je jouw bezoekers veel over jouw bedrijf en producten/diensten te vertellen hebt, is het in ieder geval belangrijk dat deze content goed gedoseerd wordt. Geen enkele bezoeker zal de tijd nemen om hele lappen tekst nauwkeurig door te nemen, dus het is zonde van je tijd om al jouw content in één blok te presenteren. Wat beter is, is het aanmaken van enkele (landings)pagina’s om jouw content op te presenteren. Geen homepage vol tekst over verschillende onderwerpen, maar verschillende landings- of subpagina’s die per onderwerp ingedeeld worden.

Tip 6: verkoop je diensten? Wees dan concreet over wat je aanbiedt

Websites waar producten worden aangeprezen hebben vaak geen moeite hun producten te presenteren. Eigenaren van dit soort websites kunnen namelijk gemakkelijk afbeeldingen en foto’s gebruiken duidelijk te maken wat er verkocht wordt. Echter, websites die een bepaalde diensten aanbieden, hebben vaak meer moeite om concreet en duidelijk te presenteren wat er nu eigenlijk wordt aangeboden. En dit terwijl het wel erg belangrijk is om in één klap duidelijk te maken wat jouw propositie is. Heb jij hier ook moeite mee? Denk dan eens goed na over de titel en slogan van jouw website, want dit zijn goede hulpmiddelen om snel duidelijk te maken waar jouw website om draait.

Tip 7: wees transparant: bezoekers willen weten met wie ze te maken hebben

Vooral als jouw conversie draait om het verkopen van producten of diensten, is het erg belangrijk transparant te zijn naar jouw bezoekers. Veel bezoekers zijn het gewend om face to face producten of diensten aan te schaffen en zien het online bestellen van producten/diensten zonder concreet gezicht bij het bedrijf dan ook als een drempel. Deze drempel kun je wegnemen door transparant te zijn over jouw bedrijf. Vermeld daarom duidelijk wie je bent, wat je doet, vanuit welke locatie je opereert en hoe men contact met jou kan opnemen (contactgegevens).

Tip 8: steek tijd en moeite in het schrijven van wervende webteksten

Veel eigenaren van websites houden te streng vast aan het gegeven dat beeld meer doet met bezoekers dan tekst. De websites van deze ondernemers bevatten vaak nauwelijks tekst, maar proberen de bezoeker te overtuigen met indrukwekkende afbeeldingen. Echter, wervende teksten doen ook veel met de bezoekers van jouw website. Door aandacht te besteden aan copywriting en het opstellen van wervende teksten, maak je de bezoekers namelijk nieuwsgierig en is het ook gemakkelijker de bezoeker van jouw website te overtuigen om voor jou te kiezen. Benoem de USP’s van jouw bedrijf en aanbod (zie tip 2), onderscheid je van je concurrenten, zorg voor herkenbaarheid en schrijf resultaatgericht voor het beste resultaat.

Tip 9: maak gebruik van jouw tevreden klanten

Een review van een tevreden klant betekent voor potentiële klanten vaak veel meer dan teksten die je zelf geschreven hebt. Vooral als klanten nog wat twijfelen en iets nodig hebben om over de drempel getrokken te worden, kan een review van een andere klant net dat laatste duwtje in de rug geven die men nodig had om tot conversie over te gaan. Veel ondernemers weten dit, maar plaatsen geen reviews op hun website omdat zij denken dat bestaande klanten het schrijven van reviews vervelend vinden. Echter, veel klanten zien het juist als een eer als zij gevraagd worden een review te schrijven voor de website, omdat zij zich dan gewaardeerd en gehoord voelen als klant.

Tip 10: helpen reviews niet? Bied dan nog een laatste over-de-streep-trekker aan

Voor klanten die niet gevoelig zijn voor reviews van andere klanten, kun je nog een laatste over-de-streep-trekker inzetten om de bezoeker tot conversie over te laten gaan. Welke over-de-streep-trekker je hiervoor gebruikt, is afhankelijk van jouw bedrijf, de producten/diensten die je aanbiedt en uiteraard de vorm van conversie die je wilt bereiken.

Verkoop je producten, dan kun je de klant wijzen op een aantrekkelijk retourbeleid indien men niet tevreden is met het aangeschafte product. Probeer je bepaalde diensten aan de man te brengen, dan kun je de klant wijzen op kortingen of enkele aanvullende diensten die men gratis kan afnemen (bijvoorbeeld: niet alleen het SEO-proof maken van een website, maar ook het opzetten van social media-accounts voor de organisatie). Tot slot kun je klanten over de streep trekken door een ultieme klantervaring te bieden of nog één maal de belangrijkste USP’s op te sommen.

Succes met het verhogen van de conversie van je website. Heb je vragen stel je hieronder aan mij.

Meer online nieuws?

Lees alle blogs

Online geld verdienen door het zoeken van een niche!

Wil je ook geld verdienen op het web? Leer dan hoe je dat kunt doet, door he...

Twitter inzetten als bedrijf of personal brand. Ben jij asociaal?

Twitter is geen hype meer maar een echt business platform. Hoe gebruik jij h...

Duplicate content dankzij Linkedin? Pas er mee op!

Unieke website teksten zijn zeer belangrijk om hoog te ranken in zoekmachine...

VIDEO: Website of webshop overzetten op SSL / HTTPS? De voordelen van een beveiligde verbinding!

Mmm lekker enthousiast als ik “Google” zeg op 2.56 of springt het https ...

Wat is duplicate content en waarom het site bezoekers kost

Gekopieerde teksten zijn slecht voor je vindbaarheid in Google. Lees waarom ...

Achterhalen wie eigenaar is van een domeinnaam!

Wil je weten wie de eigenaar is van een specifieke domeinnaam? Wij laten je ...

Vrijblijvend advies van Vincent?

Vincent de Vlugt